Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενοίκια: Δήλωση Μητσοτάκη για «σκληρή αλήθεια» την ώρα που μεγαλώνει επικίνδυνα η στεγαστική κρίση

Ενοίκια: Δήλωση Μητσοτάκη για «σκληρή αλήθεια» την ώρα που μεγαλώνει επικίνδυνα η στεγαστική κρίση

«Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο», παραδέχεται ο πρωθυπουργός, την ώρα που η στεγαστική κρίση παίρνει απειλητικές διαστάσεις

Την ίδια στιγμή που η αγορά βοά ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα ακίνητα, τα ενοίκια κ.ο.κ. δεν φρενάρουν τη στεγαστική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται σήμερα (11/2) στο θέμα μέσω ανάρτησης στο TikTok.

Σε βίντεό του με τίτλο «Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται ότι «ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο», επιμένει ότι η αύξηση του κόστους Golden Visa θα λειτουργήσει ευεργετικά και αναφέρεται στα 3 κυβερνητικά μέτρα για τα ενοίκια.

Απλησίαστες οι τιμές των ενοικίων εν μέσω χάους λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ενοικίων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με το MEGA, oι τιμές των ενοικίων είναι πλέον απλησίαστες. Από το 2018 έως και σήμερα, κατεγράφησαν αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων έως και 52%, ενώ σοκαριστική είναι η αύξηση στα ακίνητα που αξιοποιούν οι νεότερες γενιές, καθώς συμπεραίνεται ότι τα σπίτια από 50 τ.μ. και κάτω κατέγραψαν αύξηση που αγγίζει το 63%.

Ενδεικτικά, στην περιοχή του Νέου Κόσμου το 2020 σπίτι 72 τετραγωνικών ενοικιαζόταν για 550 ευρώ, ενώ τώρα κοστίζει 690 ευρώ. Στους Αμπελόκηπους διαμέρισμα 92 τετραγωνικών κόστιζε 590 ευρώ, ενώ σήμερα έχει σκαρφαλώσει στα 730 ευρώ. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει γονατίσει τους πολίτες. 

Απλησίαστες οι τιμές των ενοικίων εν μέσω χάους λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα

Μητσοτάκης: «Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια»

Στο σημερινό του βίντεο, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι 7 στους 10 Έλληνες κατοικούν σε δικό τους σπίτι, όμως, οι 3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν και αυτοί αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα.

«Για πολλά χρόνια στη διάρκεια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων ήταν παγωμένες. Ως αποτέλεσμα όμως, της οικονομικής ανάπτυξης είδαμε μια απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μία πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο. Oσοι ενοικιάζουν, αναγκάζονται να δώσουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους στο ενοίκιο και αυτό είναι πρόβλημα. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί νέοι ηλικίας 30-35 ετών να μένουν ακόμη με τους γονείς τους», παραδέχεται.

Μητσοτάκης: «Δεν λύνεται το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη»

Πού οφείλεται η στεγαστική κρίση; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση διότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παλιάς κατασκευής, τα οποία παραμένουν κλειστά και δεν έχουν επισκευαστεί. Επιπλέον, άλλα σπίτια κατευθύνονται προς την βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή σε AirBNB ενώ μια άλλη αιτία είναι η Golden Visa. Βοηθάμε ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα, όπως το ανακαινίζω -εξοικονομώ και ανακαινίζω- ενοικιάζω, αλλά και μέσα από ΄΄γενναίες΄΄ φορολογικές δηλώσεις. Κτίρια και οικόπεδα που κάθονται μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής μπορούν να φτιαχτούν νέα σπίτια. Μέτρα και περιορισμoύς στο airbnb, ενώ αυξήθηκε και το κόστος της Golden Visa. Επίσης με το πρόγραμμα ΄΄Σπίτι μου΄΄ βοηθιούνται όσοι θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με την επιδότηση του στεγαστικού τους δανείου»

Επίσης είπε για το επίδομα ενοικίου, που μπορεί να φτάσει τα 210 ευρώ, και προσέθεσε ότι το επίδομα φοιτητικής στέγασης έχει αυξηθεί. «Δεν λύνεται το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε, διότι, όπως προσέθεσε, «πρόκειται για ζήτημα που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις».

Μητσοτάκης: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε»

«Ωστόσο, σας διαβεβαιώνω ότι εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις».

@kyriakosmitsotakis_Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια❗️♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Θυμίζουμε ότι, σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, τόνισε ότι: «Θεωρώ πως καταφεύγουμε σε άσκοπους πειραματισμούς στην αγορά, σε μία χώρα στην οποία έχουμε πληρώσει ακριβά ανάλογους πειραματισμούς στο αμαρτωλό παρελθόν».

«Αυτά τα κυβερνητικά μέτρα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στην αγορά»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέας Χίου εκτίμησε μάλιστα ότι τα εν λόγω κυβερνητικά μέτρα ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στην αγορά από όσα επιχειρούν να λύσουν, γυρνώντας μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους.

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Το πρόβλημα της στέγασης δεν λύνεται με βίντεο στο TikTok

Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του ότι το πρόβλημα της στέγασης δεν λύνεται με βίντεο στο TikTok.

«To πρόβλημα στέγασης δεν λύνεται με video στο tiktok. Την Παρασκευή στη συζήτηση στη Βουλή καταθέσαμε ένα πλαίσιο προτάσεων για να ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Άμεσα», αναφέρει.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024