Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Judith Godrèche θέλει να σπάσει την «omertà» του γαλλικού κινηματογράφου γύρω από το #MeToo

Η Judith Godrèche θέλει να σπάσει την «omertà» του γαλλικού κινηματογράφου γύρω από το #MeToo

Η ηθοποιός, η οποία κατηγόρησε δύο σκηνοθέτες ότι τη βίασαν όταν ήταν έφηβη, θα μιλήσει στην πιο διάσημη τελετή απονομής κινηματογραφικών βραβείων της Γαλλίας.

Η Judith Godrèche, η ηθοποιός που κατηγόρησε δύο γνωστούς σκηνοθέτες ότι τη βίασαν όταν ήταν έφηβη, θα μιλήσει στην πιο διάσημη τελετή απονομής κινηματογραφικών βραβείων της Γαλλίας την Παρασκευή, σε μια σπάνια κίνηση με στόχο να σπάσει αυτό που η ίδια αποκαλεί «omertà» γύρω από την κακοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια στη βιομηχανία.

Το 2020, η Adèle Haenel, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός, αποχώρησε από την τελετή απονομής των βραβείων César φωνάζοντας «ντροπή», αφού ο Roman Polanski βραβεύτηκε ως καλύτερος σκηνοθέτης για την ταινία του J’accuse

Η Godrèche, της οποίας η αυτοβιογραφική επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά σχετικά με την εκμετάλλευση ενός 14χρονου κοριτσιού πυροδότησε μια εθνική συζήτηση, θα ανέβει στη σκηνή των βραβείων César, του γαλλικού ισοδύναμου των Όσκαρ, τα οποία μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση.

Οι καταγγελίες

Η 51χρονη Godrèche έχει κατηγορήσει τους σκηνοθέτες Benoît Jacquot και Jacques Doillon, πρώην σύντροφο της αείμνηστης τραγουδίστριας και ηθοποιού Jane Birkin, για βιασμό και σεξουαλική επίθεση όταν ήταν έφηβη.

Ισχυρίστηκε ότι ο Jacquot, ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, την εκμεταλλεύτηκε ενώπιον του γαλλικού κινηματογράφου και των δημοσιογράφων, όταν έγιναν ζευγάρι, αφού την έβαλε στην ταινία του Les mendiants (Οι ζητιάνοι) το 1987. Εκείνη ήταν τότε 14 ετών και εκείνος 39.

«Υπάρχει μια γενιά που εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει αυτή την εξέλιξη στην κοινωνία», δήλωσε τότε η Muriel Reus, αντιπρόεδρος της #MeToomedia

Η ηθοποιός κατηγόρησε επίσης τον Doillon ότι την υποχρέωσε να εκτελέσει 45 λήψεις μιας σεξουαλικής σκηνής χωρίς σενάριο μαζί του όταν ήταν 15 ετών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του La fille de 15 ans (Το 15χρονο κορίτσι) το 1989.

Αφού η Godrèche διηγήθηκε την ιστορία της στον γαλλικό Τύπο, αρκετοί άλλοι ηθοποιοί προέβησαν σε καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση.

Ο Acquot αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι όλες οι σεξουαλικές σχέσεις ήταν συναινετικές. Ο Doillon αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τες «ψέματα».

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ του Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία έχει επίσης ταρακουνηθεί από πολυάριθμες καταγγελίες εναντίον του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ – ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση μετά από καταγγελία για βιασμό – η τελευταία από τις οποίες προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, όταν μια βοηθός του τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση το 2014.

Τον Δεκέμβριο υπήρξε κατακραυγή όταν 50 καλλιτέχνες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας ότι ο Ντεπαρντιέ «λιντσάρεται» και του στερούν το δικαίωμα να θεωρείτο αθώος. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον ηθοποιό σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο Ντεπαρντιέ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

«Υπάρχει μια γενιά που εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει αυτή την εξέλιξη στην κοινωνία», δήλωσε τότε η Muriel Reus, αντιπρόεδρος της #MeToomedia, μιας ένωσης που μάχεται κατά της σεξουαλικής βίας στα μέσα ενημέρωσης.

«Ντροπή»

Η επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς της Godrèche, Icon of French Cinema, αναζωπύρωσε το κίνημα #MeToo της Γαλλίας και ανέδειξε για άλλη μια φορά τις μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης εφήβων κοριτσιών από μεγαλύτερους άνδρες στον καλλιτεχνικό χώρο. Το βιβλίο της Vanessa Springora «Consent» του 2019, με θέμα την κακοποίησή της σε ηλικία 14 ετών από τον 50χρονο τότε συγγραφέα Gabriel Matzneff τη δεκαετία του 1980, προσφάτως μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Η έρευνα κατά του Matzneff για τον βιασμό ανηλίκων συνεχίζεται.

Το 2020, η Adèle Haenel, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός, αποχώρησε από την τελετή απονομής των βραβείων César φωνάζοντας «ντροπή», αφού ο Roman Polanski βραβεύτηκε ως καλύτερος σκηνοθέτης για την ταινία του J’accuse (Ένας αξιωματικός και ένας κατάσκοπος).

Η Haenel εγκατέλειψε τη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία πέρυσι, καταγγέλλοντας ότι διακατέχεται από «γενικό εφησυχασμό» απέναντι στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Η Godrèche έχει προσκληθεί να μιλήσει στους γερουσιαστές της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα στην Βουλή στις 29 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024