Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «Αμάλθεια» και η διπλωματική σημασία της για την Κύπρο

Η «Αμάλθεια» και η διπλωματική σημασία της για την Κύπρο

Η αποστολή του «Open Arms» χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen

Αναχώρησε το πρωί της Τρίτης από το λιμάνι της Λάρνακας το πλοίο «Open Arms», μεταφέροντας πάνω από 200 τόνους αλέυρι, ρύζι και τρόφιμα με πρωτεΐνες, για τη Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος η υλοποίηση του σχεδίου «Αμάλθεια» για τη διάνοιξη μιας νέας θαλάσσιας οδού βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Η αρχή

Η πρόταση για τη διάνοιξη ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισε να συζητείται στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου και ενώ η επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα ήταν ακόμα στην αρχή.

Και τότε η συζήτηση γινόταν για μία προσπάθεια Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας.

Η αποστολή του «Open Arms» λαμβάνει το κύριο μέρος της χρηματοδότησης της από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) με έδρα τις ΗΠΑ, με την ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms να είναι αυτή που παρέχει προμήθειες στο πλοίο.

Δεδομένου ότι στη Γάζα δεν υπάρχουν λιμενικές υποδομές, η WCK σημειώνει ότι θα δημιουργήσει προβλήτα με υλικά από κατεστραμμένα κτίρια και συντρίμμια.

Η Λευκωσία

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του την Τρίτη ανέφερε ότι «όπως η Αμάλθεια, η τροφός έδινε ζωή σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έτσι και ο θαλάσσιος διάδρομος αποτελεί ένα νήμα ζωής. Το ταξίδι μόλις έχει αρχίσει».

Φρόντισε να υπενθυμίσει τις προσπάθειες της Κύπρου από την αρχή της κρίσης, λέγοντας ότι η Λευκωσία, «παρουσίασε και έθεσε σε εφαρμογή, ένα επιπρόσθετο εργαλείο στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συμπλήρωση των υφιστάμενων και μελλοντικών διόδων διέλευσης βοήθειας, η πλήρης εφαρμογή του οποίου χρειάζεται τις συνέργειες περιφερειακών και διεθνών δρώντων, επί των πτυχών της διάθεσης κατάλληλων πλωτών μέσων και της ασφαλούς εκφόρτωσης / διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Η δυσπιστία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν αρχικά λόγω του πολέμου και της έλλειψης ασφάλειας που είχαν σαν αποτέλεσμα το σχέδια να μην ολοκληρώνεται για πολύ καιρό είχαν δημιουργήσει δυσπιστία για το αν τελικά θα καθίστατο δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να το διατηρεί ψηλά στην ατζέντα του.

Για την Κύπρο άλλωστε η διπλωματικά το να καταφέρει να ηγηθεί μίας τέτοιας προσπάθειας είχε αναγνωστεί εξαρχής ως ένα σημαντικό σχέδιο.

Την έφερνε στο επίκεντρο των εξελίξεων, αναγνωριζόταν ο γεωστρατηγικός της ρόλος και αναλάμβανε τα ηνία μίας επιχείρησης που υπογράμμιζε τη σημασία της.

Εν μέσω των τότε συζητήσεων ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε αποφασίσει να κάνει μία στάση στην Κύπρο, σε ένα από τα ταξίδια του στην περιοχή, για λίγα λεπτά, δίνοντας την ευκαιρία για μία φωτογραφία στον Χριστοδουλίδη.

Διπλωματικά η Κύπρος θεωρεί ότι καταλαμβάνει τη δική της θέση στη διεθνή σκακιέρα, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο ως χώρα που μπορεί να συμβάλλει σε λύσεις.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024