Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσείς φοράτε ακόμα skinny jeans το 2024;

Εσείς φοράτε ακόμα skinny jeans το 2024;

Τι λέει για μας η τελευταία μεταστροφή από το skinny στο φαρδύ;

Κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια, σαν να μην είχαμε αρκετά να ανησυχούμε, τα παντελόνια όλων άρχισαν να φαίνονται λάθος. Για ένα απίθανα μεγάλο χρονικό διάστημα, τα «σωστά» παντελόνια – δηλαδή εκείνα που απέδιδαν κάποιο κοινωνικά συμφωνημένο, βασικό επίπεδο κομψότητας – ήταν, με μια λέξη, μικρά. Σφιχτά στους μηρούς, στραγγαλιστικά στα γόνατα, στενά κομμένα στις γάμπες, σε στενή σχέση με τους αστραγάλους.

Με μια μικροσκοπική γκάμα από skinny μέχρι το ελαφρώς πιο άνετο. Υπήρχαν εξαιρέσεις, ιδίως όταν επρόκειτο για γυναικεία παντελόνια. Αλλά σε γενικές γραμμές, τα εφαρμοστά ήταν τα κατάλληλα παντελόνια.

Τα λεγόμενα skinny jeans πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά, γύρω στο 2005. Μια δεκαετία μετά την άνοδό τους, τα στενά παντελόνια παρέμεναν κοινό νόμισμα σε όλες τις γενιές, τις δημογραφικές ομάδες και τους σωματότυπους. Οι BTS, τότε το μεγαλύτερο ποπ συγκρότημα στον κόσμο, τα φορούσαν. Τα φορούσαν και οι underground ράπερ του Σικάγο. Οι πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ και οι μπαρίστες της γειτονιάς, οι διοργανωτές γάμων και οι μπασκετμπολίστες, οι παρουσιαστές πρωινών εκπομπών και οι λογιστές, οι εργάτες οικοδομών, ο ανιψιός σας και η θεία σας.

Παρατήρησε μια αύξηση των παιδιών που πηγαίνουν σε καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών για να αγοράσουν τζιν με μέση μεγέθους 46 ή 48 και να τα δέσουν με ζώνη, για να αποκτήσουν αυτό το oversize look

Τα πάντα αγαπημένα Levi’s 501

Και τότε, μέσα στις ευρύτερες ανακατατάξεις της εποχής της πανδημίας του 2020, το «σωστό» παντελόνι άρχισε να απομακρύνεται από το πόδι σταδιακά. Οι απανταχού στιλάτοι εγκατέλειψαν τα στενά τζιν τους για τα vintage Levi’s 501, σε ίσια γραμμή και στη συνέχεια εγκατέλειψαν γρήγορα εκείνα για ολοένα και πιο αμφίβολα μοντέλα.

Ο Paul O’Neill, ο παγκόσμιος διευθυντής σχεδιασμού της Levi’s, είπε ότι τα τελευταία χρόνια παρατήρησε μια αύξηση των παιδιών που πηγαίνουν σε «καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών για να αγοράσουν τζιν με μέση μεγέθους 46 ή 48 και να τα δέσουν με ζώνη, για να αποκτήσουν αυτό το oversize look». Ως απάντηση είχε φτιάξει μερικά από τα πιο φαρδιά παντελόνια της εταιρείας, και ακόμη πιο φαρδιά ήταν στα σκαριά.

Vintage Levi’s 501 Vs νέου Levi’s 501

Η επίθεση των γιγαντιαίων μπατζακιών

Μήνα με το μήνα, τα παντελόνια γίνονταν πιο φουσκωτά, ανέβαιναν όλο και πιο ψηλά στη μέση και έβγαζαν όλο και περισσότερες πιέτες. Στο Instagram, οι mood-board λογαριασμοί της μόδας, οι οποίοι συγκεντρώνουν «φιλόδοξες» εικόνες, έκαναν ζουμ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με ανθρώπους που φορούσαν φουσκωτά παντελόνια των Ralph Lauren, Giorgio Armani και Yohji Yamamoto.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα. Το 2009, έριξε την πρώτη ρίψη στο All-Star Game φορώντας άμορφα, φαρδιά Levi’s – τα τόσο μη κουλ «dad jeans», εκείνη την εποχή, προκαλώντας γέλιο και χλευασμό.

Μια δεκαετία αργότερα, όμως, αυτού του είδους τα dad jeans δείχνουν καλύτερα από ποτέ, και ιδού φωτογραφίες του Ομπάμα σήμερα, φορώντας πολύ κουρεμένα, στενά chinos κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κουάλα Λουμπούρ. Κοιτάζοντας αυτές τις φωτογραφίες δίπλα-δίπλα, είχαμε αδιάσειστες αποδείξεις: Το skinny παντελόνι είναι το πραγματικό «παντελόνι του μπαμπά τώρα». Μπορεί να τα φοράτε ακόμα, αλλά δεν ήταν πλέον «σωστό».

Ο καθένας μπορεί να το φοράει αυτό κάθε μέρα και είναι εύκολο να βρεις ένα που να ταιριάζει στο σώμα σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια τεράστια πρόκληση

Δείτε το βίντεο με τις τάσεις στα παντελόνια του 2024

Η σημασία του παντελονιού στην εικόνα 

Με αυστηρά φυσικούς όρους, κανένα ρούχο δεν μπορεί να αρθρώσει και να αυξήσει τη γραμμή του σώματός μας – να μας ομορφύνει ή να μας παραμορφώσει – περισσότερο από το παντελόνι.

Τείνει να καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση στην εικόνα. Τείνει επίσης να κινείται περισσότερο από άλλα ρούχα καθώς περπατάμε, γεγονός που δημιουργεί περισσότερα σημεία καμπής όπου μπορούν να τραβήξουν την προσοχή – και όπου μπορούν να πάνε στραβά. «Ένα μπλουζάκι είναι πολύ πιο απλό. Ένα πουλόβερ είναι πολύ πιο απλό. Ακόμη και με ένα πουλόβερ με κουμπιά, μπορείτε να το πειράξετε: να σηκώσετε τα μανίκια, να το ξεκουμπώσετε. Αλλά δεν υπάρχει χώρος να κρυφτείς σε ένα παντελόνι που δεν εφαρμόζει καλά» λέει o fashion editor του GQ, o Samuel Hine.

«Τα παντελόνια είναι διαβολικά ως αντικείμενα σχεδιασμού» συνέχισε ο Hine. «Είναι ένα αντικείμενο που σε όλη την ιστορία φτιάχτηκε από ράφτες και τεχνίτες, και όταν έγινε μαζική παραγωγή και casualized, αυτό που συνέβη ήταν ότι πήραν αυτό το πραγματικά περίπλοκο ρούχο και προσπάθησαν να μας πουν: «Ο καθένας μπορεί να το φοράει αυτό κάθε μέρα και είναι εύκολο να βρεις ένα που να ταιριάζει στο σώμα σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια τεράστια πρόκληση».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024