Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Mαύρο» ρεκόρ το 2023 σε θανάτους προσφύγων - 3.129 θανάτοι και εξαφανίσεις στη Μεσόγειο

«Mαύρο» ρεκόρ το 2023 σε θανάτους προσφύγων – 3.129 θανάτοι και εξαφανίσεις στη Μεσόγειο

Ο διάπλους της Μεσογείου εξακολουθεί να είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή για τους μετανάστες που έχει καταγραφεί ποτέ, με τουλάχιστον 3.129 θανάτους και εξαφανίσεις.

Τουλάχιστον 8.565 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές διαδρομές παγκοσμίως το 2023, καθιστώντας το έτος αυτό το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το πρόγραμμα Προγράμματος Αγνοούμενοι Μετανάστες του ΔΟΜ. Ο αριθμός των νεκρών του 2023 αντιπροσωπεύει μια τραγική αύξηση της τάξης του 20% σε σύγκριση με το 2022, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση ώστε να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ζωών.

«Καθώς σημειώνονται τα δέκα χρόνια του Προγράμματος Αγνοούμενοι Μετανάστες, θυμόμαστε πρώτα όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν. Κάθε μία από αυτές αποτελεί μια τρομερή ανθρώπινη τραγωδία που αντηχεί στις οικογένειες και τις κοινότητες για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Ugochi Daniels.

Ο διάπλους της Μεσογείου εξακολουθεί να είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή για τους μετανάστες που έχει καταγραφεί ποτέ

«Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί που συγκεντρώθηκαν από το Missing Migrants Project είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου για μεγαλύτερη δράση που μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή μετανάστευση για όλους, έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής» δήλωσε ο κος Daniels.

Την έκθεση του ΔΟΜ, συνόδευε αυτό το συγκλονιστικό σκίτσο.

«Μαύρο» ρεκόρ στον κόσμο – Υψηλότερος αριθμός θυμάτων στη Μεσόγειο από το 2017

Ο περσινός συνολικός αριθμός ξεπερνά τον αριθμό των νεκρών και αγνοουμένων παγκοσμίως κατά το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2016, όταν 8.084 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, καθιστώντας το έτος αυτό το πιο θανατηφόρο από την έναρξη του Missing Migrants Project το 2014.

Καθώς οι ασφαλείς και κανονικές μεταναστευτικές διαδρομές παραμένουν περιορισμένες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να μεταναστεύσουν κάθε χρόνο μέσω παράτυπων διαδρομών σε μη ασφαλείς συνθήκες. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς θανάτους ήταν αποτέλεσμα πνιγμού, ενώ το εννέα τοις εκατό προκλήθηκε από τροχαία ατυχήματα και το επτά τοις εκατό από βία. Ο διάπλους της Μεσογείου εξακολουθεί να είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή για τους μετανάστες που έχει καταγραφεί ποτέ, με τουλάχιστον 3.129 θανάτους και εξαφανίσεις.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο από το 2017.

Σε περιφερειακό επίπεδο, καταγράφηκε πρωτοφανής αριθμός θανάτων μεταναστών στην Αφρική (1.866) και την Ασία (2.138). Στην Αφρική, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στην έρημο Σαχάρα και στη θαλάσσια διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά. Στην Ασία, καταγράφηκαν πέρυσι εκατοντάδες θάνατοι Αφγανών και Ροχίνγκια προσφύγων (σ.σ. Μουσουλμανική μειονότητα στην Μιανμάρ θύματα γενοκτονίας από την ινδουϊστική πλειοψηφία της στρατιωτικής δικτατορίας) που εγκατέλειπαν τις χώρες προέλευσής τους.

Human Gyro, έργο του Jason deCaires Taylor

«Πρόγραμμα Αγνοούμενοι Μετανάστες» – Χιλιάδες οι καταγραφές, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα πραγματικά νούμερα

Το 2024, δέκα χρόνια από τη δημιουργία του Προγράμματος Αγνοούμενοι Μετανάστες ως τη μοναδική βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης για τους θανάτους και τις εξαφανίσεις μεταναστών, το Πρόγραμμα έχει καταγράψει περισσότερες από 63.000 περιπτώσεις παγκοσμίως.

Ο πραγματικός αριθμός, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος λόγω των προκλήσεων στη συλλογή δεδομένων, ιδίως σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπως το Εθνικό Πάρκο Νταριέν στον Παναμά και στις θαλάσσιες διαδρομές, όπου ο ΔΟΜ καταγράφει τακτικά αναφορές για αόρατα ναυάγια, όπου σκάφη εξαφανίζονται χωρίς ίχνη.

Το Πρόγραμμα Αγνοούμενοι Μετανάστες, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 μετά από δύο καταστροφικά ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός δείκτης μέτρησης του επιπέδου «ασφάλειας» της μετανάστευσης στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για την ασφαλή, ομαλή και κανονική μετανάστευση.

Museo Atlántico στον βυθό των Καναρίων Νήσων.

Ζητούνται ασφαλείς διαδρομές την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μια επερχόμενη έκθεση παρέχει λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων για τους αγνοούμενους μετανάστες από το 2023 και βασικά στοιχεία και αριθμούς σχετικά με τους θανάτους και τις εξαφανίσεις μεταναστών τα τελευταία δέκα χρόνια.

Παρέχει την ευκαιρία στον ΔΟΜ και τους εταίρους να αξιολογήσουν τις τρέχουσες εργασίες για την επέκταση των ασφαλών και κανονικών μεταναστευτικών οδών, την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και την υποστήριξη των ατόμων και των οικογενειών που έχουν πληγεί.

Ο ΔΟΜ, μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις και ως συντονιστής του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση, καλεί τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την πρόληψη περαιτέρω απωλειών ζωών και την προάσπιση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων όλων των ατόμων.

Από το έργο Evolution.

Πηγή: Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ΔΟΜ/ΙΟΜ

Φωτογραφίες: The Raft of Lampedusa, Museo de Atlantico και Evolution του ακτιβιστή καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024