Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τα 8 εκάτ. μέχρι τον Οκτώβριο θα φτάσουν οι αιτούντες άσυλο

ΗΠΑ: Τα 8 εκάτ. μέχρι τον Οκτώβριο θα φτάσουν οι αιτούντες άσυλο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο αριθμός των προσφύγων στις ΗΠΑ που βρίσκονται σε κατάσταση limbo, δηλαδή νομικά «μετέωροι», θα φτάσει τον Οκτώβρη τα 8 εκατομμύρια.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο και άλλοι μετανάστες θα ζουν μέσα στις ΗΠΑ σε νομική εκκρεμότητα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – μια αύξηση περίπου 167% σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με εσωτερικές κυβερνητικές προβλέψεις που περιήλθαν στην κατοχή του Axios. Αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 5 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019 – ένα σημάδι του πώς το υποχρηματοδοτούμενο και ξεπερασμένο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ, δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό μεταναστών που οδηγείται από νέα κύματα στα σύνορα.

Η καθυστέρηση έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στις ΗΠΑ – ή να αντιμετωπίσουν την απέλαση – συχνά για χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ η συσσωρευμένη εκκρεμότητα έχει εκραγεί καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον πρωτοφανή συνωστισμό μεταναστών από όλο τον κόσμο, εκατομμύρια βρίσκονταν ήδη στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) διαθέτει περίπου 40.000 κρεβάτια κράτησης

Έως τον Σεπτέμβριο του 2023, περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα βρίσκονταν σε αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «μητρώο μη κρατουμένων».Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 8 εκατομμύρια μέχρι την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με έγγραφα της Εσωτερικής Ασφάλειας που εστάλησαν στο Κογκρέσο.

Σε 8 μήνες αναμένεται να βρεθούν στις ΗΠΑ επιπλέον 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες

Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν διαταχθεί να απελαθούν ή που δεν έχουν οριστικές αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το άσυλο ή άλλες υποθέσεις μετανάστευσης, χωρίς όμως να κρατούνται στον περιορισμένο χώρο που είναι διαθέσιμος. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) διαθέτει περίπου 40.000 κρεβάτια κράτησης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, περίπου 2 εκατομμύρια από τους μετανάστες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα είναι πιθανότατα υποθέσεις υψηλής προτεραιότητας – κυρίως εκείνοι που έχουν εντολές απέλασης στις χώρες καταγωγής τους και ορισμένοι με ποινικό μητρώο ή εκκρεμείς ποινικές κατηγορίες.

O αριθμός προσφύγων και μεταναστών που αγωνιούν για το αν θα παραμείνουν στις ΗΠΑ, αποτελεί ρεκόρ για τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, έχουν επικεντρωθεί στην απέλαση των μεταναστών που διέσχισαν πρόσφατα τα σύνορα ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και έχουν επισημάνει τα εγκλήματα που διαπράττουν οι μετανάστες στις ΗΠΑ στην κλασσική ρατσιστική ρητορική της ΚΚΚ που ενστερνίζεται ο υποψήφιος πρόεδρος. Βέβαια μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι οι μετανάστες έχουν χαμηλότερα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων από τα άτομα που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνόρων – χωρίς αποτέλεσμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι – υποκινούμενοι από τον Τραμπ, ο οποίος θέλει να κάνει προεκλογική εκστρατεία για το θέμα, κατέπνιξαν πρόσφατα εν τη γενέσει της μια διακομματική συμφωνία για τα σύνορα που ετοιμαζόταν επί μήνες. Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερες συλλήψεις και απελάσεις, το ICE αναγκάζεται να κάνει σχέδια για περικοπές.

Οι απεγνωσμένα αναγκαίοι πόροι για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης έχουν τεθεί σε ομηρία από κομματικές διαμάχες στο Κογκρέσο.

Οι μετανάστες που περνούν τα σύνορα είναι χιλιάδες καθημερινά

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα καθημερινά. Κάτι που αναμένεται να ενταθεί εξαιτίας της βίας συμμοριών στην Λατινική Αμερική και εξαιτίας του καιρικού φαινομένου Λα Νίνια.

Η συζήτηση για τα σύνορα έχει επικεντρωθεί πρόσφατα στην πολιτική – την αποτυχημένη διακομματική συμφωνία για τα σύνορα και το αν ο Μπάιντεν θα υιοθετήσει μια πολιτική τύπου Τραμπ για τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα.

Όμως οι εμπειρογνώμονες σε θέματα μετανάστευσης, οι αξιωματούχοι και οι πηγές του Κογκρέσου αναγνωρίζουν ότι οποιαδήποτε πολιτική για την πάταξη των παράνομων διελεύσεων των συνόρων θα απαιτήσει σημαντικά περισσότερες επενδύσεις σε προσωπικό και άλλους πόρους. Ενώ απαιτείται και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της εξέταση των αιτούντων άσυλο.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024