Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να συνελήφθη στη Μόσχα

Ρωσία: Ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να συνελήφθη στη Μόσχα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Στσερμπίνκσκι της Μόσχας, όπου και συνελήφθη.

Ένας εκ των δικηγόρων του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου του 2024, φέρεται να συνελήφθη στη Μόσχα. Σύμφωνα με πηγές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο Βασίλι Ντουμπκόφ συνελήφθη για «παραβίαση της δημόσιας τάξης».

Μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, ο κ. Ντούμπκοφ συνόδευσε τη μητέρα του στην αποικία φυλακών της Αρκτικής, όπου πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου, ώστε η τελευταία να παραλάβει την σορό του γιου της. Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη σύλληψη του κ. Ντούμπκοφ. Τον Οκτώβριο του 2023, τρεις άλλοι δικηγόροι του Ναβάλνι – Βαντίμ Κόμπζεφ, Ίγκορ Σεργκούνιν και Αλεξέι Λίπστερ – συνελήφθησαν με την κατηγορία του «εξτρεμισμού».

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Sota, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Στσερμπίνκσκι της Μόσχας

Τον Ιανουάριο, η Όλγα Μιχαήλοβα, μια άλλη δικηγόρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι κατηγορήθηκε για το ίδιο αδίκημα και αποφάσισε να παραμείνει στην εξορία. Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, την οργάνωση της οποίας ηγείται ο Ναβάλνι, για «εξτρεμισμό» το 2021.

Διαδηλώσεις Ρώσων εξόριστων στην μνήμη του Ναβάλνι έλαβαν χώρα σε όλη την Ευρώπη. Η φωτογραφία είναι από την Βαρκελώνη.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Βασίλι Ντούμπκοφ

Ο Βασίλι Ντούμπκοφ είχε συνοδεύσει τη Λουντμίλα Ναβάλναγια στο Σάλεχαρντ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας Γιαμάλ-Νένετς της Ρωσίας, μετά το θάνατο του γιου της στην απομακρυσμένη φυλακή «Πολικός Λύκος», για να παραλάβει τη σορό του.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Novaya Gazeta Europa ανέφερε ότι ο Ντούμπκοφ συνελήφθη στη Μόσχα με διοικητικές κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Sota, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Στσερμπίνξκι της Μόσχας. Τρεις από τους δικηγόρους του Ναβάλνι φυλακίστηκαν τον Οκτώβριο του 2023 με κατηγορίες που σχετίζονται με την απαγόρευση των ομάδων του επικριτή του Κρεμλίνου ως «εξτρεμιστικών».

Η σορός παραδόθηκε στη μητέρα του οκτώ ημέρες μετά το θάνατό του. Η κ. Ναβάλναγια δήλωσε ότι απειλήθηκε από τις αρχές, οι οποίες ήθελαν ο γιος της να ταφεί «μυστικά». Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι δήλωσαν ότι αναζητούν ένα μέρος για να τελέσουν δημόσιο μνημόσυνο για τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ρώσοι εξόριστοι του Λονδίνου διαδήλωσαν εναντίον του Πούτιν στη μνήμη του Ναβάλνι.

Δεν αναλαμβάνει κανένας χώρος στην Ρωσία να φιλοξενήσει τελετή για τον Ναβάλνι – «Επιχείρηση Антигона» (Αντιγόνη)

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε την Τρίτη ότι οι περισσότεροι χώροι κηδειών με τους οποίους είχαν έρθει σε επαφή αρνήθηκαν να επιτρέψουν μια τελετή στους χώρους τους. «Ορισμένοι χώροι λένε ότι οι χώροι είναι κατειλημμένοι, άλλοι αρνούνται όταν αναφέρεται το όνομα Ναβάλνι. Σε ένα μέρος μας είπαν ευθέως ότι απαγορεύεται στα γραφεία κηδειών να συνεργάζονται μαζί μας», έγραψε η κ. Γιάρμις.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την 1η Φεβρουαρίου, ο Ναβάλνι είχε καλέσει τους Ρώσους να καταγράψουν τη διαμαρτυρία τους με το να προσέλθουν όλοι μαζί να ψηφίσουν την ίδια ώρα, το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου.

Ένας στενός σύμμαχος του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προέτρεψε την Τρίτη τους Ρώσους να συμμετάσχουν μαζικά σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον επόμενο μήνα, την οποία ο Ναβάλνι είχε ζητήσει λίγο πριν πεθάνει. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για όποιον ακολουθήσει αυτό που αποκάλεσε προκλητικό κάλεσμα από «επικίνδυνους εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ».

Πηγές: Μoscow Times, Sota, Novaya Gazeta Europa, BBC

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024