Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς συμφωνία στην ΕΚΤ που θα αλλάξει την τραπεζική αγορά στην Ευρώπη

Προς συμφωνία στην ΕΚΤ που θα αλλάξει την τραπεζική αγορά στην Ευρώπη

Ο υπό εξέταση σχεδιασμός θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να λειτουργεί με μικρότερο ισολογισμό και να εξακολουθεί να παρέχει σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κοντά στη συμφωνία για ένα νέο νομισματικό πλαίσιο που ορισμένοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα ανοίξει την πόρτα σε μια τελική αναβίωση της διατραπεζικής αγοράς.

Η ρύθμιση – που συζητήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα – θα είναι προσαρμοσμένη στην ευρωζώνη των 20 εθνών αντί να βασίζεται σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Θα χρειαστεί η ΕΚΤ τουλάχιστον δύο χρόνια για να μεταβεί στο νέο σύστημα καθώς η πλεονάζουσα ρευστότητα εξατμίζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφεραν οι τιμές του δημοσιεύματος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να είναι σε καλό δρόμο για να ανακοινώσουν αποτελέσματα την άνοιξη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι φιλοδοξίες ορισμένων αξιωματούχων να ενθαρρύνουν μια ευρύτερη επιστροφή του διατραπεζικού δανεισμού και ο σκεπτικισμός, μεταξύ άλλων, ότι ένα τέτοιο σενάριο επιτυγχάνεται εύκολα, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις για την απομάκρυνση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την υπερβολική στήριξη της κεντρικής τράπεζας. Ήταν η πλήρης κατάσχεση του διατραπεζικού δανεισμού το 2008 που οδήγησε σε μια υπαρξιακή αναταραχή στην αγορά και σε μια γενική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο οι νομισματικές αρχές κρατούν τις τράπεζες στη ζωή.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αποφασισμένοι να βρουν ένα πλαίσιο που να εξυπηρετεί τις πολιτικές ανάγκες της περιοχής, αντί να παρέχουν έναν άκαμπτο κορσέ στον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλεία, αναφέρει η πηγή του Bloomberg, η οποία τόνισε ωστόσο ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν.

Τι φέρνει ο νέος σχεδιασμός

Ο υπό εξέταση σχεδιασμός θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να λειτουργεί με μικρότερο ισολογισμό και να εξακολουθεί να παρέχει σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Προβλέπεται να βασίζεται σε ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια για την παροχή επαρκούς ρευστότητας.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο εξισορρόπησης των δύο μέσων, με αυτές τις λεπτομέρειες καθοριστικές για τον καθορισμό του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο διατραπεζικός δανεισμός στη διανομή ρευστότητας στην ευρωζώνη.

Φαίνεται ότι ένα χαρτοφυλάκιο διαρθρωτικών ομολόγων παρέχει ένα μέρος της απαραίτητης χρηματοδότησης, αν και όχι αρκετό για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των τραπεζών. Είναι χρήσιμο να εξεταστούν μικρότερες προθεσμίες λήξης για αυτό το χαρτοφυλάκιο, αναφέρει το Bloomberg. Το μέγεθός του δεν έχει καθοριστεί.

Τέλος, οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν σε πράξεις αναχρηματοδότησης, με διάρκειες που αναμένεται να είναι παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων ετών. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν εκφράσει σημαντικές αντιρρήσεις κατά της διατήρησης της τρέχουσας πολιτικής για την ικανοποίηση όλων των προσφορών σε σταθερό επιτόκιο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024