Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι τα ρομπότ το μέλλον των οικοδομών;

Είναι τα ρομπότ το μέλλον των οικοδομών;

Ο δισεκατομμυριούχος Τζον Φις «έχτισε» την μεγαλύτερη εταιρεία εργολαβιών στη Νέα Αγγλία, την «Suffolk», και τώρα φέρνει το μέλλον στην οικοδομή με… ρομπότ

Την επανάσταση στον κλάδο των οικοδομών αξίας 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εισάγοντας ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη θέλει να φέρει ο Τζον Φις που δημιούργησε την μεγαλύτερη γενική εργολαβική εταιρεία της Νέας Αγγλίας, την Suffolk.

Ο Φις που κατέχει μερίδιο 100% στη Suffolk με την οποία έκανε την περιουσία του 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων χτίζοντας σε όλη την Αμερική, περιέγραψε στο Barron’s τον τρόπο με τον οποίο η ρομποτική αναμένεται να αλλάξει τα εργοτάξιά του, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις μικρές ερπυστριοφόρες μηχανές που μεγεθύνουν και εκτυπώνουν σχεδιαγράμματα τα οποία καθοδηγούν τους εργαζόμενους, επιταχύνουν την κατασκευή και μειώνουν τα σφάλματα.

Η θυγατρική της εταιρείας του, Suffolk Technologies, κατασκευάζει νέα προϊόντα λογισμικού κατασκευών, ενώ ο επενδυτικός του βραχίονας έχει στραφεί προς δεκάδες startup κατασκευαστικές που κάνουν από τρισδιάστατη εκτύπωση τοίχων μέχρι την παραγωγή φορητών γεννητριών ρεύματος μηδενικών ρύπων.

Μείωση παραγωγικότητας

«Ο κλάδος μας είναι ο μόνος κλάδος παγκοσμίως όπου η παραγωγικότητα έχει μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, αντί να ανέβει», είπε ο  Φις στο Forbes. «Σκεφτείτε το Empire State Building. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 και χρειάστηκε 14 μήνες για να κατασκευαστεί. Σήμερα θα χρειάζονταν πέντε χρόνια».

Ένας λόγος είναι ότι πολλοί στον κλάδο δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τη ρομποτική ή την τεχνητή νοημοσύνη. Οι γενικοί εργολάβοι, οι υπεργολάβοι, τα συνδικάτα και οι εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαχειρίζονται εργοτάξια έχουν «κατεστημένους αναλογικούς τρόπους εργασίας», σύμφωνα με έκθεση της McKinsey.

Ο Μπρεντ Τιλμαν, αναλυτής μετοχών στην D.A. Davidson, ο οποίος καλύπτει τη μηχανική και τις κατασκευές, ανέφερε  στο Barron’s πως «η τεχνολογία γίνεται αποδεκτή στο κλάδο με πολύ αργό ρυθμό, και αυτό πιθανότατα θα παραμείνει απαράλλαχτο στο άμεσο μέλλον».

Εργάτες-ρομπότ

Οι οικοδομές συνιστούν μια αγορά εργασίας που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εργατικού δυναμικού, καθώς δεν έχει αρκετούς εργάτες. Οι κενές θέσεις εργασίας στον τομέα το 2022 ήταν περισσότερες απ’ ότι εδώ και 23 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του κλαδικού φορέα Associated Builders and Contractors (ABC). Επιπλέον, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 34% μεταξύ 2012 και 2022, ενώ το κόστος υλικών (χάλυβας, τσιμέντο, ξυλεία) έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με την ABC.

Ο Φις είναι πεπεισμένος ότι τα ρομπότ είναι το κλειδί για την επίλυση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της διατήρησης του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο: Θα υπάρξει ρυθμιστικός έλεγχος, σκεπτικισμός πελατών, οικονομικές πιέσεις και άρνηση από τους εργαζόμενους. Αλλά ο Φις επιμένει ότι ανεξάρτητα από τα εμπόδια είναι απαραίτητο.

Το άλλο μισό της εξίσωσης είναι δεδομένα. Ο Φις εκτιμά ότι η Suffolk έχει ήδη το δικό της «μυστικό συστατικό» μετά από μια δεκαετία επένδυσης σε αναλυτικά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρεία για να παρακολουθεί την πρόοδο και να διαχειρίζεται τα κόστη στα εργοτάξια. Η Suffolk επανεπενδύει τα κέρδη της σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα που αναπτύσσει στο πλαίσιο της Suffolk Technologies, την οποία δημιούργησε το 2019.

Χαρτοφυλάκιο startup

Ταυτόχρονα, ο Φις καλλιεργεί ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο startups που σχετίζονται με τις κατασκευές. Από την ίδρυσή της, η Suffolk Technologies έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 50 εταιρείες.

Το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία συγκέντρωσε 85 εκατομμύρια δολάρια από εξωτερικούς επενδυτές, συν 25 εκατομμύρια δολάρια από τον ίδιο τον Φις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει περισσότερες startup και να επανεπενδύσει στις πιο υποσχόμενες.

Έτσι, οι εταιρείες χαρτοφυλακίου έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν σε θέσεις εργασίας στη Suffolk και να αναπτύξουν εργασιακές σχέσεις με τους υπεργολάβους της, ενώ η Suffolk αποκτά ίδια κεφάλαια και γνώση για την αιχμή της κατασκευαστικής τεχνολογίας.

Για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στις οικοδομές γραφείων, η Suffolk υποβάλλει προσφορές για άλλους τύπους έργων. Ο Φις ελπίζει ότι η τεχνολογία του μπορεί να βοηθήσει την Suffolk να υποβάλει χαμηλότερες προσφορές που μπορούν να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα με λιγότερες υπερβάσεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024