Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το μέλλον μας είναι λαμπρό» - Μήνυμα εμβάθυνσης των σχέσεων Έλλαδας - Ινδίας έστειλαν Μητσοτάκης και Μόντι

«Το μέλλον μας είναι λαμπρό» – Μήνυμα εμβάθυνσης των σχέσεων Έλλαδας – Ινδίας έστειλαν Μητσοτάκης και Μόντι

Τι είπαν Μητσοτάκης και Μόντι για τις συνεργασίες στην άμυνα, τη μετανάστευση, την παιδεία και την οικονομία

Μετά την συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ινδό ομόλογό του Νασρέντα Μόντι ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις τους. Κατά την διάρκεια των δηλώσεων τους έστειλαν κοινό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας με στόχο τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών στις δύο χώρες μέχρι το 2030.

Ακόμη, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό.

«Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα με τον Ναρέντρα Μόντι να χαρακτηρίζει «εκπληκτική ευκαιρία» την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του μετά από 16 χρόνια.

«Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη»

Ως «πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού έγινε πριν από 16 χρόνια» περιέγραψε την παρουσία του στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις με τον κ. Μόντι.

«Μαζί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η κοινή δήλωση που υπογράψαμε τον περασμένο Αύγουστο είναι σε εφαρμογή. Κάνουμε σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη, Έχουμε κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους δύο λαούς. Μοιραζόμαστε κοινό ήθος και τη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας»

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ινδία

«Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας»

«Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ. Βεβαίως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα. Αυτή είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ευημερία» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι «βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics.

Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικο θαύμα της πληροφορικής. Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη»

«Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο»

«Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και περιλαμβάνει τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο ΣΑ του ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσεις, από τη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην επισητιστική κρίση που χρειάζονται συνεργασίες για την αντιμετώπισή τους.

Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις σχέσεις μας και του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας. Εύχομαι ευημερία για τον φίλο λαό της Ινδίας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μήνυμα εμβάθυνσης των σχέσεων τους απήυθυναν Μητσοτάκης και Μόντι

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ινδία

«Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο», λέει ο Μόντι

«Εξοχότατε πρωθυπουργέ Κ. Μητσοτάκη και φίλοι είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω στην Ινδία για επίσκεψη σε συνέχεια της δικής μου στην Ελλάδα με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. Εκπληκτικό γεγονός χαρακτήρισε ο Ναρέντρα Μόντι την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού σε 16 χρόνια. Μίλησε για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας ενώ, όπως είπε συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθιών διαπολιτισμικών σχέσεων», είπε ακόμη ο Ναρέντρα Μόντι. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασία μας. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό -Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024