Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβερνητική φθορά φέρνει η ακρίβεια, πληγή στους νέους από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κυβερνητική φθορά φέρνει η ακρίβεια, πληγή στους νέους από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτελούν ισχυρό καμπανάκι για τις πολιτικές της κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων. Πονοκέφαλος για τις ισχυρές αντιδράσεις των νέων στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αυξανόμενη για έναν ακόμη μήνα παρουσιάζεται η δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβέρνηση με σχεδόν 1 στους 2 πολίτες να μην είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», το 46% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι «καθόλου» ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, όταν τον Ιανουάριο η απάντηση αυτή συγκέντρωνε 41%. Τον Φεβρουάριο το ποσοστό άγγιζε το 45%.

Χιλιάδες νέοι αναμένεται να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν στο νομοθέτημα της κυβέρνησης

Αντίστοιχα, λίγο ικανοποιημένοι δήλωσαν σε ποσοστό 29% και πολύ ή αρκετά το 23%.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν ισχυρό καμπανάκι για τις πολιτικές της κυβέρνησης. Εξάλλου, το κυρίαρχο  πρόβλημα των πολιτών αποτελεί η ακρίβεια, η ΝΔ έχει λάβει μέτρα – ασπιρίνες επιδιδόμενη σε μια επικοινωνιακή διαχείριση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των νοικοκυριών.

Προβληματισμός στα νοικοκυριά για την ακριβεία

Ωστόσο, στην εξίσωση της φθοράς στην κυβέρνηση μπαίνουν και οι εξελίξεις στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που η ΝΔ κατηγορείτο για επιχείρηση συγκάλυψη των ευθυνών, όπως και οι πρόσφατες ισχυρές αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά τα Τέμπη, σχεδόν 8 στους 10, το 77% των ερωτηθέντων, δηλώνουν πως γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης, ένα χρόνο μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, απαντώντας στο εάν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες

Παράλληλα, το 38% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινινών ευθυνών για το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ το 29% απαντά πως την εμπιστεύεται λίγο

Εξετάζοντας τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου οι περισσότεροι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 39%, δήλωσαν πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα τους επηρεάσει πολύ, ενώ το 37% απάντησε πως θα επηρεάσουν πολύ την επιλογή τους οι αγροτικές κινητοποιήσεις και το 30% ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Κυβερνητικός πονοκέφαλος με τη νεολαία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ένας σοβαρός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αποτελεί η εντεινόμενη αντίδραση της νεολαίας στο νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», που, όπως καταγγέλλουν πλήθος φοιτητικών συλλόγων φέρνει την κατάλυση του άρθρου 16 και την καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Παρότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ποσοστό 54,1%, η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα 17-29 ετών εμφανίζεται αρνητική στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, το 54,5% τάσσεται κατά και μόλις το 39% υπέρ, ενώ εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στους άνω των 65 ετών, όπου το 62% είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ και μόλις το 36,5% τάσσεται κατά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή -μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια- διοργανώνεται μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου αναμένεται χιλιάδες νέοι να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν στο νομοθέτημα της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία της νεολαίας αντιδρά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τετράωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Για σχεδόν τρεις μήνες, με καταλήψεις, συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα έδιναν κάθε εβδομάδα ραντεβού στους δρόμους, φωνάζοντας ένα βροντερό «όχι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Το σημερινό ραντεβού για τους φοιτητές δίνεται στις 12.00, στα Προπύλαια, με την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) να καλούν στην κινητοποίηση.

Με διπλή κινητοποίηση ρίχνεται στον αγώνα η ΟΛΜΕ με την προγραμματισμένη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος) και τη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024