Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναμάς: 500.000 μετανάστες διέσχισαν φέτος την ζούγκλα Νταριέν για να φτάσουν στις ΗΠΑ

Παναμάς: 500.000 μετανάστες διέσχισαν φέτος την ζούγκλα Νταριέν για να φτάσουν στις ΗΠΑ

«Είναι πάνω από το 11% του πληθυσμού του Παναμά - Πρόκειται για πρωτοφανή κρίση», υπογράμμισε ο Λουίς Εγκιλούς των Γιατρών χωρίς Σύνορα

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες έχουν διασχίσει από την αρχή του έτους την επικίνδυνη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα Κολομβίας- Παναμά, με στόχο να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση του Παναμά.

Οι μετανάστες που διασχίζουν την πυκνή ζούγκλα έρχονται αντιμέτωποι με άγρια ζώα, επικίνδυνα ποτάμια και συμμορίες εγκληματιών

Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με το σύνολο των μεταναστών που διέσχισαν τη ζούγκλα αυτή το 2022, όταν περίπου 248.000 άνθρωποι έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι, δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας του Παναμά Χουάν Μανουέλ Πίνο.

Οι μετανάστες αυτοί που επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ για να έχουν μια καλύτερη ζωή, έρχονται αντιμέτωποι στην πυκνή ζούγκλα του Νταριέν με άγρια ζώα, επικίνδυνα ποτάμια και συμμορίες εγκληματιών που τους εκβιάζουν και τους αποσπούν χρήματα για να τους καθοδηγήσουν ή τους ληστεύουν.

Βασικό σημείο διέλευσης

Μήκους περίπου 265 χιλιομέτρων και επιφάνειας 5.750.000 στρεμμάτων, η ζούγκλα αυτή έχει αναχθεί σε βασικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ από τη Λατινική Αμερική, περνώντας από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό.

Η εισροή είναι τόσο μεγάλη ώστε ο Παναμάς, με τη βοήθεια διεθνών οργανώσεων αρωγής, έχει δημιουργήσει κέντρα βοήθειας σε διάφορες περιοχές

Οι περισσότεροι κατάγονται από τη Βενεζουέλα, αλλά υπάρχουν και πολλοί πολίτες Ισημερινού, Αϊτής, Κίνας, Βιετνάμ, Αφγανιστάν ή χωρών της Αφρικής.

Η εισροή των μεταναστών είναι τόσο μεγάλη ώστε ο Παναμάς, με τη βοήθεια διεθνών οργανώσεων αρωγής, έχει δημιουργήσει κέντρα βοήθειας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Θύματα σεξουαλικής βίας μεταξύ των μεταναστών

«Οι χιλιάδες άνθρωποι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, συχνά μαζί με τις οικογένειές τους, έχουν ανάγκη προστασίας και άμεσης και συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Ολιβιέ Ντιμπουά της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Πολλοί είναι θύματα σεξουαλικής βίας, εκβιασμών, απαγωγών ή άλλων εγκλημάτων, πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Παναμά.

Προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές η κυβέρνηση του Παναμά ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των απελάσεων όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

«Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη ζούγκλα ισοδυναμεί με περισσότερο από 11% του πληθυσμού του Παναμά. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κρίση η οποία δεν έχει λάβει αρκετή προσοχή σε διεθνές ή περιφερειακό επίπεδο», υπογράμμισε ο Λουίς Εγκιλούς των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) σε ανακοίνωσή του.

Οι μετανάστες βρίσκονται «σε κατάσταση ακραίας ευαλωτότητας: πείνα, έλλειψη καταλυμάτων και νερού, παραπληροφόρηση και εξαπάτηση, ξενοφοβία και σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024