Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Economist: Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story

Economist: Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story

Ως ένα ευρωπαϊκό success story χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Economist – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην πάρει τα εύσημα για αυτό στις εκλογές

Ως ένα ευρωπαϊκό success story χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Economist, τονίζοντας -ωστόσο- πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην πάρει τα εύσημα για αυτό στις εκλογές, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις.

Το κορυφαίο, διεθνές περιοδικό στέκεται στα τέσσερα χρόνια της θητείας του Έλληνα πρωθυπουργού, παραθέτοντας μια σειρά από επιτεύγματα και επιτυχίες. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών αλλά δείχνει πολύ νεότερος, πλημμυρίζει από ενέργεια και ικανοποίηση καθώς ανασκοπεί τα τέσσερα χρόνια του στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού με μια σειρά επιτευγμάτων και επιτυχιών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, καθώς παραλείπει τις θετικές στατιστικές, ότι μπορεί να χάσει την πλειοψηφία του και ακόμη και τη δουλειά του. Όμως αυτό προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις».

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story», αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους αγαπημένους των Βρυξελλών. «Μετά το πανδαιμόνιο της διακυβέρνησης του προκατόχου του, όταν υπό το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια τεράστια ανακούφιση. Ο κ. Μητσοτάκης κατευνάζει σταθερά την ένταση με τη γείτονά του Τουρκία: η εσπευσμένη βοήθεια προς τα θύματα του σεισμού του Φεβρουαρίου ήταν τόσο οξυδερκής όσο και ανθρωπιστική».

Επιπλέον, όπως τονίζει ο Economist, «ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το κράτος, χάρη σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Περιόρισε τη φορολογία των επιχειρήσεων, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αλλά κατόρθωσε να μειώσει τον υψηλότατο δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος αύξησε τα ονομαστικά έσοδα πιο γρήγορα από τις ονομαστικές εκροές».

«Η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο ασθενής της Ευρώπης»

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις το δημοσίευμα στέκεται στην είσοδο τεχνολογικών και φαρμακευτικών κολοσσών, όπως η Microsoft και η Pfizer. «Η Ελλάδα δεν θεωρείται πια ο ασθενής της Ευρώπης» σχολιάζει, φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα τον πρώτο ελληνικό μονόκερο, τη Viva Wallet. Όλα αυτά, συνέβαλαν, στο να βγει η Ελλάδα από την Ενισχυμένη Εποπτεία.

Παράλληλα, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ο Economist αναφέρει πως με τα σημερινά νούμερα η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά μόνο δώδεκα περίπου έδρες περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που -όπως επισημαίνεται- αφήνει τον κ. Μητσοτάκη πολύ μακριά από την πλειοψηφία και χωρίς προφανείς εταίρους για συνεργασία.

Το περιοδικό υπογραμμίζει και δύο μεγάλα προβλήματα, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός. Τις υποκλοπές και το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σε ιδιαιτέρως νεαρή ηλικία. «Αυτά τα δύο σοβαρά προβλήματα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινδυνεύει. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο των εθνικών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το μπόνους των 30 εδρών, ένα ποσοστό της τάξης του 38%. Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται πως περιορίζεται μεταξύ 34%-35%».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί την τελευταία τετραετία, ωστόσο παραδέχεται ότι χρειάζεται μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του. Μπορεί να μην έχει την ευκαιρία, αλλά αυτό που είναι βέβαιο σήμερα είναι ότι κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία μετά τις εκλογές», υπογραμμίζει ο Economist. «Τότε, η πρόεδρος θα διορίσει προσωρινό πρωθυπουργό (πιθανώς ανώτερο δικαστή) έως ότου διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανότατα τον Ιούλιο. Τότε αναμένεται να δοθεί η πραγματική μάχη, καθώς θα ισχύσει ξανά η ενισχυμένη αναλογική».

Ήρεμες οι αγορές

«Μπορεί λοιπόν να απαιτηθούν και τρίτες εκλογές φέτος: μια προοπτική που προκαλεί σε όλους θλίψη», σχολιάζει ο Economist. Σε όλους εκτός από τις αγορές που παραμένουν ήρεμες. Και αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο κατά το δεύτερο μέρος της θητείας του κ. Τσίπρα, όσο και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024