Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Στη διάθεση των βουλευτών η δικογραφία της εισαγγελίας Λάρισας - «Ήρθε μισή» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τέμπη: Στη διάθεση των βουλευτών η δικογραφία της εισαγγελίας Λάρισας – «Ήρθε μισή» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω από 1.000 σελίδες αριθμεί η δικογραφία της εισαγγελίας που έφτασε στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Απουσιάζουν απολογίες κατηγορουμένων & έγγραφα που προσκόμισαν μάρτυρες, λέει ο Β. Κόκκαλης.

Στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής έφτασε η δικογραφία της εισαγγελίας εφετών Λάρισας για την τραγωδία των Τεμπών. Αριθμεί 1.089 σελίδες και περιλαμβάνει μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα.

Οι βουλευτές της Επιτροπής δεν θα λάβουν αντίγραφα προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ποινικής διαδικασίας που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων.

Η τελική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 11 Μαρτίου

Τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά με την πλειοψηφία του προεδρείου της Επιτροπής να απορρίπτει την παράταση των εργασιών ή μια νέας συνεδρίασης και να δίνει περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου για την κατάθεση των τελικών πορισμάτων. Η τελική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 11 Μαρτίου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να κατατεθεί κοινό πόρισμα.

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής

«Ήρθε μισή» καταγγέλλει  ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

Η δικογραφία για τα Τέμπη «ήρθε μισή» δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης. Όπως κατήγγειλε, απουσιάζουν οι απολογίες κατηγορουμένων όπως και έγγραφα που προσκόμισαν οι μάρτυρες.

«Δικαιολογημένα η κοινωνία θεωρεί ότι από την εξεταστική επιτροπή δεν θα προκύψει κάτι για ευθύνες πολιτικών προσώπων, ούτε μάρτυρες εκλήθησαν ουσιαστικοί αλλά σταμάτησε τις εργασίες χωρίς να έχει έρθει η δικογραφία» ήταν τα πρώτα λόγια του Βασίλη Κόκκαλη.

«Από την αναγνωση της δικογραφίας φανερώνεται η ανάγκη κλήτευσης ουσιωδών μαρτύρων, διότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής προκύπτει ότι ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις ανώτατων στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» ανέφερε.

Ζήτησε «το αυτονόητο», δηλαδή «να κληθούν οι ουσιαστικοί μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή, Γεννιδούνιας, Τσαλίδης, Κατσούλης, Τριαντόπουλος» και «να μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε την αλήθεια στην κοινωνία, να λάμψει η αλήθεια».

Στο τέλος τόνισε πως η δικογραφία «ήρθε μισή» εξηγώντας πως «απουσιάζουν απολογίες κατηγορουμένων και έγγραφα που προσκόμισαν οι μάρτυρες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της Εξεταστικής προκειμένου να συζητηθούν τα στοιχεία της δικογραφίας κατέθεσε με επιστολή του προς το προεδρείο της Επιτροπής το ΚΚΕ.

⇒ Στο μεταξύ, διαβιβάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain Μαουρίτσιο Καποτόρτο για την περαιτέρω αξιολόγησή της. Επίσης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μεγαλώνει η λίστα των κατηγορουμένων που ανέρχονται πλέον στους 34 ενώ στην συνολική δικογραφία συγχωνεύεται και η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, για το «μπάζωμα» στο σημείο της τραγωδίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

Νέος πραγματογνώμονας και παράταση της ανάκρισης

Θυμίζουμε πως χθες, ημέρα της μαύρης επετείου, ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, προχωρώντας σε τρεις νέες ενέργειες ώστε να μην μείνει καμία σκιά, γνωστοποίησε τον ορισμό νέου πραγματογνώμονα, μετά τις διαφορές που έχουν ανακύψει σε διάφορες κρίσιμα θέματα μεταξύ των πορισμάτων του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, και του πραγματογνώμονα  που ορίστηκε αρχικά από τις δικαστικές αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγραψε το in, ο εφέτης ανακριτής θα ορίσει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Παράλληλα έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τί ήταν αλλά και βίντεο -τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί- για την πλήρη αποτύπωση της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Νέος πραγματογνώμονας λιαν συντόμως

οι ενέργειες των συγγενών δείχνουν να πιάνουν τόπο καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αποκάλυψε ότι η ανάκριση θα πάρει παράταση εξαιτίας των δύο παραπάνω λόγων καθώς το υλικό αυτό θα σταλεί σε ειδικά εργαστήρια.

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι «παιδικές ασθένειες» των καθυστερήσεων δεν γιατρεύονται

Υπό την πίεση των συγγενών και της κοινωνίας δρομολογείται η άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τί ήταν αλλά και βίντεο -τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί- για την πλήρη αποτύπωση της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε χθες (One Channel) ότι «υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας» και «πιθανότατα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζήτησε την ενδελεχή έρευνα κάθε καταγγελίας και υπομνήματος που έχει κατατεθεί από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών με τον υπουργό να σημειώνει πως «δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση».

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και τις «παιδικές ασθένειες» των καθυστερήσεων να μην γιατρεύονται η εκτίμηση που είχε εκφράσει ο υπουργός Δικαιοσύνης για την έναρξη της δίκης τον ερχόμενο Ιούνιο μοιάζει απίθανη.

Μνημόσυνο από τις οικογένειες των θυμάτων στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη

Πηγές της Δικαιοσύνης, χωρίς να προσδιορίζουν χρονικά την ημερομηνία, ανέφεραν πως σύμφωνα με εκτιμήσεις η ποινική δίκη μπορεί να ξεκινήσει σύντομα καθώς με βάση τους νέους Κώδικες η δικογραφία θα παραπεμφθεί απευθείας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χωρίς τη διαμεσολάβηση του δικονομικού φίλτρου του βουλεύματος με βάση το οποίο μέχρι τώρα η δικαιοσύνη αποφαίνεται για την παραπομπή ή μη του συνόλου των κατηγορουμένων.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024