Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αϊτή: Ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης ζητά η Βραζιλία βάσει απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ

Αϊτή: Ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης ζητά η Βραζιλία βάσει απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ

Η κατάσταση στην Αϊτή επιδεινώνεται δραματικά από την περασμένη εβδομάδα, καθώς συμμορίες εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις με σκοπό ν' ανατρέψουν την de facto κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Η διπλωματία της Βραζιλίας κάλεσε χθες Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να θέσει σε εφαρμογή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ενέκρινε τον σχηματισμό και την ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης που θα υποστηρίξει την αστυνομία της Αϊτής στην προσπάθειά της ν’ αποκαταστήσει την ασφάλεια, εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης της βίας πάνοπλων συμμοριών κακοποιών.

Συμμορίες εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις

Η κατάσταση στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου επιδεινώνεται δραματικά από την περασμένη εβδομάδα, καθώς συμμορίες εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις με σκοπό να ανατρέψουν την de facto κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, ειδικά μετά την απόδραση χιλιάδων κρατουμένων το Σαββατοκύριακο έπειτα από εφόδους κακοποιών σε φυλακές (στη φωτογραφία του Reuters/Ralph Tedy Erol, επάνω, άδεια κελιά μετά από αιματηρή μαζική απόδραση).

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μαζικής απόδρασης χιλιάδων κρατουμένων στην Pénitencier National, τη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και ανακοίνωσε ΜΚΟ.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που μετέβη επιτόπου είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα γύρω από τη φυλακή. Ορισμένα από τα θύματα έφεραν εμφανή τραύματα από σφαίρες, σημείωσε ο ρεπόρτερ.

Βυθισμένη σε κρίση

Μπόρεσε να μπει μέσα στη φυλακή, η πύλη της οποίας ήταν «ανοικτή» και να δει πως μέσα στο κέντρο κράτησης δεν υπήρχε «σχεδόν κανείς».

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή κρίση, πολιτική, ανθρωπιστική και ασφαλείας, που επιτάθηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021. Πάνοπλες συμμορίες έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της επικράτειας.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024