Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: «Δεν υπάρχουν στοιχεία από το Ισραήλ που να στηρίζουν τις κατηγορίες εναντίον της UNRWA»

ΕΕ: «Δεν υπάρχουν στοιχεία από το Ισραήλ που να στηρίζουν τις κατηγορίες εναντίον της UNRWA»

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ Τζανέζ Λέναρσιτς ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα πως «δεν υπάρχουν στοιχεία από το Ισραήλ που να στηρίζουν τις κατηγορίες της UNRWA».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο από το Ισραήλ για να στηρίξει τις κατηγορίες του κατά του προσωπικού της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει «κρίσιμο» ρόλο στη Γάζα. Ουσιαστικά οι χθεσινές δηλώσεις αποτελούν παραδοχή της ΕΕ πως ενέτεινε τον λιμό στη Γάζα, βασιζόμενη σε αστήρικτες κατηγορίες.

Η UNRWA, η οποία παρέχει βοήθεια και υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, βρίσκεται σε κρίση από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε δώδεκα μέλη του προσωπικού της για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι ισχυρισμοί ώθησαν τον μεγαλύτερο χορηγό της UNRWA, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ορισμένους άλλους να διακόψουν τη χρηματοδότηση, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της υπηρεσίας.

«Η UNRWA αντέδρασε σωστά, άμεσα και αποτελεσματικά. Πήρε διάφορα μέτρα. Υπάρχει έρευνα. Υπάρχει επανεξέταση. Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής με όλα αυτά»

Ο επικεφαλής της UNRWA νωρίτερα αυτό το μήνα εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ορισμένοι δωρητές θα επιστρέψουν σύντομα, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παύση χρηματοδότησης της Ουάσινγκτον μπορεί να γίνει μόνιμη λόγω της αντίθεσης στο Κογκρέσο. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ είναι ο κύριος δωρητής της UNRWA μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δήλωσε την 1η Μαρτίου ότι θα καταβάλει 50 εκατομμύρια ευρώ στον οργανισμό, αλλά θα κρατήσει πίσω 32 εκατομμύρια ευρώ όσο θα διερευνά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Φωτογραφία από την χθεσινή σφαγή του Ισραήλ σε αποθήκες του UNRWA 13/3/2024, που δολοφονήθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες πεινασμένοι άνθρωποι.

«Κανείς δεν έχει λάβει στοιχεία ακόμα και αν κάποτε εμφανιστούν»

Ο Τζανέζ Λέναρσιτς, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας και της διαχείρισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε -σύμφωνα με όσα γνωρίζει- κανένας άλλος στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ ή οποιοσδήποτε άλλος δωρητής της UNRWA δεν είχε λάβει στοιχεία από το Ισραήλ. «Ακόμη και αν οι ισχυρισμοί αυτοί, στο τέλος της ημέρας, αποδειχθούν αληθινοί, αυτό δεν σημαίνει ότι η UNRWA είναι ο δράστης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Λέναρσιτς είπε ότι θα έπρεπε να αποδοθούν ατομικές ευθύνες και όχι συνοπτική δικαιοσύνη – και θα ζητηθεί από την «αναντικατάστατη υπηρεσία να καθαρίσει και να συνεχίσει». «Η UNRWA αντέδρασε σωστά, άμεσα και αποτελεσματικά. Πήρε διάφορα μέτρα. Υπάρχει έρευνα. Υπάρχει επανεξέταση. Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής με όλα αυτά», δήλωσε ο Λέναρσιτς.

«Η UNRWA έχει φυσικά κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει εδώ, διότι διαθέτει απαράμιλλη υποδομή, αποθήκες, καταφύγια, υλικοτεχνικές δυνατότητες». Αξιωματούχοι της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας δήλωσαν την Πέμπτη ότι περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη στρατιωτική του επίθεση στον θύλακα.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποκάλυψε τις διαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και το Βέλγιο, οι κυβερνήσεις των οποίων ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος και εκείνων της Γερμανίας και της Ουγγαρίας που τηρούν φιλοϊσραηλινή στάση χωρίς όρια.

Οι ισραηλινοί έχουν διεξάγει δεκάδες επιθέσεις προς ανθρώπους που σπεύδουν να πάρουν τρόφιμα, νερό και λοιπή ανθρωπιστική βοήθεια.

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024