Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ντετέκτιβ του ουίσκι που... μυρίζονται τις απάτες

Οι ντετέκτιβ του ουίσκι που… μυρίζονται τις απάτες

Γνωρίστε τους «Πουαρό» που… μυρίζουν τα ψεύτικα αλκοολούχα

«Θα δημοπρατηθεί το παλαιότερο ουίσκι του κόσμου που βρέθηκε σε σκωτσέζικο κάστρο» έγραφε η ανακοίνωση της Whisky Auctioneer που εστάλη σε ΜΜΕ στα τέλη του περασμένου έτους, μετά την ανακάλυψη μιας αποθήκης ουίσκι στα κελάρια του Κάστρου Μπλερ στο Περθσάιρ.

Αυτά τα 40 μπουκάλια (24 από τα οποία βγήκαν σε δημοπρασία) που αποστάχθηκαν το 1833 και φέρεται να είχε γευθεί η βασίλισσα Βικτώρια, ήταν μερικά από τα παλαιότερα και ιστορικότερα ουίσκι που δημοπρατήθηκαν ποτέ.

Σχεδόν μόλις η δημοπρασία αναγγέλθηκε, άρχισε να αποδομείται. Η ηλικία του ουίσκι, όπως αποδείχθηκε, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό από μια ετικέτα που βρέθηκε κοντά στα μπουκάλια. Η χρονολόγηση με άνθρακα είχε επιβεβαιώσει μόνο «πιθανότητα» να είναι από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η ποσότητα του περιεχομένου στα μπουκάλια δεν φαινόταν αρκετά σωστή. Είχαν συμπληρωθεί με την πάροδο του χρόνου; (Αυτή ήταν αποδεκτή πρακτική παλιότερα.) Ένας ιστορικός υποστήριξε ότι η ιστορία με την Βικτώρια, δυστυχώς, ήταν επίσης απίθανη. Η Whisky Auctioneer αναθεώρησε τα γραφόμενα ώστε να είναι πιο υποθετικά.

Δεν ήταν θέμα παραποίησης ή εξαπάτησης. Τα ουίσκι ήταν ξεκάθαρα παλιά, αλλά ίσως όχι τόσο παλιά όσο θα ήθελαν οι πωλητές.

Βιομηχανία ουίσκι: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

«Για πάρα πολύ καιρό, η βιομηχανία βαθμολογεί τη δική της δουλειά», είπε στους Financial Times η ειδικός στο ουίσκι Ίζαμπελ Γκράχαμ-Γιουλ. «Δεν λέω ότι οι άνθρωποι είναι ανέντιμοι ως επί το πλείστον, αλλά πολύ συχνά το βάθος της έρευνας λείπει».

Η Γκράχαμ-Γιουλ γνωρίζει την αγορά των σπάνιων ουίσκι πολύ καλά, έχοντας υπηρετήσει τον κλάδο από διάφορες θέσεις σε διακεκριμένους οργανισμούς.

Η νέα της εταιρεία, η Wisgy, είναι η πρώτη εταιρεία συμβούλων ουίσκι που προσφέρει εντελώς ανεξάρτητες συμβουλές στους συλλέκτες ουίσκι, από τον έλεγχο ταυτότητας και την αξιολόγηση των φιαλών έως συμβουλές για την αγορά βαρελιών και τη δημιουργία συλλογών.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, η Wisgy δεν αγοράζει ούτε πουλάει ουίσκι η ίδια – επομένως οι συμβουλές της είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από απώτερο κίνητρο.

Oι συμβουλές της είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από απώτερο κίνητρο

Περίπλοκη διαδικασία ταυτοποίησης

Η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας ενός μπουκαλιού είναι περίπλοκη, λέει η Γκράχαμ-Γιουλ, «έτσι θα συνεργαστώ με μια ομάδα ειδικών που κυμαίνονται από οινοπνευματοποιούς, εκτιμητές και συλλέκτες έως εγκληματικές υπηρεσίες και ειδικούς απάτης». Τεχνικές όπως η χρονολόγηση με άνθρακα και η χρωματογραφία παίζουν τον ρόλο τους στον έλεγχο ταυτότητας, αλλά χρειάζεται και εμπειρία. Χρειάζεστε επίσης αυτό το δίκτυο για να διαπιστώσετε από ποιον αγοράζετε και ποιο είναι το ιστορικό τους».

Ο Δρ Νικ Μόργκαν – πρώην επικεφαλής του τμήματος ουίσκι στην Diageo και συγγραφέας του A Long Stride, του οριστικού οδηγού για το Johnnie Walker – θα είναι ένας από τους ειδικούς του Wisgy. Πρωταγωνιστής στη δημιουργία της περιζήτητης σειράς Special Releases της Diageo, ο Μόργκαν πέρασε μια ζωή δουλεύοντας με μερικά από τα πιο συλλεκτικά σκωτσέζικα ουίσκι στον κόσμο.

«Η ταχεία ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για το ουίσκι τα τελευταία 10 χρόνια οδήγησε πολλές επιχειρήσεις να απασχολούν σχετικά άπειρο προσωπικό για να βοηθήσουν με τον έλεγχο ταυτότητας παλαιών και σπάνιων φιαλών, ενώ έχει υπάρξει παρόμοια αύξηση θορυβωδών, αυτοαποκαλούμενων ειδικών στην κόσμος του ουίσκι μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Morgan. «Η Wisgy προσφέρει τη σκληρά κερδισμένη γνώση και εμπειρία γνήσιων βετεράνων του κλάδου, που έχουν μάθει εδώ και δεκαετίες στην καρδιά του κλάδου.»

Η κλοπή ουίσκι είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η κλοπή είναι η μάστιγα

Η μύτη της Γκράχαμ-Γιουλ βοήθησε στη σύλληψη απατεώνων και εγκληματιών ουίσκι, συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε συγκεντρώσει μια ψεύτικη συλλογή αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Όμως, ενώ τα πλαστά μπορεί να βγάζουν πρωτοσέλιδα, λέει, η κλοπή ουίσκι είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και κατά συνέπεια, η Wisgy προσφέρει επίσης εμπορικές ειδοποιήσεις για κλεμμένα, καθώς και πλαστά, ουίσκι που είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν.

Ο αριθμός των κακόβουλων δρώντων είναι μικρός, λέει – αλλά εξακολουθεί να είναι μια περίπτωση προειδοποίησης. «Ποτέ μην αγοράζετε μπουκάλια από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», τονίζει. «Να αγοράζετε πάντα οινοπνευματώδη ποτά από αξιόπιστους πωλητές που είναι εξουσιοδοτημένοι να πωλούν αλκοόλ και διαθέτουν αυστηρά μέτρα κατά της απάτης. Και κάντε την έρευνά σας», προσθέτει. «Τουλάχιστον, κοιτάξτε τις προηγούμενες τιμές και συγκρίνετε τα μπουκάλια με αυτά που γνωρίζετε ότι είναι γνήσια ή πληρώστε κάποιον για να το κάνει για εσάς».

Και θυμηθείτε το παλιό ρητό, καταλήγει: «Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024