Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Batman: Ένας από τους πιο διάσημους και αναγνωρίσιμους ήρωες των κόμικς

Batman: Ένας από τους πιο διάσημους και αναγνωρίσιμους ήρωες των κόμικς

Ο αγαπημένος ήρωας με την κουκούλα με τα μεγάλα όρθια αυτιά, το σκούρο εφαρμοστό κοστούμι, τη μάσκα στο πρόσωπο και τη μακριά κάπα, που τον κάνουν να μοιάζει με νυχτερίδα.

Ο χαρακτήρας του Batman ήταν συνδυασμός του Ζορό (πλούσιος playboy και μασκοφόρος ήρωας), του Shadow (σκοτεινός σούπερ ήρωας) και του Δράκουλα (νυχτερίδα).

Ο Μπάτμαν (Batman) ο χάρτινος ήρωας των κόμικς γεννήθηκε από το πενάκι του αμερικανού κομίστα Μπομπ Κέιν και την σπουδαία συμβολή του συγγραφέα και σεναριογράφου Μπιλ Φίνγκερ. Πρωτοεμφανίσθηκε στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics, που κυκλοφόρησε την 1η Μαΐου 1939. Το περιοδικό ανήκει στην εκδοτική εταιρεία DC Comics, που μας έχει δώσει και άλλους χάρτινους ήρωες με πιο γνωστό τον Σούπερμαν.

Η αρχική στολή του Batman ήταν κόκκινη και φορούσε μια μάσκα

Κατόπιν συζήτησης με τον Bill Finger που ανέλαβε να γράψει τις ιστορίες, έκανε τη στολή γκρι, πρόσθεσε την κάπα με σχήμα φτερών νυχτερίδας και έβαλε full face μάσκα με κεραίες.

Το όνομα του δημιουργού ήταν Robert Kahn αλλά στα 18 του το άλλαξε σε Bob Kane. Το 1936 ξεκίνησε να κάνει δουλειές ως σκιτσογράφος. Το 1939 η DC Comics βλέποντας την επιτυχία του Superman θέλησε να μπει στην διαδικασία του ανταγωνισμού αναθέτωντας στον Κέιν την δημιουργία ενός νέου σούπερ ήρωα.

Από όλους τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον Batman θεωρούσε ότι ο καλύτερος ήταν ο Βαλ Κίλμερ. Φυσικά στην σύγκριση δεν μπαίνει ο Κρίστιαν Μπέιλ καθώς δεν πρόλαβε να τον δει.

Είχε προτείνει ο ίδιος τον Τζακ Νίκολσον για το ρόλο του Τζόκερ στον “Batman” του 1989 του Τιμ Μπάρτον.

Στην αρχή ήταν ένας σκοτεινός ήρωας, που δεν δίσταζε να σκοτώνει για να καταπολεμήσει το κακό. Στη δεκαετία του ’60, όταν επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, λόγω τηλεόρασης, ο χαρακτήρας του αμβλύνθηκε για να γίνει πιο θετικός στα μικρά παιδιά.

Η παρέα του Super Hero

Γύρω από τον Μπάτμαν ζουν και κινούνται διάφοροι χαρακτήρες, καλοί και κακοί. Στους συνεργάτες του περιλαμβάνονται ο βοηθός του Ρόμπιν, ο μπάτλερ του Άλφρεντ, ο αρχηγός της Αστυνομίας Τζιμ Γκόρντον, άλλοτε εχθρός του, η Μπάτγκερλ, η Μπατγούμαν και άλλοι. Στους κακούς εξέχουσα θέση κατέχουν η Κατγούμαν και ο Τζόκερ.
Σε αντίθεση με τους άλλους χάρτινους υπερήρωες, ο Μπάτμαν δεν διακρίνεται για τις υπερφυσικές του δυνάμεις. Χρησιμοποιεί στο έπακρο τη σωματική του ρώμη, αλλά περισσότερο το μυαλό και τις αναλυτικές του ικανότητες, την επιστήμη και την τεχνολογία.

Έγινε ένας από τους πιο διάσημους και αναγνωρίσιμους ήρωες των κόμικς

Στις 15 Απριλίου 1943 έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, αλλά έπρεπε να περιμένει έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 για να αξιοποιηθεί κινηματογραφικά από τον σπουδαίο αμερικανό σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον. Η ομώνυμη ταινία έκανε πρεμιέρα στις 23 Ιουνίου 1989, με τον Μάικλ Κίτον στο ρόλο του Ανθρώπου – Νυχτερίδα και τον Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του Τζόκερ. Ο Μπάρτον επανέφερε τον Μπάτμαν στις σκοτεινές του ρίζες, όπως είχε πράξει τρία χρόνια νωρίτερα ο σημαντικός κομίστας Φρανκ Μίλερ (Daredevil, Sin City, 300) στη σειρά Μπάτμαν: Ο σκοτεινός ιππότης επιστρέφει.

Παρά την τεράστια επιτυχία του Batman, ο Finger πέθανε φτωχός και χωρίς να αναγνωρισθεί ως συνδημιουργός του χαρακτήρα. Ο Κέιν, χρόνια αργότερα, εξέφρασε τη λύπη του αλλά ούτε τότε του έδωσε τα credits του συνδημιουργού.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024