Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Μάχη «στήθος με στήθος»  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ο «Κανένας» δεύτερος καταλληλότερος πρωθυπουργός

Δημοσκόπηση: Μάχη «στήθος με στήθος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ο «Κανένας» δεύτερος καταλληλότερος πρωθυπουργός

Το 86% των Ελλήνων δήλωσε πως θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές - Μπροστά η ΝΔ με 17,5 μονάδες σε δημοσκόπηση της Pulse στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές

Στο 17,5% καταγράφεται η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του δεύτερου κόμματος – μία θέση για την οποία δίνουν μάχη «στήθος με στήθος» ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – σε περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 27 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου σε δείγμα 1.106 ψηφοφόρων.

Οι πολίτες κλήθηκαν, επίσης να απαντήσουν εάν συμφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου, εν μέσω πανελλαδικού συλλαλητηρίου των φοιτητών.

Τεράστια η πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 86%, δήλωσε ότι θα πάει να ψηφίσει.

Ανά πρόθεση ψήφου, το 95% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 91% και από όσους ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 76% των ψηφοφόρων.

Μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις βουλευτικές

Στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος και στο ερώτημα αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές τι θα ψηφίζατε, το 29,5% θα ψήφιζε ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «κονταροχτυπιούνται» για τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 12%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 7%, η Νίκη με 3%, ενώ Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν από 2,5% έκαστο και μένουν εκτός Βουλής. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 13%.

Ειδικά για τη μάχη των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη δεύτερη θέση, χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα που ακολουθεί, στο οποίο φαίνεται πως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ μάχονται, με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη να χάνει συνεχώς έδαφος και αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη να κερδίζει ελαφρώς.

Στην εκτίμηση ψήφου με βάση την κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 35,5% ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν και πάλι μάχη, συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 14%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 8,5%, το κόμμα της Νίκης με 4%, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά με 3% έκαστο.

«Ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, «όχι» στις καταλήψεις

Ένα από τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, αυτό της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τέθηκε στη δημοσκόπηση, καθώς και οι καταλήψεις των φοιτητών σε ΑΕΙ, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Παρασκευή 8 Μαρτίου στη Βουλή.

Το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις, ενώ το 42% απαντά πως είναι στη λάθος κατεύθυνση.

Όσον αφορά στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, στην ερώτηση αν είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου, το 53% διαφωνεί με αυτές και το 40% συμφωνεί.

Αποδυναμένοι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας, ενισχυμένος ο Κασσελάκης μετά το συνέδριο

Αποδυναμωμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους περισσότερους, μετά το επεισοδιακό συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Στέφανο Κασελάκη, πάντως, να κρίνουν ότι είναι ενισχυμένος.

Επί του συνόλου του δείγματος, το 56% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει αποδυναμωμένος, το 25% απάντησε τα ίδιο και μόλις το 8% ενισχυμένος.

Αντίθετα, ανάμεσα σε εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 45% πιστεύει ότι το κόμμα βγήκε ενισχυμένο μετά το συνέδριο, το 38% το ίδιο και το 10% αποδυναμωμένο.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, στο σύνολο του δείγματος, το 37% πιστεύει ότι μετά το συνέδριο βγαίνει αποδυναμωμένος, 34% το ίδιο και το 17% ενισχυμένος.

Αντίθετα, ανάμεσα σε εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 58% πιστεύει ότι ο πρόεδρος του κόμματος βγαίνει ενισχυμένος.

Κρίνοντας την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο «παραπέντε» του συνεδρίου, στο σύνολο του δείγματος, το 48% πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε αποδυναμωμένος από το συνέδρριο, το 31% το ίδιο και το 7% ενισχυμένος.

Όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 41% πιστεύουν ότι δεν άλλαξε τίποτα για τον Αλέξη Τσίπρα μετά το συνέδριο, ενώ το 30% δηλώνει πως βγήκε αποδυναμωμένος και το 19% ενισχυμένος.

Γενικότερα, από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, συγκριτικά, το 58% πιστεύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος που βγαίνει ενισχυμένος μετά το συνέδριο, το 45% ο  ΣΥΡΙΖΑ και το 30% πως ο  Αλέξης Τσίπρας βγαίνει αποδυναμωμένος.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, δεύτερος ο… «Κανένας»

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προηγείται με 34% και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο Στέφανος Κασσελάκης με 10%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος ισοψηφούν με 6% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%.

Για μία ακόμη φορά, ο «Κανένας» συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό, καταγράφοντας 23%.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024