Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Το Σάββατο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές 2023: Το Σάββατο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το Σάββατο ορίστηκε το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Σάββατο, 22 Απριλίου την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αντικείμενο της συνάντησης πρόκειται να είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί του Σαββάτου (22.04.2023) κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

Προανήγγειλε την συνάντηση ο Γιάννης Οικονόμου

Στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11 το πρωί του Σαββάτου, 22 Απριλίου.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε παράλληλα ότι την 21η Μαΐου θα κριθεί ποιος θα είναι πρωθυπουργός και ποιος θα κυβερνήσει. «Αν θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε ή αν θα επιστρέψουμε σε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης», τόνισε.

Ποιες αλλαγές γίνονται στην Κυβέρνηση

Μετά από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θα υπάρξουν δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η πρώτη αλλαγή, ήταν εκείνη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Άκη Σκέρτσο.

Η δεύτερη αλλαγή, είναι εκείνη του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, όπου και αναμένεται να τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Η διαδικασία ανακήρυξης των υποψηφίων

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ξεκινά με την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε τίθενται σε ισχύ μία σειρά από  διαδικασίες και οι αντίστοιχες προθεσμίες. Μετά από 10 μέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Η ημερομηνία αυτή είναι κρίσιμη, αφού το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων, που η αφανής ή η επίσημη ηγεσία τους, έχουν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Απαγορεύσεις και περιορισμοί υποψηφίων

Ακόμα, απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, με εξαίρεση την ύπαρξη πινακίδας με τα αναγκαία προσδιοριστικά στοιχεία του υποψηφίου βουλευτή, ενώ η παραχώρηση της χρήσης ή η μίσθωση υπαίθριων ή στεγαζόμενων χώρων, από και προς τρίτους, για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων και εντευκτηρίων κάθε μορφής, σε σχέση με την προβολή υποψηφιότητας βουλευτή, συνιστά ποινικό αδίκημα για τους κύριους των ακινήτων, τους εκμισθωτές και τους μισθωτές τούτων, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Επίσης, προβλέπεται η τιμολόγηση των εξόδων και η παροχή ποσοστού έκπτωσης από της επιχειρήσεις Τύπου, να είναι διαφοροποιημένη μεταξύ των υποψηφίων. Για τους υποψηφίους βουλευτές απαγορεύεται κατά την προεκλογική περίοδο η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, αεροπανώ, πανώ, γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών οποιασδήποτε μορφής για την προσωπική τους προβολή, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων υποχρεούνται για την άμεση καθαίρεση των αεροπανώ και πανώ, την αποκόλληση των γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών κ.λπ., την αποσυναρμολόγηση των πρόσκαιρων κατασκευών και τον καθαρισμό από χρωστικές ουσίες των εξωτερικών χώρων.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024