Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εβραίος και Παλαιστίνιος λογόφεραν σε εκπομπή: «Παρακαλώ, σκάσε και άκου τα νούμερα και τα γεγονότα!»

Εβραίος και Παλαιστίνιος λογόφεραν σε εκπομπή: «Παρακαλώ, σκάσε και άκου τα νούμερα και τα γεγονότα!»

Ένας διαπρεπής εβραιοαμερικανός νομικός και ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής γιατρός διασταυρώνουν τα ξίφη, αλλά δεν ήταν και οι δύο προετοιμασμένοι.

Τέτοιες συζητήσεις σίγουρα δεν τις βρίσκει συχνά κανείς σε ελληνικά ΜΜΕ: Έναν εβραίο νομικό και έναν Βρετανό δημοσιογράφο να διακόπτουν συνέχεια τον Παλαιστίνιο συνομιλητή τους, φτάνοντάς τον στο σημείο να λέει «παρακαλώ, σκάστε για να μιλήσω!».

«Πρέπει να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι;», «χρησιμοποιεί η Χαμάς αμάχους ως ασπίδες;», «διαπράττει το Ισραήλ γενοκτονία» είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη εκπομπή Piers Morgan Uncensored, του Βρετανού δημοσιογράφου Πιρς Μόργκαν.

Καλεσμένοι του ήταν ο ορθόδοξος εβραιοαμερικανός νομικός και συγγραφέας Άλαν Ντέρσοβιτς και ο δρ. Μουσταφά Μπαργκούτι ακτιβιστής και Μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης από το 2006.

Ο Ντέρσοβιτς είναι Αμερικανός δικηγόρος και καθηγητής νομικής, γνωστός για το έργο του στο συνταγματικό δίκαιο των ΗΠΑ και στο αμερικανικό ποινικό δίκαιο, έχοντας στο πελατολόγιό του τον Τζέφρι Έπστιν και τον Τζούλιαν Ασάνζ. Τη δεκαετία είχε τιμηθεί με το Βραβείο Τιμής από τον διαβόητο Μεναχέμ Μπέγκιν, ένα από τους πιο ακραίους ηγέτες του Ισραήλ και ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης Ιργκουν.

Στη διάρκεια της εκπομπής τόσο ο Ντέρσοβιτς όσο και ο Πιρς διέκοπταν συνεχώς τον Παλαιστίνιο, «απαντούσαν» πάνω στις απαντήσεις του, ώστε ο νομικός τελικά ήρθε εκείνη η στιγμή που εκτέθηκε άσχημα.

Τον λόγο πήρε πρώτα ο Ντέρσοβιτς όταν ρωτήθηκε για την de facto σφαγή παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας. Ο νομικός απέφυγε να ασκήσει κριτική στα ισραηλινά στρατεύματα στρέφοντας τα πυρά του στους αμάχους και στα παιδιά των Παλαιστινίων.

«Tο να λες ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα είναι μια μορφή άρνησης του Ολοκαυτώματος!»

«Θυμηθείτε ότι η Χαμάς [θεωρεί] μαχητές οποιονδήποτε κάτω από 19. Η Χαμάς στρατολογεί παιδιά μεταξύ 13 και 19 για να γίνουν τρομοκράτες. Ένας 19χρονος δεν είναι παιδί κρατώντας ένα όπλο που σημαδεύει έναν Ισραηλινό και πυροβολεί. Μια γυναίκα που πετάει βόμβες σε Ισραηλινούς δεν είναι παιδί».

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν την τρομοκρατία το 1948, τουναντίον υποστήριξε ότι το «Ισραήλ ήταν που έτοιμο να δεχτεί την λύση των δύο κρατών και τότε του επιτέθηκαν όλοι οι αραβικοί στρατοί και εκείνο αμύνθηκε». Βέβαια η ιστορική πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς το Ισραήλ ανέκαθεν δεν ήθελε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Αμαρτία να λες ότι οι Ισραηλινοί διαπράττουν γενοκτονία»

Για τον εβραιομερικανό νομικό όποιος θεωρεί ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι σαν να αρνείται το Ολοκαύτωμα.

