Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Κυνηγούν τους Χούθι «στα τυφλά» λόγω έλλειψης πληροφοριών

ΗΠΑ: Κυνηγούν τους Χούθι «στα τυφλά» λόγω έλλειψης πληροφοριών

Οι ανεπαρκείς πληροφορίες από το έδαφος όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν πηγές, δυσχαιρένουν το έργο τους να βρουν τις αποθήκες πυραύλων και drones ή να υπολογίσουν το ακριβές οπλοστάσιο.

Η προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να σταματήσει τις επιθέσεις με έδρα την Υεμένη κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα παρεμποδίζεται από ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με το οπλοστάσιο και τις πλήρεις δυνατότητες των μαχητών Χούθι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ενώ το Πεντάγωνο είναι βέβαιο ότι οι εβδομάδες πυραυλικών επιδρομών κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του οπλισμού και ανάγκασαν τους Χούθι σε τακτικές προσαρμογές, η έκταση της ζημίας είναι ασαφής σύμφωνα με τις μαρτυρίες στους Financial Times, επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν λεπτομερή εκτίμηση των δυνατοτήτων της ομάδας πριν ξεκινήσουν την εκστρατεία βομβαρδισμού, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες έχουν εκφραστεί δημοσίως τις τελευταίες ημέρες. Ο Dan Shapiro, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Πενταγώνου για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ ο αμερικανικός στρατός είχε «καλή αίσθηση» του τι είχε καταστρέψει, δεν γνώριζε «πλήρως τον παρονομαστή» – δηλαδή την αρχική σύνθεση του οπλοστασίου των Χούθι πριν από την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας τον Ιανουάριο.

Το υπό ελληνική σημαία πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίων Sea Champion βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη, όπου έφτασε μετά την επίθεση που δέχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία φαίνεται να ήταν λανθασμένη πυραυλική επίθεση από την πολιτοφυλακή των Χούθι.

Αυτό που ειπώθηκε στο Κογκρέσο δημόσια, ταλανίζει τους αξιωματούχους κατ’ ιδίαν εδώ και μήνες

Οι δημόσιες παρατηρήσεις του Shapiro αντανακλούν μια αυξανόμενη ανησυχία που εκφράζεται από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους κατ’ ιδίαν ότι η ελλιπής εικόνα των πληροφοριών θολώνει την εκτίμηση του Πενταγώνου σχετικά με τις δυνατότητες που έχει διατηρήσει η υποστηριζόμενη από το Ιράν αντάρτικη ομάδα. Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, μια κρίσιμη ναυτιλιακή οδό για το παγκόσμιο εμπόριο, άρχισαν πέρυσι μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα έχει δηλώσει ότι η εκστρατεία της θα συνεχιστεί όσο το Ισραήλ συνεχίζει τις μάχες στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηριζόμενες από άλλους συμμάχους, εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των Χούτι στις 12 Ιανουαρίου και έχουν σφυροκοπήσει την ομάδα περιοδικά στις επτά εβδομάδες που ακολούθησαν. Η εκστρατεία έχει καταστρέψει ή υποβαθμίσει 150 στόχους, δήλωσε το Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων κατά πλοίων και πυραύλων επιφανείας-αέρος, εγκαταστάσεων επικοινωνιών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, εναέριας επιτήρησης, αποθηκών όπλων και εγκαταστάσεων διοίκησης.
Αλλά οι Χούθι, οι οποίοι υπέστησαν σχεδόν μια δεκαετία βομβαρδισμών από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πριν από την τρέχουσα σύγκρουση, έχουν αποδειχθεί ικανοί στο να ανεφοδιάζουν τις θέσεις τους και έχουν συνεχίσει να απειλούν πλοία στην περιοχή.

Ένας στρατιώτης στέκεται όρθιος, ενώ διαδηλωτές συμμετέχουν σε διαδήλωση αλληλεγγύης στη Σαναά, προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Οι επιθέσεις στα πλοία, ο φόβος της περιβαλλοντικής καταστροφής και ο ρόλος του Ιράν

Η επίθεση των ανταρτών Χούτι σε πλοίο με σημαία Μπελίζ που έπλεε μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ τον περασμένο μήνα προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα μήκους 18 μιλίων και κατέδειξε τις δυνατότητες της ομάδας παρά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Το πλοίο βυθίστηκε το Σάββατο με τους 21.000 μετρικούς τόνους θειικού λιπάσματος φωσφορικού αμμωνίου να αποτελούν περιβαλλοντική απειλή και κίνδυνο για άλλα πλοία στο θαλάσσιο δρόμο, δήλωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Τα χτυπήματα των Χούτι αποτελούν μέρος των αυξανόμενων αντι-αμερικανικών δραστηριοτήτων του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» του Ιράν, ενός χαλαρά συνδεδεμένου δικτύου μαχητικών ομάδων που περιλαμβάνει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Αν και το Ιράν έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή με τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους τους, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να παρέχει πληροφορίες στους αντάρτες Χούθι που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι έχουν πλήξει τέσσερα εμπορικά πλοία με αμερικανική σημαία που διέρχονται από τα ύδατα κοντά στην Υεμένη από τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ωστόσο, έχουν επιχειρήσει να πλήξουν πολύ περισσότερα πλοία, έχοντας επιτεθεί ή απειλήσει 62 φορές κατά την ίδια περίοδο πλοία του αμερικανικού ναυτικού ή εμπορικά πλοία. Οι ΗΠΑ και οι ναυτικοί σύμμαχοί τους διατηρούν τέσσερα έως οκτώ πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν πραγματοποιήσει 35 πλήγματα σε στόχους των Χούθι από τον Ιανουάριο.

