Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία είναι μια συνεχής διεκδίκηση

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία είναι μια συνεχής διεκδίκηση

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε την Ελλάδα ως κράτος δικαίου με εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, τονίζοντας πως «θα ήταν επικίνδυνο να σβήνουμε τις κατακτήσεις 50 χρόνων»

«Η ελευθερία, το κράτος Δικαίου, η προστασία των δικαιωμάτων αλλά και η καθημερινότητα αποτελούν τους δείκτες της ποιότητας, που έχει η Δημοκρατία σε μια χώρα», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά».

Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας σε μια χώρα εξαρτάται τόσο από τα «μεγάλα» όπως είναι η ελευθερία, το κράτος Δικαίου και η προστασία των δικαιωμάτων, αλλά και από τα «μικρά», όπως ο σεβασμός της άποψης του άλλου, ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο, η προστασία των ευάλωτων, η προστασία των ζώων και υπογράμμισε ότι «εκεί δοκιμαζόμαστε όλοι καθημερινά. Γιατί η Δημοκρατία δεν είναι το απόλυτο μέγεθος, είναι μια συνεχής διεκδίκηση».

«Είμαι εκπαιδευμένη ως δικαστικός στον αυτοπεριορισμό»

Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος Δικαίου, με εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς και παρατήρησε ότι «θα ήταν επικίνδυνο να σβήνουμε τις κατακτήσεις των τελευταίων 50 ετών», από την πτώση της δικτατορίας μέχρι σήμερα.

«Δεν έχω κρύψει την ευαισθησία μου για τα δικαιώματα»

Σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «αν πιστεύεις στην συμπερίληψη, πρέπει να μεριμνάς για να μην υπάρχουν αόρατοι πολίτες».

Μιλώντας για το πρόσφατο νομοσχέδιο που αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έχω κρύψει την ευαισθησία μου για τα δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι μια Δημοκρατία πρέπει να εξασφαλίζει την καθολικότητα τέτοιων δικαιωμάτων. Υπογράμμισε, επίσης, πως κανείς δεν απομονώνει τους διαφωνούντες, υπογραμμίζοντας πως «εάν κάποιοι προσβάλλονται, επειδή μια άλλη ομάδα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με εκείνους, κάτι πάει λάθος», ενώ παρατήρησε ότι η εκπαίδευση και η επαφή με το εξωτερικό θα συμβάλουν σταδιακά στην άμβλυνση τέτοιων αντιλήψεων.

Σχετικά με την έμφυλη ισότητα στην Ελλάδα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπενθύμισε τα βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το 1952 όταν οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Όπως είπε, η ίδια, όσο ήταν στο ΣτΕ, δεν ένιωσε άβολα ως γυναίκα, ωστόσο, είναι κοινωνός των ανισοτήτων και των στερεοτύπων που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία.

«Όταν ένας άνδρας φωνάζει, είναι δυναμικός, όταν μια γυναίκα φωνάζει, είναι υστερική», είπε ενδεικτικά. «Τώρα το δικαστικό σώμα γυναικοκρατείται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ισορροπία έρχεται πάντοτε σιγά-σιγά».

«Είμαι εκπαιδευμένη ως δικαστικός στον αυτοπεριορισμό»

Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για το αν ένιωσε κάποια στιγμή, στη διάρκεια της θητείας της, να την «στενεύουν» τα συνταγματικά περιθώρια του ρόλου της, η κ. Σακελλαροπούλου απάντησε αρνητικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι εκπαιδευμένη ως δικαστικός στον αυτοπεριορισμό». Και πρόσθεσε ότι «θα μας κρίνει όλους η Ιστορία».

Τέλος, επισήμανε, ότι η Ευρώπη είναι «το σπίτι μας», παρά τα τεράστια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει σαφώς βγει ωφελημένη από το ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε – και αυτό είναι για όλες τις κατακτήσεις – και ζούμε τα αρνητικά, γιατί είναι σαφές πως όσο υπάρχουν άνθρωποι, ανακύπτουν προβλήματα, πρέπει να σκεφτόμαστε και την άλλη όψη. Και να βλέπουμε, ας πούμε, τι συμβαίνει σε χώρες έξω από την Ευρώπη. Γιατί τι είναι η Ευρώπη, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη και όλα αυτά; Πάνω απ’ όλα, είναι οι ευρωπαϊκές αξίες: το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα, οι ελευθερίες που προστατεύονται. Αυτό είναι πάνω απ’ όλα η Ευρώπη, πέρα από τα μεγέθη, την επικοινωνία, τις διευκολύνσεις και όλα αυτά», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024