Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξενοφών Βεργίνης: «Προγραμματισμός έργων και δράσεων με χρονικό ορίζοντα 5ετίας»

Ξενοφών Βεργίνης: «Προγραμματισμός έργων και δράσεων με χρονικό ορίζοντα 5ετίας»

Ο Δήμαρχος Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης παραχώρησε συνέντευξη στο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Με στόχο να εξελιχθεί ο δήμος Λευκάδας σε έναν σύγχρονο οργανισμό, με παραγωγικότερο και αποτελεσματικότερο αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό, η νέα Δημοτική Αρχή προχωρά, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, Ξενοφών Βεργίνης, στην επίτευξη των στόχων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής; 

Προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής είναι ο προγραμματισμός και η έγκαιρη προετοιμασία των προς χρηματοδότηση έργων και δράσεων του Δήμου. Προγραμματισμός έργων και δράσεων με χρονικό ορίζοντα 5ετίας και ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο που θα εκτελείται με στρατηγική και προτεραιότητες. Γνωρίζουμε καλά ότι η ένταξη και μόνο ενός έργου δεν αποτελεί επιτυχία. Επιτυχία αποτελεί η υλοποίηση των έργων και η απορρόφηση των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων, που οφείλουμε να επιδιώκουμε, ώστε να μην αποκλίνει, κατά το δυνατόν, από τις προθεσμίες που προβλέπονται από τις σχετικές συμβάσεις. 

Επιδίωξη μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου και του Νομού και ειδικότερα μεταξύ παραλιακής ζώνης, νησιωτικής περιοχής και ορεινού όγκου. Στόχος μας, είναι να διατηρήσουμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα που είναι τα όμορφα νησιά, οι κατάλευκες παραλίες, τα γαλάζια και καθαρά νερά και η φυσιογνωμία του τοπίου σε συνδυασμό με τις ενασχολήσεις των κατοίκων. 

Συγκεκριμένα επιδιώξεις μας είναι: 1) Ο Δήμος στο σύνολό του να είναι προορισμός σύγχρονου και ποιοτικού τουρισμού, ενισχύοντας και προωθώντας όλες τις δραστηριότητες και μορφές του. 2) Η ανάπτυξη ορεινού όγκου με επαύξηση της παραγωγής ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της διατροφικής αλυσίδας των τουριστών και επισκεπτών, σε μια επιχειρησιακή πρωτοβουλία συνεργασίας παραγωγών και καταναλωτών. Δηλαδή, μεταξύ παραγωγών και ξενοδοχειακών κ.λ.π. τουριστικών μονάδων. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται και τα θαλασσινά αλιεύματα, δεδομένου ότι η Λευκάδα και τα νησιά της (Κάλαμος –Καστός – Μεγανήσι) διαθέτουν έναν από τους σημαντικότερους αλιευτικούς σταθμούς της Δυτικής Ελλάδας (Λυγιά). 

Στα πλαίσια αυτά θα αξιοποιηθούν και οι δύο εξαιρετικές λιμνοθάλασσες που διαθέτουν τις καλύτερες συνθήκες παραγωγής αλιευμάτων. Ειδικότεροι στόχοι αποτελούν η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, την καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, την διαχείριση των απορριμμάτων, τους βιολογικούς καθαρισμούς και την αποχέτευση. 

Γνωρίζουμε καλά ότι η επιτυχία των ανωτέρω στόχων απαιτεί ένα Δήμο διοικητικά οργανωμένο, διαχειριστικά αποτελεσματικό και επαρκή με σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να έχουμε παραγωγικότερο και αποτελεσματικότερο αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό και ο Δήμος μας να εξελιχθεί σε σύγχρονο οργανισμό.  

Αντιπλημμυρικά έργα

Πως θωρακίζεται ο Δήμος απέναντι στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση; 

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται στη λήψη μέτρων προστασίας των νησιών μας (Λευκάδα, Κάλαμος, Καστός και μικρά νησιά) σ’ ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή-κρίση που αφορά την πυροπροστασία, πλημμυρικά φαινόμενα, ξηρασία κ.λ.π. που προκαλούν συνθήκες δοκιμασίας του τόπου και των ανθρώπων του. 

Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Νοσοκομείου αλλά και εθελοντικών ομάδων, ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε. 

Πώς διαχειρίζεται ο Δήμος το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς; 

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η δημοτική μας αρχή αναζήτησε και βρήκε κατάλληλο δημοτικό ακίνητο στο οποίο με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις θα καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στον ίδιο χώρο (οικόπεδο) έχουμε αποφασίσει και θα δημιουργήσουμε τις μόνιμες και σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα στεγάζουν το Δημοτικό Κτηνιατρείο. Παράλληλα δημιουργούμε ένα δίκτυο ενημέρωσης των δημοτών για την αγάπη τους προς τα ζώα. 

Τι περιμένετε από τη νέα Διοίκηση που θα προκύψει στην ΚΕΔΕ; 

Η εμπλοκή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση(όχι για πρώτη φορά), που ακολούθησε την κοινοβουλευτική μου εμπειρία, στόχο έχει την οργανωτική υποδομή, λειτουργία και επάρκεια ενός σύγχρονου οργανισμού αυτοδιοικητικού που θα στηρίζεται σε τρεις αρχές: 1) Την επικοινωνιακή (communication) μεταξύ των Δήμων και των Δημοτών βάση της έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, μέσω σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, όπως το διαδίκτυο. 2) Τον συντονισμό ενεργειών (coordination) μεταξύ της διοίκησης της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων, αλλά και μεταξύ των δραστηριοτήτων του Δήμου και των ενδιαφερόντων των δημοτών και 3) Τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών όλων των δραστηριοτήτων και της διαχείρισης, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι προγραμματισμένοι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

* Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024