Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
DC vs Marvel: Σούπερμαν εναντίον Σπάιντερμαν - Επανέκδοση της υπερηρωικής κόντρας

DC vs Marvel: Σούπερμαν εναντίον Σπάιντερμαν – Επανέκδοση της υπερηρωικής κόντρας

Οι Disney και Warner Bros. Discovery ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επανακυκλοφορήσουν διασταυρούμενα κόμικς. Θα ξεκινήσουν από το Superman vs The Amazing Spider Man.

Καθώς οι ταινίες με υπερήρωες τροφοδοτούν τα κόμικ με κοινό και πωλήσεις οι DC και Marvel ετοιμάζονται να επανεκδόσουν τις περιπέτειες του Σούπερμαν εναντίον του Σπάιντερμαν. Μπορεί να νομίζετε ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Σούπερμαν είναι ο Λεξ Λούθορ – αλλά, στο παρελθόν, μερικές φορές ήταν ο Σπάιντερμαν. Οι ήρωες δημιουργήθηκαν πριν από δεκαετίες από ανταγωνιστικές εταιρείες κόμικς: DC, που ιδρύθηκε το 1934, και η νεότερη Marvel, που ιδρύθηκε το 1939.

Έκτοτε, οι δύο μεγάλοι των κόμικς έχουν γοητεύσει τους θαυμαστές με τους υπερηρωικούς κόσμους τους: ο Μπάτμαν και η Wonder Woman από τη μία πλευρά, οι X-Men και ο Iron Man από την άλλη.Τώρα, η DC και η Marvel, που ανήκει στη Disney από το 2009, συνεργάζονται σε ένα πρότζεκτ που φέρνει στην επιφάνεια υλικό από συγγραφείς και καλλιτέχνες και των δύο εταιρειών.

«Η επερχόμενη συλλογή είναι «μια επανέκδοση για την οποία οι οπαδοί ζητούσαν διακαώς» δήλωσε στέλεχος της DC

Από το 1976 έως το 2003, οι διασταυρώσεις ανάμεσα στo σύμπαν της DC και αυτό της Marvel («Superman vs. Incredible Hulk» ή «Batman vs. Daredevil») αποτελούσαν τακτικά χαρακτηριστικά, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν να επεκτείνουν τις αγορές τους. Ωστόσο, αυτά τα κόμικς εξαντλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 2000, καθώς οι άλλοτε εξειδικευμένοι υπερήρωες έγιναν αστέρες του κινηματογράφου με δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα εξώφυλλα των συλλογών omnibus, που δεν περιέχει καινούριες ιστορίεςμ αλλά αποτελεί επανακυκλοφορία.

Εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί!

Σε μια βιομηχανία που πλέον καθορίζεται από το Χόλιγουντ, η είδηση της επανέκδοσης κόμικς με αναμετρήσεις μεταξύ των αστέρων των εταιρειών έστειλε κύματα περιέργειας, νοσταλγίας και ελπίδας για περισσότερα σε όλη τη βιομηχανία κόμικς.

Σε δήλωσή του στο CNN, εκπρόσωπος της DC δήλωσε ότι η επερχόμενη συλλογή είναι «μια επανέκδοση για την οποία οι οπαδοί ζητούσαν διακαώς». Η Marvel αρνήθηκε να σχολιάσει την έκδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αυτές συλλογές περιλαμβάνουν αποκλειστικά ανατυπωμένο υλικό. Δεν δημιουργούνται νέα κόμικς.

Στην προπώληση, το Amazon προσφέρει τα omnibuses στην τσουχτερή τιμή των 131,50 δολαρίων. Αναμένεται το μεγαλύτερο μέρος να πωληθεί από την προπώληση.

 

Μια ωδή στους κλασικούς

Οι συλλογές τύπου Omnibus είναι συλλογές έργων, οι οποίες περιγράφονται από τον ιδιοκτήτη καταστήματος Jermaine Exum ως «συλλογές με πολυτελή σκληρά εξώφυλλα, με το καλύτερο δυνατό χαρτί, απλά εξαιρετική παρουσίαση για πράγματα που είναι πραγματικά ξεχωριστά». Τα κόμικς της συλλογής περιλαμβάνουν το «Superman vs. The Amazing Spider-Man» του 1976, την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο υπερηρώων.

Ο Michael Uslan, εκτελεστικός παραγωγός και εμπνευστής της σειράς ταινιών «Batman», δήλωσε στο CNN ότι αυτό το crossover ενσαρκώνει τις ένδοξες ημέρες του Carmine Infantino στη DC και του Stan Lee στη Marvel, «συγκεντρώνοντας τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς που ήθελαν», για να χαράξουν στρατηγική για τις δημιουργικές αποφάσεις.

