Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πότε έρχονται τα κινητά τηλέφωνα με AI

Πότε έρχονται τα κινητά τηλέφωνα με AI

Αρχίζει αύριο Δευτέρα η Mobile World Congress (MWC), τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones καθώς θέλουν να παρουσιάσουν νέες συσκευές που θα αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Οι μεγάλοι κατασκευαστές των smartphones προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσουν τις πωλήσεις των συσκευών τους μετά από μια δύσκολη περίοδο.

Το ChatGPT της OpenAI, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον για τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα – μοντέλα εκπαιδευμένα σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που είναι σε θέση να παράγουν κείμενο, εικόνες και προτροπές από βίντεο χρηστών. Έκτοτε, ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη έχει αγγίξει κάθε βιομηχανία και έχει εισέλθει στη λαϊκή φαντασία.

Ευκαιρία να επωφεθηθούν βλέπουν οι κατασκευαστές των smartphone

Οι κατασκευαστές smartphones βλέπουν την ευκαιρία να επωφεληθούν και πρόκειται να διαφημίσουν την τεχνολογία στο Mobile World Congress (MWC), τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Το ChatGPT της OpenAI, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα – μοντέλα εκπαιδευμένα σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που είναι σε θέση να παράγουν κείμενο, εικόνες και προτροπές από βίντεο χρηστών.

Έκτοτε, ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη έχει αγγίξει κάθε βιομηχανία και έχει εισέλθει στη λαϊκή φαντασία. Οι κατασκευαστές smartphones βλέπουν την ευκαιρία να επωφεληθούν και πρόκειται να διαφημίσουν την τεχνολογία στο Mobile World Congress (MWC), τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC συμφωνούν γενικά σε μερικά πράγματα – ότι αυτές οι συσκευές θα έχουν πιο προηγμένα τσιπ για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και ότι αυτές οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα εκτελούνται στη συσκευή και όχι στο cloud. Εταιρείες όπως η Qualcomm και MediaTek έχουν κυκλοφορήσει chipset smartphone που επιτρέπουν την επεξεργαστική ισχύ που απαιτείται για εφαρμογές AI.

Η τεχνολογία AI στα κινητά είναι «παλιά»

Αλλά η τεχνολογία AI μέσα στα τηλέφωνα δεν είναι νέα. Ορισμένες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν σε συσκευές εδώ και χρόνια και έχουν επιτρέψει λειτουργίες όπως εφέ θολώματος φόντου σε smartphone και επεξεργασία εικόνων. Αυτό που είναι νέο είναι η εισαγωγή μεγάλων μοντέλων γλώσσας και γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Τα μοντέλα μεγάλων γλωσσών είναι τεράστια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, τα οποία στηρίζουν εφαρμογές όπως τα ευρέως δημοφιλή chatbot.

Αυτά τα μοντέλα «ξεκλειδώνουν» νέες δυνατότητες, όπως η δυνατότητα των chatbots να δημιουργούν εικόνες ή κείμενο από μια προτροπή χρήστη. «Δεν είναι μόνο να έχουμε ένα chatbot, έχουμε αυτούς τους εικονικούς βοηθούς για λίγο. Η διαφορά είναι ότι είναι γενετική πλέον, έτσι μπορούν να δημιουργήσουν ένα ποίημα ή να συνοψίσουν συναντήσεις. Αν πρόκειται για δημιουργία κειμένου σε εικόνα, αυτό ήταν κάτι που δεν είχε γίνει πριν», είπε ο Μπράϊαν Μα , αντιπρόεδρος της έρευνας συσκευών πελατών στην IDC.

Το άλλο μεγάλο μέρος του παζλ για smartphone με τεχνητή νοημοσύνη είναι ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη στη συσκευή». Προηγουμένως, πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε συσκευές στην πραγματικότητα επεξεργάζονταν εν μέρει στο cloud και στη συνέχεια κατέβαιναν στο τηλέφωνο. Ωστόσο, τα προηγμένα τσιπ και η ικανότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων να γίνονται αποτελεσματικά μικρότερα είναι πιθανό να οδηγήσουν περισσότερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να εκτελούνται αποκλειστικά στη συσκευή και όχι σε ένα κέντρο δεδομένων.

Τα τηλέφωνα AI υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

Περίπου, υποστηρίζει το CNBC. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί σε συσκευές εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στη συσκευή με μεγάλα μοντέλα γλώσσας βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Οι κατασκευαστές συσκευών στην έκθεση της Βαρκελώνης πρόκειται να επιδείξουν πολλά χαρακτηριστικά που τροφοδοτούνται με AI — και ήδη βλέπουμε μερικά από αυτά. Τον Ιανουάριο, η Samsung παρουσίασε το «καμάρι»  της σειράς smartphone Galaxy S24, προβάλλοντας τις δυνατότητές της σε τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα χαρακτηριστικό που τράβηξε την προσοχή ήταν η δυνατότητα να κυκλώνετε μια εικόνα ή ένα κείμενο που βλέπετε σε οποιαδήποτε εφαρμογή και στη συνέχεια να την αναζητάτε αμέσως στο Google. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλά από αυτά τα προνόμια δεν είναι στην πραγματικότητα στη συσκευή και εξακολουθούν να βασίζονται στην επεξεργασία στο cloud, σύμφωνα με τον Ma της IDC.

Πρόσθεσε ότι, ακόμη και με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε συσκευές, θα χρειαστούν «αριθμός ετών» μέχρι να καταλάβουν οι τρίτοι προγραμματιστές μια «δολοφονική περίπτωση χρήσης ή μια συναρπαστική περίπτωση χρήσης που ο καταναλωτής δεν μπορεί να κάνει χωρίς».

«Οι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι είναι ένα smartphone με τεχνητή νοημοσύνη»

Ο Wood είπε ότι ο κίνδυνος είναι ότι οι κατασκευαστές smartphone μιλούν πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη, αντί για τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στους χρήστες. «Οι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι είναι ένα smartphone με τεχνητή νοημοσύνη, χρειάζονται τις θήκες χρήσης για να το ξεπεράσουν», είπε ο Wood. Ο κίνδυνος είναι ότι υπάρχει «κόπωση AI».

Τελικά, οι υψηλές εμπειρίες τεχνητής νοημοσύνης που ονειρεύονται οι κατασκευαστές smartphone μπορεί να είναι πολύ μακριά. «Χτίζουμε μια απίστευτη θεμελιώδη πλατφόρμα για την τεχνητή νοημοσύνη στη συσκευή.

Το 2024 θα είναι η χρονιά που θα κοιτάξουμε πίσω και θα πούμε ότι εκεί άρχισαν να συμβαίνουν όλα, αλλά θα μπορούσε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να αρχίσουμε αυτά τα οφέλη από την άποψη της αλλαγής των εμπειριών του παιχνιδιού», είπε ο Wood.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024