Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πότε πρέπει να «ακούμε» το ένστικτό μας

Πότε πρέπει να «ακούμε» το ένστικτό μας

Όταν κάτι δεν «κολλάει», όταν βρισκόμαστε σε δίλημμα, αλλά και όταν γνωρίζουμε ένα νέο πρόσωπο, το υποσυνείδητο και η διαίσθηση λειτουργούν και... βγάζουν συμπεράσματα για εμάς

Όλοι έχουμε μια φωνή μέσα μας, που κάποτε μας συγκρατεί και κάποτε μας απελευθερώνει, όταν χρειάζεται να πάρουμε μια απόφαση. Το να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας σημαίνει ότι αναγνωρίζετε συναισθήματα που μπορεί να μοιάζουν ότι έρχονται από το πουθενά, ωστόσο είναι σημαντικά και μας επηρεάζουν.

Μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου κάτι δεν σας φαίνεται σωστό ή είστε στα πρόθυρα μιας απόφασης που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της ζωής σας. Αλλά πώς ξέρετε ότι μιλάει η διαίσθησή σας και δεν είναι απλές σκέψεις;

Η ψυχολογία θεωρεί ότι το ένστικτό μας -που συχνά αναφέρεται και ως διαίσθηση- είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη λήψη αποφάσεων. Και όντως υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή μας όπου αυτό το εργαλείο αποδεικνύεται πιο πολύτιμο. Ποιες είναι αυτές;

Όταν βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι

Όλοι έχουμε βρεθεί σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όταν ο δρόμος που θα πάρουμε οδηγεί σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Έχετε ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, αλλά κάτι ακόμα «δεν σας πάει». Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η διαίσθησή σας. Έχει ένα μαγικό τρόπο να «πετάει τα άχρηστα» ανοίγοντας το δρόμο γι’ αυτό που πραγματικά είναι σωστό για σας.

Όταν πρόκειται για μεγάλες αποφάσεις ζωής, όπως η επιλογή μιας επαγγελματικής πορείας ή η επιλογή ενός συντρόφου, η λογική και η επιχειρηματολογία μπορούν να σας οδηγήσουν μόνο μέχρι ενός σημείου.

Εδώ η διαίσθησή μας δεν είναι απλώς ένα προαίσθημα ή ένα ένστικτο, είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας πληροφοριών από τον εγκέφαλό μας σε υποσυνείδητο επίπεδο, με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις μας.

Σε αυτές τις στιγμές, ακούστε αυτή τη φωνούλα μέσα στο κεφάλι σας. Μπορεί να σας καθοδηγεί προς την επιλογή που ευθυγραμμίζεται καλύτερα με αυτό που είστε και με αυτό που πραγματικά θέλετε από τη ζωή.

Όταν κάτι δεν «κολλάει»

Γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα, όταν κάτι δεν σας αρέσει. Είναι σαν μια ενοχλητική σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού σας ή σαν γουργουρητά στο στομάχι σας. Όταν αισθάνεστε ότι όλα ταιριάζουν, όλα τα σημάδια δείχνουν «ναι», αλλά κάτι σας ενοχλεί.

Όπως συνέβη με τον Πέτρο. Ήταν έτοιμος να αλλάξει δουλειά. Είχε δεχθεί μια σημαντική προσφορά. Όλα φαίνονταν τέλεια, σημαντικά μεγαλύτερος μισθός, αξιόπιστη εταιρεία και ένα βήμα προς τα πάνω ως επαγγελματίας. Ωστόσο, ήταν κάτι απροσδιόριστο, που δεν τον άφηνε να πει ναι. Και δεν είπε. Λίγους μήνες αργότερα η εταιρεία έφυγε από τη χώρα.

Όταν νιώθετε και την παραμικρή υποψία αμφιβολίας, μην την απορρίπτετε. Το ένστικτό σας είναι το εσωτερικό σύστημα συναγερμού σας. Αν χτυπάει, αξίζει να κάνετε μια παύση για να καταλάβετε το γιατί. Μην το αγνοείτε, εμπιστευτείτε το.

Όταν πρέπει να αποφασίσετε εν μέσω «βομβαρδισμού» πληροφοριών

Όταν ο όγκος των πληροφοριών που λαμβάνουμε υπερβαίνει την ικανότητά μας να τις επεξεργαστούμε, το να πάρουμε μια απόφαση μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Εδώ είναι που η διαίσθησή σας μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο.

Η διαίσθησή σας μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο, βοηθώντας σας να αποφύγετε τον «θόρυβο» και να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Είναι σαν μια εσωτερική πυξίδα που σας οδηγεί με ασφάλεια για να μην πνιγείτε στα δεδομένα. Κλείστε τα μάτια σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακούστε τη διαίσθησή σας.

Όταν δεν υπάρχει χρόνος

Μερικές φορές, βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφιερώσουμε χρόνο για να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να σκεφτούμε γρήγορα. Σε αυτές τις στιγμές, η εμπιστοσύνη στη διαίσθησή σας μπορεί να είναι το κλειδί. Σας επιτρέπει να λαμβάνετε αποφάσεις γρήγορα και με σιγουριά, χωρίς να παραλύετε από την υπερβολική σκέψη.

Ενδεχομένως η διαίσθηση είναι προϊόν των εμπειριών που έχουμε αποκτήσει ασυνείδητα, έτσι, όταν ο χρόνος τρέχει, μη φοβάστε να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Μπορεί να σας οδηγήσει στην καλύτερη απόφαση.

Όταν συναντάτε ένα νέο πρόσωπο

Η πρώτη εντύπωση είναι και η σωστή, συνήθως λόγω διαίσθησης. Το ένστικτό μας είναι ιδιαίτερα ικανό στο να αντιλαμβάνεται λεπτές ενδείξεις και σήματα σχετικά με τον πραγματικό χαρακτήρα των ανθρώπων.

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα

Η ζωή μερικές φορές μας φέρνει σε καταστάσεις όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ηθικές αποφάσεις. Αυτές είναι στιγμές που το σωστό και το λάθος δεν διακρίνονται ξεκάθαρα. Σε τέτοιες στιγμές, η διαίσθησή σας μπορεί να σας οδηγήσει προς την απόφαση που ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές σας αξίες και αρχές. Η διαίσθησή σας είναι μια αντανάκλαση του ποιοι είστε στον πυρήνα σας. Διαμορφώνεται από τις εμπειρίες, τις πεποιθήσεις και τις αξίες σας. Σας βοηθά να παραμείνετε πιστοί εαυτό σας, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Πώς εξηγείται η διαίσθηση

Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης διαίσθησης είναι βαθιά συνυφασμένη με το υποσυνείδητο του μυαλού μας. Αυτό το αόρατο τμήμα του εγκεφάλου μας επεξεργάζεται συνεχώς πληροφορίες, δημιουργεί συνδέσεις και αντλεί από προηγούμενες εμπειρίες για να καθοδηγήσει τις σημερινές μας ενέργειες. Δουλεύει ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνουμε.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι η διαίσθηση είναι κάτι περισσότερο από ένα τυχαίο προαίσθημα ή ένα ένστικτο. Είναι ο τρόπος του εγκεφάλου μας να βγάζει γρήγορα, υποσυνείδητα συμπεράσματα με βάση τις πληροφορίες που έχει συλλέξει.

Το να ακούτε τη διαίσθησή σας δεν σημαίνει να αγνοείτε τη λογική σκέψη. Έχει να κάνει με την αναγνώριση ότι, μερικές φορές, το υποσυνείδητο τμήμα του μυαλού μας βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα πριν από το συνειδητό τμήμα.

Πηγή: ΕΡΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024