Αυτά τα βιβλία ήταν προϊόν λεπτών διαπραγματεύσεων. «Θυμάμαι εσωτερικά στην DC εκείνη την εποχή, όλες τις συζητήσεις που γίνονταν, τύπου: Λοιπόν, ξέρετε, αν ο Spider-Man είναι σε τρία πάνελ σε αυτή τη σελίδα, τότε ο Superman πρέπει να είναι σε τρία πάνελ», ή «πώς γίνεται ο Superman να είναι στο φόντο και σε αυτό το πάνελ ο Spider-Man να είναι στο προσκήνιο», είπε ο Uslan.,

Με τους ανταγωνιστές μας «Μοιραζόμασταν το πάθος μας για τα κόμικς και τους υπερήρωες και μοιραζόμασταν αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον»

Ο Walt Simonson, ένας καλλιτέχνης κόμικς του οποίου η δουλειά στο crossover «X-Men and Teen Titans» του 1982 παρουσιάζεται στη συλλογή, δήλωσε ότι τα στελέχη της DC τον προσέγγισαν για να αποκτήσουν νέες σαρώσεις του έργου τέχνης για να διασφαλίσουν μια υψηλής ποιότητας ανατύπωση. «Ως καλλιτέχνης, είμαι ενθουσιασμένος, επειδή αισθάνομαι ότι αυτό ήταν ένα πολύ καλό κόμικ», δήλωσε ο Simonson. «Νομίζω ότι όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, οπότε είναι μια δουλειά για την οποία είμαι περήφανος, ειδικά δεδομένης της πολυπλοκότητάς της».

Ο Simonson δήλωσε ότι η επερχόμενη συλλογή τιμά τους καλλιτέχνες που «πηγαινοέρχονταν» μεταξύ της DC και της Marvel στις δεκαετίες του 1970 και του ’80 για να δημιουργήσουν τις εμβληματικές ιστορίες υπερηρώων που αγαπήθηκαν από τότε από τους οπαδούς. Ο Uslan θυμήθηκε παρόμοιο «παιχνίδι» μεταξύ των εταιρειών, αναφέροντας έναν τακτικό αγώνα σόφτμπολ DC vs. Marvel στο Central Park ως απόδειξη της συντροφικότητας. «Μοιραζόμασταν το πάθος μας για τα κόμικς και τους υπερήρωες και μοιραζόμασταν αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον», είπε.

Οι ταινίες που ανατροφοδότησαν την ανάγκη για κόμικς

Ο Ben Saunders, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο οποίος ίδρυσε και διευθύνει ένα δευτερεύον πρόγραμμα σπουδών κόμικς, παρομοίασε την DC και τη Marvel με ανταγωνιστικές ομάδες σε ένα αθλητικό πρωτάθλημα. Ενώ υπάρχουν σκληροπυρηνικοί οπαδοί και παθιασμένες απόψεις, η παρουσία της αντίπαλης ομάδας απλώς τροφοδοτεί το πνεύμα του παιχνιδιού. Τα βιβλία περιλαμβάνουν έργα καλλιτεχνών και συγγραφέων που, σε ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό σύνολο, είναι σούπερ σταρ: Denny O’Neil, George Pérez, Chris Claremont, John Romita Jr. και άλλοι.

Ο Exum, ο οποίος εργάζεται στην Acme Comics στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας από το 1996, δήλωσε ότι οι νεότεροι οπαδοί που «γνώρισαν τους χαρακτήρες» μέσω των ταινιών ή των τηλεοπτικών σειρών είναι οι πρώτοι πελάτες της συλλογής. «Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ενθουσιαστούν πραγματικά με το να έχουν αυτό το πράγμα στο ράφι τους», είπε. Παράλληλα με το πολυσυλλεκτικό βιβλίο «DC versus Marvel», θα κυκλοφορήσει και η συλλογή «Amalgam Age». Το omnibus «Amalgam Age» περιλαμβάνει διασταυρώσεις από μια συλλογική προσπάθεια του 1996 μεταξύ της DC και της Marvel που ονομάστηκε σύμπαν Amalgam. Η συνεργασία αυτή συνδύαζε δημοφιλείς χαρακτήρες από τις δύο εταιρείες σε νέους υπερήρωες όπως το Dark Claw, ένας συνδυασμός του Wolverine και του Batman.

