Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση Ελλάδας - Σερβίας, τόνισαν Μητσοτάκης και Βούτσιτς από το Βελιγράδι

Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση Ελλάδας – Σερβίας, τόνισαν Μητσοτάκης και Βούτσιτς από το Βελιγράδι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τη φιλοξενία του - Ενέργεια και μεταφορές στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών

«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια και τις μεταφορές», τόνισε από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου. Σε ευχαριστώ για τη θαυμάσια φιλοξενία χθες το βράδυ. Νιώθω καλά και εγώ και οι συνεργάτες μου για τις σφυρηλατημένες σχέσεις μας», είπε αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Μπορούμε να κάνουμε το 2024 χρονιά σημαντικής προόδου για τη Σερβία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες απέκτησαν νέα δυναμική στις Βρυξέλλες μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για άλλα κράτη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει το Βελιγράδι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον πρόεδρο της Σερβίας να μιλά ξεκάθαρα για της ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

«Δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για τα δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία. Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο σε ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας, και επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας για περαιτέρω συνεργασία, και γι’ αυτό είμαι εδώ με 4 υπουργούς και ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι τη χώρα μας την ενδιαφέρει η διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά – Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την συμμετοχή της ΕΕ στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά, ενώ μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία.

«Παράγουμε σχεδόν το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής ενέργειας. Έχουμε την τεχνογνωσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη Σερβία ως την «μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι η «διασύνδεση μας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τις δυο χώρες».

«Μπορούμε να κάνουμε το 2024 χρονιά σημαντικής προόδου για τη Σερβία», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για τον διάλογο με την Πρίστινα, λέγοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών και θα σηματοδοτούσε σταθερότητα στην περιοχή.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εντάσεις των τελευταίων μηνών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας ότι συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Ερυθρά θάλασσα, τονίζοντας ότι είναι κοινές οι θέσεις μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.

Βούτσιτς: Καλωσορίζουμε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να μας παρέχουν βοήθεια

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την υποστήριξη που μάς παρέχει».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι καλωσορίζει «όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να μας παρέχουν βοήθεια».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε πως «έχουμε χρήματα αλλά δεν έχουμε αρκετές εταιρείες για τις απαραίτητες ενέργειες. Για αυτό έχω ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Η Σερβία είναι μικρή οικονομία αλλά η ισχυρότερη στα δυτικά Βαλκάνια και καλύπτουμε το 65% του ΑΕΠ στην περιοχή, είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφερόμενος επίσης στα ενεργειακά θέματα αλλά και στη συνεργασία στην τουριστική διασύνδεση των δύο χωρών

Δείτε τις κοινές δηλώσεις:

Τι βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη διά ζώσης συνάντηση

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποίησαν συνάντηση. Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός μετέβη στο Βελιγράδι για να μιλήσει σε ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας ενώ στο Βελιγράδι βρίσκονται επιπλέον επιχειρηματίες και ο ΣΕΒ στο πλαίσιο αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, αντίστοιχη με εκείνη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τις δικές τους επαφές επί σερβικού εδάφους έχουν επίσης οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Εξάλλου η προοπτική για νέες… business και η αναζήτηση συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών αφορούν πρωτίστως την ενέργεια, τις μεγάλες υποδομές και τις μεταφορές.

Sports in

Το μήνυμα Μεντιλίμπαρ στους παίκτες και η δουλειά του Άμπι στο Ρέντη

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους ερυθρόλευκους στη σημερινή προπόνηση στο Ρέντη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024