Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Προσπάθεια συγκάλυψης στα Τέμπη βλέπουν σχεδόν 8 στους 10 - Φθορά ΝΔ

Δημοσκόπηση: Προσπάθεια συγκάλυψης στα Τέμπη βλέπουν σχεδόν 8 στους 10 – Φθορά ΝΔ

Νέα δημοσκόπηση της ALCO καταγράφει απώλεια δυνάμεων για την κυβέρνηση και πλήρη απογοήτευση της κοινωνίας ως προς την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη

Απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος και τη Δικαιοσύνη δηλώνουν πως έχουν οι πολίτες, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha.

Χαρακτηριστικό είναι πως σχεδόν 8 στους 10, δηλαδή το 77%, δηλώνουν πως γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες.

Παράλληλα, το 38% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινινών ευθυνών για το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ το 29% απαντά πως την εμπιστεύεται λίγο.

Αντίθετα, το 22% λέει πως εμπιστεύεται αρκετά τη Δικαιοσύνη και μόνο το 5% απαντά πως την εμπιστεύεται πολύ.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως επίσης σχεδόν 8 στους 10 πολίτες – ποσοστό 77% – δεν πιστεύουν πως μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχουν γίνει όλα όσα πρέπει, ώστε να μην επαναληφθεί, ενώ μόνο το 9% απάντησε «ναι» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Απώλειες για την κυβέρνηση – Δεύτερο κόμμα οι αναποφάσιστοι

Την ίδια ώρα, απώλεια 1,2 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ALCO τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα, που συγκεντρώνει 27% στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, στις αρχές Φεβρουαρίου είχε φθάσει στο 28,2%.

Ωστόσο, παραμένει πρώτη η ΝΔ με διαφορά 15,5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, παρά την απώλεια 0,7% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, διατηρείται στη δεύτερη θέση.

Έτσι, η ΝΔ συγκεντρώνει 27%, το ΠΑΣΟΚ 11,5% (από 12,2%) και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μικρή άνοδο 0,3%, φθάνοντας στο 10,5% (από 10,2%).

Μικρές απώλειες καταγράφει και το ΚΚΕ συγκεντώνοντας 8,9% (από 9,1%) και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 6,4%, η Νίκη με 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3%, η Νέα Αριστερά με 2,8% και οι Σπαρτιάτες με 2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αναδεικνύεται σε… δεύτερο κόμμα, με 17,8%.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και η δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβέρνηση, καθώς το 46% των πολιτών απάντησαν πως είναι «καθόλου» ικανοποιημένοι, όταν τον Ιανουάριο η απάντηση αυτή συγκέντρωνε 41%.

Λίγο ικανοποιημένοι δήλωσαν σε ποσοστό 29% και πολύ/αρκετά το 23%.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Ένα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και αυτό, καθώς οι περισσότεροι, σε ποσοστό 39%, δήλωσαν πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα τους επηρεάσει πολύ, ενώ το 37% απάντησε πως θα επηρεάσουν πολύ την επιλογή τους οι αγροτικές κινητοποιήσεις και το 30% ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 42%, απάντησε πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν θα επηρεάσει καθόλου την επιλογή που θα κάνει στην ευρωκάλπη.

Τι λένε για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη

Σε σχέση με το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ένα 15% θεωρεί πως βγήκε ενισχυμένο το κόμμα, ενώ το 23% απάντησε πως βγήκε αποδυναμωμένο και η πλειοψηψία, σε ποσοστό 47%, απάντησε πως είναι το ίδιο με πριν.

Η εικόνα αλλάζει στις απαντήσεις όσων δηλώνουν πως προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, με το 57% να απαντά πως το κόμμα βγήκε ενισχυμένο από το συνέδριο και το 21% αποδυναμωμένο.

Ομοίως, η γνώμη του κόσμου για τον Στέφανο Κασσελάκη μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο κακή σε ποσοστό 37%, χειρότερη σε ποσοστό 22%, το ίδιο καλή απάντησε το 16% και καλύτερο το 7%.

Ωστόσο, οι πολίτες που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν, σε ποσοστό 55%, πως η γνώμη τους για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι το ίδιο καλή, ενώ το 29% πως είναι καλύτερη μετά το συνέδριο.

Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά, όμως, ανάμεσα σε εκείνους που δήλωσαν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο, καθώς το 32% λέει πως έχει το ίδιο καλή γνώμη για τον πρόεδρο του κόμματος, το 18% καλύτερη, ενώ το 23% απαντά πως έχει το ίδιο κακή γνώμη και το 14% χειρότερη.

Αν δούμε τις αρνητικές απαντήσεις εκείνων που δήλωσαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, θα διαπιστώσουμε πως οι διαφορές στα ποσοστά είναι μεγάλες, αφού μόνο το 5% δήλωσε πως έχει το ίδιο κακή γνώμη για τον Κασσελάκη και ένα 2% χειρότερη.

Sports in

Νίκησαν και έμειναν ζωντανοί οι Λέικερς (119-108)

Οι Λέικερς νίκησαν με 119-108 και γλύτωσαν την σκούπα από τους Νάγκετς, μένοντας παράλληλα ζωντανοί στη σειρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024