«Το Ισραήλ έχει κάνει τα πάντα για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες πολιτών» και αυτό αποδεικνύεται σύμφωνα με τον ίδιο από το γεγονός ότι «τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν είναι πολύ μικρότερος, από τους προηγούμενες μήνες, ακριβώς επειδή το Ισραήλ πλέον είναι σε θέση δράσει καλύτερα και πιο συγκεκριμένα». Οπότε για τον νομικό ένας συγκρκεκριμένος αριθμός αμάχων προβλέπεται, δίχως να καταδικάζει ότι δεν πρέπει να πεθαίνει ούτε ένας άμαχος, ούτε ένα παιδί.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει πως «το να λες ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα είναι μια μορφή άρνησης του Ολοκαυτώματος! Είναι απόλυτη ντροπή να χρησιμοποιεί [κανείς] αυτό τον όρο απέναντι σε μια χώρα που προσπαθεί απλά να αμυνθεί».

«Μπορείς να βγάλεις τον σκασμό;»

Όταν δόθηκε ο λόγος στον Μουσταφά Μπαργκούτι, τόσο ο Άλαν Ντέρσοβιτς, όσο και ο φιλοϊσραηλινός οικοδεσπότης δυσαρεστημένοι με την εισαγωγή του, τον διέκοπταν συνεχώς. Έτσι εκείνος μην μπορώντας να ολοκληρώσει μια πρόταση παρακάλεσε τον συνομιλητή του να «σκάσει».

«Μπορείς να σκάσεις για να μιλήσω, σκάσε σε παρακαλώ» είπε και πράγματι οι συνομιλητές του στάθηκαν αμίλητοι και τον άκουγαν δίχως να αντιδράσουν.

Στη συνέχεια έδωσε συντριπτικά στοιχεία που αποτύπωναν τον λόγο που διαφωνεί με τους συνομιλητές τους.

«Θέλω να πω ότι αυτό που βλέπετε στη Γάζα τώρα, είναι πράξη γενοκτονίας: 12.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί και αυτά δεν είναι 19 χρονών, αυτά είναι 6, 2, 3 χρονών. Είναι παιδιά για όνομα του θανάτου!»

Ο ίδιος μάλιστα στάθηκε εναντίον της δολοφονίας 30 παιδιών Ισραηλινών της 7ης Οκτωβρίου διότι όπως είπε ήταν παιδιά και πολίτες. «Μα τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θάνατο άλλων 12.000 παιδιών Παλαιστινίων. Είναι απαράδεκτο» τόνισε.

«Ξανασκάσε και άκου τα νούμερα»

«Κοιτάξτε τα πραγματικά στοιχεία, 30.000 Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν σκοτωθεί και 72.000 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Αυτό είναι το 4,5%  του πληθυσμού στη Γάζα, που έχει σκοτωθεί  ή τραυματιστεί. Εάν αυτό είχε γίνει στις ΗΠΑ θα μιλούσαμε για 12 εκατ. ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε 4 μήνες. Είναι αυτό αποδεκτό;»

Όταν ο Εβραίος προσπάθησε ξανά να διακόψει τον Παλαιστίνιο, ο τελευταίος του ζήτησε ξανά  του ζήτησε να «σκάσει» και τον αφήσει να μιλήσει.

«Το 70% είναι πολίτες, οι Ισραηλινοί σκοτώνουν Παλαιστίνιους όχι μόνο με αυτόν τον γενοκτονικό βομβαρδισμό, αλλά σκοτώνουν παλαιστίνιους μέσω πείνας».

«50.000 έγκυες γυναίκες δεν έχουν μέρος να πάνε να γεννήσουν, 64.000  γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους και ακόμα 700.000 τώρα λιμοκτονούν, γιατί οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπουν γάλα, αλεύρι, φαγητό στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας και ακόμα πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να πάρουν φαγητό.

«Το 70% των σπιτιών έχει καταστραφεί, όλα τα πανεπιστήμια έχουν καταστραφεί, 30 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί. 347 συνάδελφοί μου γιατροί έχουν σκοτωθεί».

Για τον Παλαιστίνιο γιατρό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνουν τρία εγκλήματα πολέμου ταυτόχρονα, γενοκτονία, συλλογική τιμωρία και εθνοκάθαρση.

