Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νοσοκομεία: Ανοίγει το ΕΣΥ σε ιδιώτες η κυβέρνηση - «Όχι» γιατρών σε απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

Νοσοκομεία: Ανοίγει το ΕΣΥ σε ιδιώτες η κυβέρνηση – «Όχι» γιατρών σε απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα σχέδια οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το κυβερνητικό εγχείρημα για τα απογευματινά χειρουργεία, στα δημόσια νοσοκομεία, με το οποίο νομιμοποιείται το λεγόμενο «νόμιμο» φακελάκι, όπως τονίζουν συνδικαλιστές μιλώντας για «πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Τα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται από τις 15:00 μέχρι τις 22:00. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δύναται «να πραγματοποιείται καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δε δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους».

Ωστόσο το όλο εγχείρημα είναι στον «αέρα» εξαιτίας των των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ

Οι γιατροί αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης

Παραβλέποντας τις ελλείψεις, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει πως «όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο για να βρουν το δρόμο τους. Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι από την άλλη εβδομάδα που ξεκινούν».

Προσθέτει δε πως «ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γενηματάς), το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας θα ξεκινήσουν άμεσα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση καθώς θα βγαίνει δελτίο Τύπου για το ποια νοσοκομεία και ποιες κλινικές ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, για να γνωρίζει ο κόσμος πού μπορεί να απευθυνθεί για να ορίσει το ραντεβού του να χειρουργηθεί».

 «Να μην αισθάνονται κορόιδα όσοι δεν παίρνουν φακελάκι»

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη  υποστηρίζει ότι σήμερα που υπάρχουν χρήματα για να γίνουν προσλήψεις δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον των γιατρών να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και την επάρκεια των υποδομών, φτάνει στο σημείο να πει ότι «οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία -να μην αισθάνονται ότι είναι τα «κορόιδα», ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… «έξυπνοι» που παίρνουν το φακελάκι- με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Με τον άλλον έχουμε μέτωπο».

Ανοίγει το ΕΣΥ σε ιδιώτες γιατρούς

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε παράλληλα λόγο για κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ.

«Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο», είπε μεταξύ άλλων ο Α. Γεωργιάδης προσθέτοντας:

«Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα σχέδια οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ. Με ποια έννοια; «Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση. Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για του γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Φτιάχνουμε ένα νέο ΕΣΥ», λέει ο Α. Γεωργιάδης

Όποιος έχει λεφτά θα χειρουργείται

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πληρώνουμε τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη μας στην Ελλάδα για υπηρεσίες Υγείας, ο υπουργός λέει κυνικά:«αν μεταφέρουμε ένα κομμάτι της ιδιωτικής δαπάνης στο δημόσιο σύστημα και το δημόσιο σύστημα θα δυναμώσει και τα λεφτά που τελικά θα πληρώνουμε θα είναι λιγότερα. Δηλαδή ένας που θα δώσει 5.000 σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, αν πάει σε ένα απογευματινό χειρουργείο θα δώσει 1.500 ευρώ. Τελικά θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από την τσέπη του».

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι από τις αλλαγές που επιχειρούνται δεν απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.  Παράλληλα αναφέρει ότι από τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα κρίνονται οι διοικητές στα νοσοκομεία θα είναι η λειτουργία του γραφείου ασθενών. «Οι ασθενείς θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτό ώστε να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο νοσοκομείο, θα μπορούν να βαθμολογούν αυτές τις υπηρεσίες αλλά και να καταγγέλλουν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα», λέει ο υπουργός.

Για τον νέο υγειονομικό χάρτη, αναφέρει «δεν ήρθα στο υπουργείο για να κλείσω δομές. Ήρθα στο υπουργείο αυτή τη φορά για να δυναμώσω τις δομές. Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ και αυτό φτιάχνουμε. Όπως είχε σχεδιαστεί δεν έχει μέλλον στον νέο κόσμο. Φτιάχνουμε ένα νέο ΕΣΥ για να αντέξει στην επόμενη πεντηκονταετία».

«Δεν συμφωνούμε να πληρώνει ο ασθενής στα δημόσια νοσοκομεία»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της (προσκείμενης στη ΝΔ) προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη:

«Ξεκαθαρίσαμε την θέση μας ότι διαφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι λόγοι είναι το ωράριο, το προσωπικό, υπάρχουν πρακτικά θέματα. Ο υπουργός μας απάντησε ότι θέλει να μειώσει τα πρωινά τακτικά χειρουργεία. Δεν διαφωνούμε ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των πρωινών τακτικών χειρουργείων, αλλά χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού, γιατροί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, αίθουσες, χειρουργεία, τραπέζια χειρουργείων. Ο υπουργός είπε ότι έχουν βγει προκηρύξεις για 1.300 προσλήψεις. Αυτά όμως θέλουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις», είπε στο MEGA.

Για το κόστος των χειρουργείων, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως, «εμάς η εισήγηση μας είναι να μην πληρώνει ο ασθενής. Μας είπε όμως για τα απογευματινά πως, θα αγοράσει το κράτος 50.000 απογευματινά χειρουργεία και δεν θα πληρώσει τίποτα ο ασθενής. Μετά από αυτά τα 50.000 είναι ανάλογα με το κόστος σύμφωνα με αυτό που έχει βγει. Είναι 30% ο ασθενής και 70% ο ΕΟΠΥΥ. Δεν συμφωνούμε στο να πληρώνει ο ασθενής, είναι δημόσια τα νοσοκομεία».

«Σημασία έχει να παραμείνουν τα δημόσια νοσοκομεία, δημόσια»

Αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα ιατρεία των γιατρών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία που μέχρι πρότινος απαγορευόταν: «εμείς ζητήσαμε όλα να είναι δωρεάν αλλά δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις. Έχουμε 3 ταχύτητες: Τους στρατιωτικούς, τους πανεπιστημιακούς – ου έως τώρα είχαν ιατρεία – και τώρα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να έχουν ιατρεία. Σημασία έχει να παραμείνουν τα δημόσια νοσοκομεία, δημόσια και τα ιδιωτικά, ιδιωτικά».

Sports in

Το εξαιρετικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού και το εντυπωσιακό κάρφωμα του Λεσόρ (vids)

Ο Παναθηναϊκός άρχισε ιδανικά το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε - Show από τον Λεσόρ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024