Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον Ναβάλνι εξετάζει η ΕΕ

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον Ναβάλνι εξετάζει η ΕΕ

Συσπείρωση της αντιπολίτευσης υπό την Γιούλια Ναβάλναγια προτείνει ο ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο του αιφνίδιου θανάτου του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, με τη χήρα του μεγάλου πολέμιου του Πούτιν να συναντάται με κορυφαίους αξιωματούχους του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

«Το κυριότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε τώρα για τον Αλεξέι και για εμάς τους ίδιους είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα» δήλωσε η Γιούλια Ναβάλναγια σε βίντεο με το οποίο απευθ΄νεται στους υποστηρικτές του θανόντος συζύγου της, το οποίο αναρτήθηκε τη Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πολεμήστε και μην τα παρατάτε. Δεν φοβάμαι και δεν πρέπει να φοβάστε τίποτα», ανέφερε.

«Τα κράτη μέλη θα προτείνουν νέες κυρώσεις»

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Ναβάλναγια θα παραστεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ στις Βρυξέλλες για να δώσει ένα μήνυμα «σχετικά με το πώς να στηρίξουμε την πολιτική αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Ρωσίας». Τα κράτη μέλη θα προτείνουν σίγουρα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τον θάνατο του πιο σημαντικού εγχώριου αντιπάλου του σε μια απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο Πούτιν είναι υπεύθυνος» για τον θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ενόσω ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να κερδίσει μια πέμπτη θητεία στις εκλογές του Μαρτίου στις οποίες δεν αντιμετωπίζει κανένα επικίνδυνο αντίπαλο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης δείχνει την «αδίστακτη και ύπουλη συμπεριφορά» του Πούτιν και του καθεστώτος του, σημειώνοντας ότι η χήρα του Ναβάλνι δήλωσε ότι ήταν καλά στην υγεία του. «Έτσι, όλα δείχνουν, και αυτό που είπε το επιβεβαίωσε πραγματικά, ότι δολοφονήθηκε σκόπιμα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Έκπληξη

Πάντως, πηγές του Bloomberg υποστηρίζουν ότι η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι αποτέλεσε έκπληξη για τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι απίθανο η σύζυγος του Ναβάλνι να είναι σε θέση να ηγηθεί της αντιπολίτευσης ή να αποτελέσει πρόκληση.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα την αιτία θανάτου του 47χρονου Ναβάλνι στις φυλακές IK-3 στη βόρεια περιοχή Γιαμαλο-Νένετς της Ρωσίας, ενώ οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να απαγορεύουν στην οικογένειά του να δει ακόμη και τη σορό του.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι η μητέρα του και οι δικηγόροι του εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο νεκροτομείο του Σαλέκχαρντ που βρίσκεται πλησίον της φυλακής τη Δευτέρα και το προσωπικό αρνήθηκε να πει αν η σορός βρίσκεται ακόμα εκεί. Η Επιτροπή Ερευνών είπε στην οικογένεια ότι η έρευνα για τον θάνατο του ακτιβιστή παρατάθηκε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι αρχές υποχρεούνται να μεταφέρουν τη σορό ενός θανόντος στους εκπροσώπους της οικογένειας εντός 48 ωρών μόλις διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Δεν υπάρχει χρονικό όριο για την έρευνα.

Οι αρχές προβαίνουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να διερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Interfax.

Συλλήψεις

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 400 άτομα που προσπάθησαν να καταθέσουν λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία του Ναβάλνι στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, παρά την ατμόσφαιρα φόβου που δημιούργησε η εντεινόμενη καταστολή των διαδηλώσεων από το Κρεμλίνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο αυτοεξόριστος ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, αναφερόμενος στην χήρα του Ναβάλνι, δήλωσε ότι «αν έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική δραστηριότητα, τότε σίγουρα θα την υποστηρίξω», προσθέτοντας ότι ευνοεί έναν συνασπισμό ομάδων της αντιπολίτευσης «με τη Γιούλια ως έναν από τους ηγέτες».

Στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή ότι «εξετάζουμε έναν μεγάλο αριθμό επιλογών» ως απάντηση στον θάνατο της Ναβάλνι.

Διαιρεμένη η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Ρωσίας, η οποία κυμαίνεται από φιλελεύθερους έως υπερεθνικιστές που υποστηρίζουν την εισβολή στην Ουκρανία, ταλανίζεται εδώ και καιρό από εσωτερικές διαμάχες. Όσο για τη Ναβάλναγια, ενώ εμφανιζόταν συχνά στο πλευρό του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Ρωσία, μετά τη φυλάκιση του συζύγου της παρέμεινε κυρίως στη σκιά. Τώρα που ζει στη Γερμανία, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να ενώσει την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι σύμμαχοι του Ναβάλνι μποϊκοτάρισαν μια συνάντηση των ηγετών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονταν από τη Δύση στις Βρυξέλλες, εδραιώνοντας τις διαιρέσεις στο φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Η Ναβάλναγια ταξίδεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία μαζί με τον σύζυγό της τον Ιανουάριο του 2021 μετά τη θεραπεία του για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα στη Σιβηρία, για την οποία ο ίδιος και η Δύση κατηγόρησαν το Κρεμλίνο, το οποίο αρνήθηκε την ανάμειξη. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η αγκαλιά τους στο αεροδρόμιο – καθώς η αστυνομία συνέλαβε τον Ναβάλνι στον έλεγχο διαβατηρίων, ήταν η τελευταία ελεύθερη στιγμή τους μαζί.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024