Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Gen Z ερωτεύεται το δαχτυλίδι με το οποίο ο Γάλλος ποιητής Jean Cocteau δήλωσε πάθος στην ερωμένη του

Η Gen Z ερωτεύεται το δαχτυλίδι με το οποίο ο Γάλλος ποιητής Jean Cocteau δήλωσε πάθος στην ερωμένη του

Το δαχτυλίδι Trinity de Cartier, αποτελούμενο από τρεις χρυσούς κύκλους, πλεγμένους στο άπειρο, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια του σύγχρονου κοσμήματος. Το ίδιο και η ιστορία του.

«Το ραντεβού με τη Marie-Laure Cérède, δημιουργική διευθύντρια ρολογιών και κοσμημάτων της Cartier, γίνεται σε ένα διαμέρισμα στην κορυφή ενός κομψού κτιρίου που βρίσκεται στη λεωφόρο Bosquet, στο Παρίσι» γράφει ο Martín Bianchi στην El Pais και συνεχίζει:

«Στο εσωτερικό του διαμερίσματος, υπάρχουν πολλοί άνδρες με μαύρα -σεκιούριτι. Σε ένα από τα δωμάτια, με τεράστια παράθυρα από τα οποία φαίνεται ο Πύργος του Άιφελ σε όλο του το μεγαλείο, υπάρχει ένα πιάνο και, πάνω από αυτό, ασημένιες κορνίζες με φωτογραφίες του Gary Cooper, του Alain Delon, της Romy Schneider, της Jacqueline Bisset, της Grace Kelly και άλλων εμβληματικών ηθοποιών. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι καθένας από αυτούς τους αστέρες φορούσε ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της Cartier στο δάχτυλο του: το Trinity de Cartier, με τα τρία δαχτυλίδια διαφορετικού χρώματος χρυσού πλεγμένα στο άπειρο.

Δείτε το βίντεο 

Ο συμβολισμός των τριών δαχτυλιδιών

Ο Louis Cartier, εγγονός του ιδρυτή της πολυτελούς μάρκας Cartier, σχεδίασε το δαχτυλίδι Trinity το 1924, σκεπτόμενος τον αριθμό τρία. Από την αρχαιότητα, θεωρείται ο τέλειος αριθμός. Τα τρία δαχτυλίδια σε ένα, τα οποία έφεραν επανάσταση στον χώρο των κοσμημάτων πριν από 100 χρόνια, αναφέρονταν στον Louis και στα δύο αδέλφια του, τον Pierre και τον Jacques, κληρονόμους της ακμάζουσας αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο παππούς τους. Τα τρία δαχτυλίδια παραπέμπουν επίσης στα τρία καταστήματα που είχε τότε η εταιρεία, στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Το δαχτυλίδι υλοποιούσε επίσης μια έννοια που είναι πλέον πολύ δημοφιλής: Την ποικιλομορφία. Τρία διαφορετικά στοιχεία –ένας χρυσός κύκλος, ένας ροζ και ένας λευκόχρυσος- ενώνονται και σχηματίζουν αρμονικά μια ενότητα. Η Αγία Τριάδα του κοσμήματος, η οποία γιορτάζει έναν αιώνα ζωής, έχει γίνει σύμβολο της αγάπης σε όλες τις μορφές της: την παιδική, την οικογενειακή, τη φιλική και τη συζυγική. Είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα μεταξύ των πελατών που επιθυμούν να δηλώσουν την αγάπη τους για κάποιον… ή για τον εαυτό τους.

Το δαχτυλίδι υλοποιούσε επίσης μια έννοια που είναι πλέον πολύ δημοφιλής: Την ποικιλομορφία. Τρία διαφορετικά στοιχεία –ένας χρυσός κύκλος, ένας ροζ και ένας λευκόχρυσος- ενώνονται και σχηματίζουν αρμονικά μια ενότητα

H Νταϊάνα με το Trinity στο μικρό δάχτυλο 

«Μια γιορτή της έννοιας της ενσωμάτωσης»

«Γενικά, κάθε κομμάτι Cartier ξεκινά με ένα χειροποίητο σχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση, η αφετηρία ήταν ένα αντικείμενο που έχει ήδη μεγάλη ιστορία και είναι ήδη τέλειο. Επειδή το Trinity είναι τέλειο: τρεις κύκλοι, μια γιορτή της έννοιας της ενσωμάτωσης», εξηγεί η Cérède.

