Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Η κυβέρνηση τους ζητά να αρκεστούν στα ψίχουλα - «Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια»

Αγρότες: Η κυβέρνηση τους ζητά να αρκεστούν στα ψίχουλα – «Εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια»

Η κυβέρνηση επικαλούμενη τα δημοσιονομικά περιθώρια καλεί επί τοις ουσίας τους αγρότες να αρκεστούν στα ψίχουλα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Να εγκλωβίσει τους αγρότες στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, επιχειρεί η κυβέρνηση, που αν και παραδέχεται ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, επικαλείται τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να τους ζητήσει να αρκεστούν στα ψίχουλα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη στο MEGA:.

«Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά από τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια αλλά ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά.

Απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν 8, στο όριο του κόστους και το πετρέλαιο δίνεται με έκτακτο τρόπο για 3η χρονιά και ξεκινά η συζήτηση για την μόνιμη καταβολή του πετρελαίου», είπε αρχικά.

Ζητούν από τους αγρότες να αρκεστούν στα ψίχουλα

Και συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης: «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους  και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση.  Το  ότι η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως δια μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε  και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές».

«Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Απ΄ το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά.

Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα ωστόσο δεν μένουν για πάντα», είπε.

«Σε απόλυτη επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για τα ζητήματα τρομοκρατίας και παραβατικότητας»

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην τρομοκρατία και τα κενά στα μέτρα φύλαξης των Δικαστικών Μεγάρων.

«Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα σας πούμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα, και δεν υπάρχει ζήτημα ανομίας ή παραβατικότητας. Από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα τρομοκρατίας υπάρχει θέμα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία. Έχει αποδείξει πως έχει σημαντικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα εγκληματικότητας. Η ήπια εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 25% γιατί επιστρέφουν οι αστυνομικοί στους δρόμους. Οι ανθρωποκτονίες έχουν εξιχνιαστεί κατά 90%. Υπάρχουν όμως κενά που πρέπει να καλυφθούν και μετράει το αποτέλεσμα δηλαδή η ασφάλεια των πολιτών.

Το αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., η αντιτρομοκρατική καθώς και άλλες υπηρεσίες, είναι σε απολυτή επιφυλακή. Η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται από τον ποινικό κώδικα που έχει. Έχουμε κυβέρνηση που κάνει μία 3η αλλαγή που κλείνει πολλά κενά ανομίας: αυστηροποιούνται οι ποινές, σταματάει το παράδοξο ότι όλα τα πλημμελήματα είναι ατιμώρητα, έμπαινε κάποιος για 15χρονια στη φυλακή και έβγαινε σε 7 ακόμα και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας», υπογράμμισε.

Για πανεπιστήμια: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας»

Για τα πανεπιστήμια ο κ. Μαρινάκης είπε: «Θεωρώ καλοδεχούμενη την κριτική, και λογική από αυτούς που μας λένε να κάνουμε περισσότερες επεμβάσεις και εφαρμόστε τον νόμο. Κάποιοι λένε ακόμα και για χούντα και βλέπουμε το εντελώς αντίθετο πράγμα. Πρώτον, σε λίγες μέρες θα γίνει πράξη η εμβληματικότερη μεταρρύθμιση για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει «μάχες» έχουν χάσει εξάμηνα, είτε ήταν κομματικοί είτε όχι για να μπορούν στη χώρας μας στα νέα παιδιά. Σε λίγες μέρες θα έχουμε έναν νόμο που στηρίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχουμε μη κρατικά πανεπιστήμια.

Η αξία των πτυχίων προκύπτει από την αξιοπιστία του πανεπιστημίου και τι σπουδές παρέχει και κατά πόσο το θέλει αυτό το πτυχίο η αγορά εργασίας. Τα κριτήρια για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστήμιων ως παραρτήματα και ελπίζουμε και συνολικά μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα γίνει με το καλό στην χώρα, θα είναι από πιο αυστηρά από οποιασδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη».

Ο κ. Μαρινάκης υπεραμύνθηκε της ποινικοποίησης και της καταστολής των φοιτητικών αγώνων

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης: «Καταφέραμε με τις ενέργειες του υπ. Παιδείας  και με τη βοήθεια των Πρυτάνεων να διασωθεί η εξεταστική των φοιτητών κατά ποσοστό άνω του 90%. Δυστυχώς υπήρχαν και περιπτώσεις που φοιτητές έχασαν το εξάμηνό τους, και να διερευνηθεί ποιος έχει ευθύνες. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να συζητάμε σε αυτή τη χώρα το αυτονόητο. Δυστυχώς συζητάμε γιατί έως το 2019 υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο που απαγόρευε τις επεμβάσεις στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι είδηση η τήρηση της νομιμότητας. Εμείς δεν θέλουμε να μπαίνει στα πανεπιστήμια η αστυνομία. Κανείς δεν το θέλει αυτό, δεν είναι εκδικητικό. Αν καταληφθεί μία ΔΟΕ ή ένας άλλος οργανισμός προφανώς και θα επέμβει. Καταργήσαμε το άσυλο ανομίας το 2019 και από τότε έχουν γίνει δεκάδες επεμβάσεις εκκένωσης καταλήψεων από φοιτητές, κάποιους που αυτοαποκαλούνται «φοιτητές», αίθουσες – παρασκευαστήρια μολότοφ σε Μετσόβιο και Αριστοτέλειο, στις εστίες. Η αστυνομία βρήκε ευρήματα που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Έχουμε και άλλα βήματα να διανύσουμε».

inSports

Αποθέωση από πλήθος κόσμου και στη Μυτιλήνη για τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού (pics)

Πλήθος κόσμου του Ολυμπιακού έδωσε το «παρών» για να φωτογραφηθεί με τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια που σήκωσε ο σύλλογος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024