Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ελληνικό «success story» χωράει λίγους - Ανάπτυξη με χρωστούμενα

Το ελληνικό «success story» χωράει λίγους – Ανάπτυξη με χρωστούμενα

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε… Ανάπτυξη με χρωστούμενα, ακρίβεια στα ύψη, αποταμιεύσεις στα τάρταρα, περικοπές δαπανών αλλά και ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα και γεμάτα ταμεία από τον ΦΠΑ.

Ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες υπόσχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια περίοδο που βρίσκεται «καβάλα στο άλογο» χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση και με τα κρατικά ταμεία να γεμίζουν από τους φόρους.

Βεβαίως, οι υποσχέσεις είναι δωρεάν και όταν τα μολύβια βγουν τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, οι δαπάνες έχουν «ταβάνι» και ο απόλυτος οδηγός της επιτυχίας είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που για φέτος έχει τοποθετηθεί στο 2,1% από 1,1% πέρυσι, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον ανάγκες ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτων, στο σκέλος των δαπανών, θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών.

Ναι, αλλά το ΑΕΠ… αυξάνεται

Σκωτσέζικο ντους… Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην Ελλάδα που οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης που καταγράφηκαν ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στην ευρωζώνη με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να αυξάνεται κατά 2,2% σε ετήσια βάση, επίδοση η οποία είναι μία από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο αυτής (0,6%).

Λεφτά υπάρχουν;

Και μπορεί η αναπτυξιακή τροχιά να θεωρείται καλή, μια προσεκτικότερη εικόνα σε επιμέρους δείκτες «γκριζάρει» το success story που σκόπιμα καλλιεργείται.

Πληθωρισμός, ακρίβεια, μισθοί που τελειώνουν πριν βγει ο μήνας, χρωστούμενα και κουμπαράδες που σπάνε, συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου για τα ελληνικά νοικοκυριά που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης.

40% του πληθυσμού της χώρας, χρωστάει στην εφορία 106 δισ. ευρώ

Μια μάχη με το «τέρας» της εφορίας πάνω από το κεφάλι τους αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σχεδόν 4.000.000 εκατομμύρια ΑΦΜ ή το 40% του πληθυσμού της χώρας, χρωστάνε στην εφορία 106 δισ. ευρώ. Για 2 εκατ. εξ αυτών έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα.

Τα πράγματα δεν πάνε καλά και στο κλάδο των επαγγελματιών καθώς στον ΕΦΚΑ, οι οφειλέτες ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια πρόσωπα, οι οποίοι χρωστάνε 47,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, 400.000 ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω των αρρύθμιστων οφειλών.

Κάπως έτσι μπορεί να δικαιολογούνται και τα αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης (-4,0%) που κατέγραψε η Ελλάδα το 2022 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat. Με λίγα λόγια οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα από όσα κέρδισαν.

Τα υψηλότερα ακαθάριστα ποσοστά αποταμίευσης μεταξύ των μελών της ΕΕ το καταγράφηκαν στη Γερμανία

Στο μεταξύ, τα υψηλότερα ακαθάριστα ποσοστά αποταμίευσης μεταξύ των μελών της ΕΕ το καταγράφηκαν στη Γερμανία (19,9%), στην Ολλανδία (19,4%) και στο Λουξεμβούργο (18,1%).

Με το κατώφλι της φτώχειας να ανέρχεται στο ποσό των 5.251 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.028 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ανησυχητικά.

Τα νοικοκυριά στη χώρα μας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 742.235 (το 18,8% του συνολικού πληθυσμού) σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 1.945.199 στο σύνολο των 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Φυσικά υπάρχουν και οι δείκτες που δικαιολογούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας θετικό αποτύπωμα.

447,42 δισ. ο τζίρος των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2023 ανήλθε σε 447,42 δισ. ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κινούνται αυξητικά με την αγορά ακινήτων να δείχνει δυναμική. Με νέο ρεκόρ εσόδων 20,5 δισ. ευρώ κινήθηκαν τα τουριστικά έσοδα με τον κλάδο όχι μόνο να αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας αλλά να είναι έτοιμος να κατακτήσει και νέες κορυφές.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024