Ο Simonson δήλωσε ότι ενώ η συλλογή είναι μια ευκαιρία να ανακαλέσει κανείς όμορφες αναμνήσεις, οι επανεκδόσεις θα εξυπηρετήσουν και έναν πρακτικό σκοπό για τους καταναλωτές. «Νομίζω ότι κάποιος που το παίρνει και είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τη ροή, θα διασκεδάσει περνώντας μέσα από τις ιστορίες», δήλωσε ο Simonson. Σε τελική ανάλυση, «πρόκειται για σπουδαία κόμικς, η ζήτηση για τα οποία έχει παραμείνει», δήλωσε ο Saunders.

H Disney θησαύρισε χάρη στις ταινίες με υπερήρωες και ειδικά με την σειρά Avengers. Αυτή, έφερε νέο κοινό στο σινεμά, όμως η προσπάθεια για συνεχή κερδοφορία, οδήγησε σε μια μικρή απέχθεια των φίλων των κόμικ για τις ταινίες.

Μια μεταβαλλόμενη βιομηχανία

Ο Uslan δήλωσε ότι η ταινία «X-Men» του 2000 αποτέλεσε σημείο καμπής για το πώς η Marvel και η DC άρχισαν να σκέφτονται για τη δική τους πνευματική ιδιοκτησία. «Ξαφνικά η αξία των χαρακτήρων και των εμπορικών τους σημάτων έγινε όλο και πιο σημαντική», δήλωσε ο Uslan. Ο Saunders δήλωσε ότι η αγορά των ταινιών έναντι των κόμικς αναπτύχθηκε με διαφορετικούς τρόπους κατά τη δεκαετία του 2000.

Η ταινία της Marvel «Avengers Endgame» του 2019 απέφερε σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στο box office. Αντίθετα, οι πωλήσεις για ολόκληρη την αμερικανική βιομηχανία κόμικς σε όλη τη διάρκεια του 2019 ανήλθαν σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από το μισό. Ο Saunders δήλωσε ότι η αξία αυτών των χαρακτήρων άλλαξε την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ DC και Marvel. «Αυτοί οι χαρακτήρες απέκτησαν τόσο μεγάλη αξία από ό,τι είχαν παλαιότερα, που έγινε πιο δύσκολο, επειδή θα έπρεπε να καλέσεις δικηγόρους και να κάνεις ταρζανιές μόνο και μόνο για να τους φέρεις σε επαφή», είπε. Αν και τα στούντιο ταινιών και κόμικς είναι ξεχωριστά, ο Uslan δήλωσε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη βιομηχανία ταινιών «μαλάκωσαν» την εταιρική ατμόσφαιρα.

Το 2022, ο James Gunn, σκηνοθέτης της σειράς ταινιών «Guardians of the Galaxy» της Marvel, εντάχθηκε στον Peter Safran ως συνδιευθύνων σύμβουλος στα DC Studios. Μαζί με τον Kevin Feige, πρόεδρο των Marvel Studios, ο Uslan περιγράφει αυτά τα στελέχη ως «οπαδούς των κόμικς, όχι μόνο οπαδούς της DC ή της Marvel».

Βέβαια έχει δημιουργηθεί μια όχι τόσο αδικαιολόγητη πολεμική εναντίον των ταινιών της Marvel.

Οι αρχαίοι θεοί πλέον είναι οι υπερήρωες

Ο Ethan Sacks, συγγραφέας κόμικς που έχει εργαστεί τόσο για την DC όσο και για τη Marvel σε κόμικς όπως το «Star Wars: Galaxy’s Edge», δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτό είναι ένα σημάδι «απόψυξης στην αντιπαλότητα που προμηνύει νέο υλικό ή νέες συνεργασίες». Και ενώ παρέχει περιεχόμενο για τους οπαδούς, ο Uslan δήλωσε ότι η συνεργασία τιμά τους δημιουργούς.

«Ο Jack Kirby και ο Stan Lee, ο Steve Ditko, ο Jerry Siegel και ο Joe Shuster, ο Bob Kane, ο Bill Finger και ο William Moulton Marston, τόσοι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους μας κληροδότησαν χαρακτήρες που έχουν γίνει η σύγχρονη λαογραφία μας», δήλωσε ο Uslan. «Οι υπερήρωες των κόμικς είναι η σύγχρονη μυθολογία μας».

Συνέχισε λέγοντας πως «Οι αρχαίοι θεοί της Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου εξακολουθούν να υπάρχουν, μόνο που σήμερα φορούν spandex και κάπες».

Φωτογραφίες: DC Comics, Marvel.
Πηγή: CNN

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024