Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα emails που «καρφώνουν» το ΥΠΕΣ για τη λίστα των αποδήμων

Τα emails που «καρφώνουν» το ΥΠΕΣ για τη λίστα των αποδήμων

Πληθαίνουν οι καταγγελίες ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλεί την ευρωβουλευτή της ΝΔ να δώσει εξηγήσεις. Δια του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης η απάντηση του ΥΠΕΣ.

Εξηγήσεις στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλείται να δώσει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μετά το σάλο που προκλήθηκε μετά τη φερόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων απόδημων εκλογέων ενόψει των ευρωεκλογών χωρίς οι ίδιοι να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.

Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει απειλητικά με τη «γαλάζια» ευρωβουλευτή να απαντά πως «η έρευνα της αρμόδιας αρχής είναι καλοδεχούμενη», αρνούμενη ότι έχει διαπράξει παρατυπία.

«Τίποτα δεν έχω πάρει από το υπουργείο Εσωτερικών που να έχει σχέση με τους απόδημους, με την επιστολική ψήφο. Δεν έχω πάρει τίποτα απολύτως» δηλώνει.

Αντιφάσεις

Ωστόσο, η ίδια, 24 ώρες νωρίτερα δήλωνε: «Ξεκίνησε μια κουβέντα ότι με κάποιον τρόπο έχει περιέλθει στα χέρια μου η λίστα των ανθρώπων οι οποίοι, αυτή τη στιγμή γράφονται στο σύστημα για την επιστολική ψήφο. Αυτό θα ήταν μια έκνομη ενέργεια. Ως υποψήφιοι, το ξέρουν όλοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, δικαιούσαι να πάρεις, να ζητήσεις, επισήμως, θεσμικά να πάρεις μια λίστα του εκλογικού καταλόγου. Εγώ το έχω κάνει πολλές φορές αυτό».

Νίπτει τας χειρας του το υπουργείο Εσωτερικών

Με τις υποψίες να έχουν πολλαπλασιαστεί και το «θόρυβο» να φτάνει στην Πειραιώς και το Μαξίμου το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε να βγει από το κάδρο με τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιο Μπαλέρμπα, να δηλώνει πως «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Η απάντηση από το ΥΠ.ΕΣ. αν και ξεκάθαρη δεν έχει κατορθώσει να καταλαγιάζει τις αντιδράσεις που είναι πολλές και δικαιολογημένες. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια αν και φέρει την πολιτική ευθύνη για το θέμα που έχει προκύψει.

«Καταιγίδα» καταγγελιών

Στα social media συνεχίζεται η καταιγίδα καταγγελιών αποδήμων, οι οποίοι δηλώνουν πως έλαβαν το επίμαχο email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μόλις λίγα λεπτά μετά την επίσημη ενημέρωση για την πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της οποίας θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Παραλήπτες της αλληλογραφίας που στάλθηκε στις προσωπικές τους ηλεκτρονικές διευθύνσεις χωρίς να είναι φίλοι ή να έχουν εγγραφεί στο newsletter της κυρίας Ασημακοπούλου διαμαρτύρονται έντονα γιατί παραβιάστηκαν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους σύμφωνα με τον Κανονισμό GDPR (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016.

Ορισμένοι μάλιστα προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

«Την Παρασκευή το πρωί έλαβα με διαφορά 30 δευτερολέπτων δύο email, το ένα από το υπουργείο Εσωτερικών και το άλλο από την κυρία Ασημακοπούλου. Αυτό με κινητοποίησε και επικοινωνώντας με αποδήμους στην Αμερική, στην Αυστραλία στην Ευρώπη, κλπ, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα σκανδαλώδες θέμα όχι μόνο παραβίασης αλλά και υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων μας», διηγήθηκε (Στο Κόκκινο 105,5) ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού, Όθων Ηλιόπουλος.

Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση σε ο,τι αφορά τον χειρισμό των δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν σας κρύβω, πρόσθεσε, ότι «φοβάμαι το ενδεχόμενο νοθείας».

Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουν αρκετοί ότι η κ. Ασημακοπούλου έκανε χρήση του καταλόγου email που έχει το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι έλαβαν το μήνυμά της στην ίδια διεύθυνση που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους με τις ελληνικές αρχές και που συχνά είναι ένα email διαφορετικό από το επαγγελματικό τους ή αυτό που χρησιμοποιούν πιο συχνά, ή αυτό που θα μπορούσε πιο εύκολα να είχε προστεθεί σε μια mail list.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση ενός Έλληνα που ζει στο Λονδίνο: «γιατί η Ασημακοπούλου λέει ψέματα και πως τεκμηριώνεται ότι το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών της έδωσε την λίστα με τους απόδημους».

Οι υποψίες για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων μεγαλώνουν αφού το in είναι σε θέση να γνωρίζει πως email που έλαβε Ελληνίδα που ζει στο Λονδίνο στάλθηκε στη διεύθυνση με την οποία υπέβαλε αίτημα για να κάνει εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των απόδημων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δημοσιογράφου του MEGA (Άννα Κανδύλη) στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχουν φτάσει πάνω από 100 καταγγελίες για την ευρωβουλευτή της Ν.Δ..

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό καταγγελιών και σύννεφων που μαζεύονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προέκυψε και πρόβλημα με τις πλατφόρμες για τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Ειδικότερα, ενώ μέχρι τώρα οι πολίτες για την ενημέρωση σχετικά με τους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού απευθύνονταν στην ιστοσελίδα apodimoi.gov.gr το πρωί της Δευτέρας (05/03) διαπίστωσαν ότι η ιστοσελίδα δεν θεωρείτο πλέον ασφαλής από τους browsers.

Η απάντηση πηγών του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ότι η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr έχει μεταφερθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.ypes.gov.gr, υπό το Υπουργείο Εσωτερικών και λειτουργεί κανονικά.

Σημειώνουμε ότι στην «παλιά» πλατφόρμα είχαν κατατεθεί τα στοιχεία και email των 22.825 εκλογέων που έκαναν την αίτηση για να ψηφίσουν στο εξωτερικό στις εκλογές του 2023.

Τα ανοιχτά ερωτήματα

Με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα γεννούνται σοβαρά ερωτήματα.

Όλα δείχνουν ότι για να σταλεί το μαζικό email εκ μέρους της κ. Ασημακοπούλου υπήρξε πρόσβαση στo σύνολο ή σε σημαντικό μέρος του καταλόγου email των Ελλήνων του εξωτερικού που είχε συγκεντρώσει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε και τη διαχείριση της πλατφόρμας apodimoi.gov.gr, στο πλαίσιο των αιτήσεων για τη διαμόρφωση των εκλογικών καταλόγων Ελλήνων εξωτερικού.

Πώς έφτασαν αυτά τα email στους συνεργάτες της κ. Ασημακοπούλου, που έκαναν τη μαζική αποστολή;

Διέρρευσαν και εάν ναι πώς αυτά τα email από την εφαρμογή που διαχειριζόταν το υπουργείο Εσωτερικών;

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στις συναλλαγές τους με το δημόσιο;

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024