Η άβολη στιγμή για τον εβραίο νομικό

Όταν ο εβραίος νομικός δεν μπορούσε να αντικρούσει τα παραπάνω δεδομένα, ρώτησε με χαρακτηριστικό τόνο εάν ο Μπαργκούτι, καταδικάζει τη Χαμάς που χρησιμοποιεί παιδιά και γυναίκες ως ασπίδες, όπως ισχυρίστηκε.

Τότε ο Παλαιστίνιος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν τον κάνουν, είναι ψέμα! Αυτό είναι Ισραηλινή προπαγάνδα, είσαι έμπειρος δικηγόρος».

Τότε λοιπόν ρωτήθηκε από τον Βρετανό για ποιο λόγο η Χαμάς φτιάχνει τούνελ εκεί που υπάρχουν πολίτες, πχ νοσοκομεία, απάντησε ότι οι δύο συνομιλητές επαναλαμβάνουν την ισραηλινή προπαγάνδα.

«Επαναλαμβάνετε την Ισραηλινή προπαγάνδα. Δεν είναι αλήθεια» απάντησε. «Η Γάζα είναι 140 τετραγωνικά μίλια με 2,3 πληθυσμό. Που θα πρέπει να πάνε αυτοί οι άνθρωποι, που θα πολεμήσουν;»

«Ναι, φτιάχνουν τούνελ για να κρυφτούν από τα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα φυσικά, όπως οι Βιετναμέζοι έφτιαξαν τούνελ για να κρυφτούν από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ. Βλέπω μαχητές της Χαμάς σε βίντεο του Αλ Τζαζίρα να επιτίθενται σε ισραηλινά τανκς με ελάχιστα όπλα. Δεν βλέπω να κρύβονται πίσω από παιδιά».

Ο εβραίος νομικός τότε για να αναιρέσει τον Παλαιστίνιο, έδειξε το βιβλίο του «Ο Πόλεμος Εναντίον το Εβραίων» στην κάμερα -ίσως σε μια κίνηση προώθησης-  και είπε: «Αυτό είναι το βιβλίο μου, διαβάζω κατευθείαν από μέσα τα λόγια ηγέτη της Χαμάς να εγκωμιάζει τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων: «Θεωρούμε τις γυναίκιες και τα παιδιά ως μάρτυρες, τους χρησιμοποιούμε ως ανθρώπινες ασπίδες!».

Για κακή τύχη όμως του συγγραφέα, όταν ρωτήθηκε αμέσως από τον Παλαιστίνιο να του αναφέρει το όνομα του ανθρώπου που είπε αυτά τα λόγια εκείνος δεν θυμόταν! «Δεν μπορώ να το βρω αλλά θα σας το στείλω σε λίγα λεπτά!». Ωστόσο δεν κατάφερε να εντοπίσει το όνομα σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

«Δεν μπορείτε να βρείτε το όνομα γιατί δεν υπάρχει. Επαναλαμβάνετε ξανά την κακή ισραηλινή προπαγάνδα», του είπε ο Μπαργκούτι.

Και ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον ήταν τρομοκράτης

Στη συνέχεια, ενώ ο Βρετανός δημοσιογράφος επαναλάμβανε συνεχώς ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, διακόπτωντας τον Παλαιστίνιο καλεσμένο του, ο Μπαργκούτι του υπενθύμισε: «Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατία επειδή πολέμησε για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, Νέλσον Μαντέλα είχε μπει στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ για χρόνια, ο Μάρτιν Λούθερν Κίνκ είχε κατηγορηθεί από τους ρατσιστές ότι ήταν τρομοκράτης, το κόμμα Σιν Φειν που πολέμησε για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατία».

Προς το τέλος της εκπομπής ο Μπαργκούτι ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να απελευθερωτούν οι Ισραηλινοί όμηροι.

«Ναι όλοι οι Ισραηλινοί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων».

Ξανά ο Βρετανός τον διέκοψε λέγοντάς του ότι «οι Ισραηλινοί είναι όμηροι δεν είναι κρατούμενοι [όπως οι Παλαιστίνιοι]»

«Όχι είναι αιχμάλωτοι πολέμου» του είπε ο Παλαιστίνιος

Ο Βρετανός δημοσιογράφος συνεχώς τον διέκοπτε ξανά και ο Παλαιστίνιος αντέδρασε. «Συνεχώς απαντάτε [στις ερωτήσεις σας] αντί για εμένα. Δεν ξέρω ποιος απαντάει».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024