Μπροστά της εκτίθεται η νέα συλλογή Trinity: δαχτυλίδια, βραχιόλια XL και μενταγιόν. Η δημιουργική διευθύντρια του οίκου κοσμημάτων άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό το σχέδιο πριν από δύο χρόνια, με την ιδέα να τιμήσει την εκατονταετηρίδα της αρχικής σειράς. Κατασκεύασε περισσότερα από 50 πρωτότυπα. «Στην πραγματικότητα έχασα το μέτρημα για το πόσες προσπάθειες κάναμε. Δεν είχαμε καμία υποχρέωση να πραγματοποιήσουμε αυτή τη νέα συλλογή. Αν το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν καλό ή δεν μας έπειθε, δεν επρόκειτο να το κυκλοφορήσουμε. Υπήρχε όμως μεγάλη πίεση, επειδή δουλεύαμε με ένα εμβληματικό αντικείμενο», αναγνωρίζει.

Η Ρόμι Σνάιντερ με το Trinity / Photo: ARCHIVO DE CARTIER

«Θέλαμε κάτι καινούργιο…»

Η Cérède ξεκίνησε την καριέρα της στον οίκο Cartier το 2002. Αφού πέρασε σχεδόν 12 χρόνια στη Harry Winston, επέστρεψε στον γαλλικό οίκο. Το 2017, προήχθη στην κορυφαία θέση του σχεδιασμού και τελικά έγινε υπεύθυνη για την αισθητική όλων των ρολογιών και κοσμημάτων Cartier. Γνωρίζει καλά την ιστορία του οίκου και -όπως συμβαίνει συχνά- ξεκίνησε αυτή τη νέα συλλογή επισκεπτόμενη τα αρχεία. «Πάντα επιστρέφω σε αυτά. Μέρος της δουλειάς μου είναι να έχω βαθιά κατανόηση της κληρονομιάς της μάρκας. Και ένα άλλο μέρος είναι να βλέπω αυτή την κληρονομιά με φρέσκα μάτια. Θέλαμε κάτι καινούργιο… δεν ξέραμε τι, αλλά θέλαμε κάτι καινούργιο», επιβεβαιώνει.

Είναι δύσκολο να ανακαλύψεις ξανά τον τροχό (ή, μάλλον, τον κύκλο), αλλά η Cérède το πέτυχε παίζοντας με τα μεγέθη, τους όγκους και τα σχήματα, όπως τα μεγαλύτερα και μαξιμαλιστικά δαχτυλίδια και βραχιόλια Trinity ή τα νέα μενταγιόν.

Το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι είναι το δαχτυλίδι Trinity «σε σχήμα μαξιλαριού», ένα σχεδόν τετράγωνο δαχτυλίδι που απομακρύνεται από την κυκλικότητα του αρχικού σχεδίου, αλλά όχι από την ουσία των τριών διαπλεκόμενων ζωνών. «Είναι δύσκολο να βρεις ένα νέο σχήμα στον κόσμο του κοσμήματος. Φτιάξαμε ένα πρωτότυπο σε χρυσό και συνειδητοποιήσαμε ότι είχε την ίδια αξία με το αρχικό σχέδιο», εξηγεί η ίδια. «Από συναισθηματική άποψη, η ουσία του Trinity είναι αυτές οι τρεις ζώνες που περιστρέφονται γύρω από το δάχτυλο. Οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν με το κόσμημα στο δάχτυλό τους και να δημιουργήσουν έναν προσωπικό δεσμό με αυτό. Αυτός ο παράγοντας δεν θα μπορούσε να χαθεί».

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024