Από την επίθεση των Χούθι στο Galaxy Leader.

Ο φαύλος κύκλος των εκατέρωθεν επιθέσεων και οι πληροφορίες της CIA

Ενώ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πλήττει θέσεις των Χούθι όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν πρόσφατα διευρύνει την εκστρατεία για να συμπεριλάβουν προσπάθειες για την παρεμπόδιση των όπλων πριν φτάσουν στους μαχητές Χούθι και για την ενίσχυση των κυρώσεων.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μια ισχυρότερη εικόνα για τους δεσμούς των Χούθι με την Τεχεράνη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μια μη διαβαθμισμένη έκθεση σχετικά με τη χρήση από την ομάδα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής, μεταξύ άλλων και σε πρόσφατες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα .Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τους Χούθι ως ειδικά χαρακτηρισμένη παγκόσμια τρομοκρατική ομάδα και την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο επέβαλαν κυρώσεις σε έναν Ιρανό στρατιωτικό διοικητή και έναν μαχητή Χούθι που, όπως είπαν, συνδέονταν με τις ναυτικές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διπλωματική πίεση προς το Ιράν για τον περιορισμό των Χούθι θα είναι όλο και πιο σημαντική, αν και αναγνώρισαν ότι η Τεχεράνη έχει μικρότερο έλεγχο επί της επαναστατικής ομάδας από ό,τι άλλοι περιφερειακοί πληρεξούσιοι, όπως οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία. Οι ομάδες αυτές πραγματοποίησαν 170 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ 17 Οκτωβρίου και 4 Φεβρουαρίου, αλλά έχουν γίνει λιγότερο ενεργές μετά τα αντίποινα που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Οι Χούθι με την βοήθεια του Ιράν έπιασαν το ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας που θα μπορούσαν να έχουν.

Η Υεμένη έπαψε να έιναι προτεραιότητα γιατί σχεδόν εξαρθώθηκε η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο

Νυν και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο είδε μια πτώση στις πληροφορίες για την Υεμένη μετά το τέλος της εκστρατείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Αλ Κάιντα στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία διεξήχθη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ. «Επειδή η Υεμένη μειώθηκε ως προτεραιότητα, μειώθηκε και η εστίαση των πληροφοριών μας εκεί», δήλωσε ο Mick Mulroy, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου και αξιωματικός της CIA.

Στο πλαίσιο ενός διπλωματικού ανοίγματος προς την Υεμένη, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Μπάιντεν αφαίρεσε τους Χούθι από τον κατάλογο των ειδικά χαρακτηρισμένων τρομοκρατικών ομάδων των ΗΠΑ και μια δύσκολη εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας διατηρείται από τα τέλη του 2022. Η κίνηση αυτή αντανακλούσε επίσης τη μετατόπιση των αναγκών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε άλλες περιοχές του κόσμου – μια μετατόπιση που ενισχύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο είχε αντιμετωπίσει μια «μεγάλη πρόκληση» στην εξισορρόπηση των συνεχιζόμενων στρατιωτικών αναγκών για τον έλεγχο της Κίνας στον Ειρηνικό με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για δυνατότητες πληροφοριών στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, δήλωσε ο Jonathan Lord, διευθυντής του προγράμματος για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για μια νέα αμερικανική ασφάλεια.

Παίρνοντας το μέρος της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο των Χούθι, οι ΗΠΑ υπολόγισαν στη λάθος μεριά.

H προσοχή της CIA, της NSA και άλλων υπηρεσιών στράφηκε στην Ουκρανία

«Είδαμε πράγματα να επιστρέφουν στην περιοχή τους τελευταίους πέντε μήνες που δεν υπήρχαν», δήλωσε ο Lord. «Όμως, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε πριν από αυτό, το παροιμιώδες μάτι του Σάουρον (από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν) ήταν στραμμένο αλλού».

Ο Τεντ Σίνγκερ, ένας πρόσφατα συνταξιούχος ανώτερος αξιωματούχος της CIA, δήλωσε ότι οι Χούτι είχαν την τάση να αποθηκεύουν τα όπλα τους σε «πολύ αφιλόξενο έδαφος». Αλλά η απόκτηση πληροφοριών επί τόπου είναι πιο δύσκολη από τότε που οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους στη Σαναά το 2015, όταν η ομάδα των ανταρτών κατέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας. «Η αναφορά σε μια χώρα από μακριά ή υπεράκτια είναι εγγενώς δύσκολη, και μάλιστα διπλά για μια χώρα που έχει δει τόσες ανακατατάξεις τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Σίνγκερ.

Να σημειωθεί πως οι Χούθι ήταν σε διαρκή πόλεμο με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και έπεσαν θύματα πολλών βομβιστικών επιθέσεων. Η Αλ Κάιντα θεωρείται πως και στην Υεμένη λειτουργεί με μικρούς αυτόνομους πυρήνες.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024