Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανέβασε φωτογραφία της Μελόνι αλά εκτελεσμένος Μουσολίνι και παραιτήθηκε

Ανέβασε φωτογραφία της Μελόνι αλά εκτελεσμένος Μουσολίνι και παραιτήθηκε

Ο Λούκα Ντελ Άτι, πρόεδρος του Μουσείου Προκλασικών Πολιτισμών παραιτήθηκε αφού ανάρτησε μια φωτογραφία της Ιταλίδας πρωθυπουργού που θύμιζε εικόνες από την εκτέλεση του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο πρόεδρος ενός ιταλικού μουσείου παραιτήθηκε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που δέχθηκε από τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι για μια φωτογραφία που δημοσίευσε στο Instagram.

Η πρωτότυπη εικόνα, η οποία τραβήχτηκε καθώς η Μελόνι συμμετείχε σε τελετή μνήμης για τα θύματα της σφαγής του Φόιμπε, όταν Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι έριχναν Ιταλούς φασίστες σε καταβόθρες, είχε αρχικά εμφανιστεί στη σελίδα των Αδελφών της Ιταλίας στο Twitter

Ο Λούκα Ντελ Άτι, πρόεδρος του Μουσείου Προκλασικών Πολιτισμών της Νότιας Murgia στην πόλη Ostuni, ανήρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάποδη φωτογραφία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, θυμίζοντας σε πολλούς το θέαμα του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι κρεμασμένου από τα πόδια του μετά την εκτέλεση του.

Αναφορά στο πτώμα του Μουσολίνι που κρεμάστηκε στην Piazzale Loreto;

Ο Ντελ Άτι ανέλαβε τη θέση του για ενάμιση μήνα αφού διορίστηκε στο μουσείο -όπου οι εκθέσεις αρχαιολογικών αντικειμένων περιλαμβάνουν έναν ανθρώπινο σκελετό που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από 28.000 χρόνια- λίγο μετά τα περασμένα Χριστούγεννα.

Οι ανεστραμμένες εικόνες έχουν ερμηνευθεί ως αναφορά στο πτώμα του Μουσολίνι που κρεμάστηκε στην Piazzale Loreto του Μιλάνου μετά την εκτέλεσή του από Ιταλούς αντάρτες το 1945

Ο πρώην πλέον πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή του σε ενημερωτικό σημείωμα, αναφέροντας: «Με αφορμή τα γνωστά γεγονότα των τελευταίων ημερών που προσωπικά  υποβλήθηκα σε μια απαράδεκτη δημοσιογραφική διαπόμπευση, για να προστατεύσω την προσωπική μου ηρεμία και την τιμιότητα της φήμης μου και του ονόματός μου […], παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου του μουσείου».

«Ελπίζω ότι αυτό θα είναι αρκετό για να κλείσει αυτή η δυσάρεστη υπόθεση, αποκαθιστώντας ένα πιο ήρεμο πολιτικό κλίμα για τα θεσμικά μας όργανα, αλλά και για τον ίδιο τον καθηγητή Ντελ’Ατί»

Η αντιπαράθεση ξέσπασε τη Δευτέρα αφού ο Ντελ’Άτι δημοσίευσε στη σελίδα του στο Instagram μια ανεστραμμένη εικόνα της Μελόνι με δάκρυα στο πρόσωπό της. Η πρωτότυπη εικόνα, η οποία τραβήχτηκε καθώς η Μελόνι συμμετείχε σε τελετή μνήμης για τα θύματα της σφαγής του Φόιμπε, όταν Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι έριχναν Ιταλούς φασίστες σε καταβόθρες, είχε αρχικά εμφανιστεί στη σελίδα των Αδελφών της Ιταλίας στο Twitter/X.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμοι αριστεροί ακτιβιστές, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί έχουν αντιστρέψει τις εικόνες των εκπροσώπων των Αδελφών της Ιταλίας, του πολιτικού κόμματος του οποίου ηγείται ο Μελόνι και το οποίο έχει τις ρίζες του στο Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, ένα μετα-φασιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 και περιελάμβανε πολυάριθμους πρώην οπαδούς του Μουσολίνι.

Οι ανεστραμμένες εικόνες -φωτογραφίες προσώπων, προεκλογικές αφίσες και αντίγραφα της αυτοβιογραφίας του Μελόνι- έχουν ερμηνευτεί ως αναφορά στο πτώμα του Μουσολίνι που κρεμάστηκε στην Piazzale Loreto του Μιλάνου μετά την εκτέλεσή του από Ιταλούς αντάρτες το 1945.

«Ήρεμο πολιτικό κλίμα»

Η εκδοχή του Ντελ’Άτι προκάλεσε άμεση καταδίκη, με τον Λουίτζι Καρόλι, περιφερειακό σύμβουλο στην Πούλια για τους Αδελφούς της Ιταλίας, να τη χαρακτηρίζει «επαίσχυντη χειρονομία πρωτοφανούς σοβαρότητας» και να καλεί τον Ντελ’Άτι να απομακρυνθεί. Ο Angelo Pomes, ο αριστερός δήμαρχος της περιοχής Ostuni, δήλωσε λίγο αργότερα ότι η διοίκησή του «πήρε σαφείς αποστάσεις» από τον Dell’Atti.

Ο ερευνητής ζήτησε γρήγορα συγγνώμη, εξηγώντας ότι είχε πάρει μια «παρορμητική» απόφαση να δημοσιεύσει την εικόνα επειδή «διαφωνούσε με τις θέσεις που είχε λάβει [η Μελόνι] για την Ημέρα Μνήμης».

Ωστόσο, η διαμάχη συνέχισε να κορυφώνεται, με τον υπουργό Πολιτισμού Τζενάρο Σανγκιουλιάνο να εκδίδει στη συνέχεια δήλωση, στην οποία ανέφερε: «Όποιος προΐσταται ενός μουσείου, είτε αυτό είναι κρατικό, είτε ιδιωτικό, είτε διοικείται από μια ενορία, είτε από έναν δήμο, όπως στην προκειμένη περίπτωση, έχει καθήκον απέναντι στην κοινότητα να μην εκφράζει προσβλητικές απόψεις». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι παρόλο που το ίδρυμα είναι ένα αστικό μουσείο και ως τέτοιο «δεν ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού», αυτό δεν με «απαλλάσσει» από το να μοιράζομαι απόψεις.

Περαιτέρω περιφερειακοί σύμβουλοι, βουλευτές και γερουσιαστές από τους Αδελφούς της Ιταλίας κάλεσαν επίσης τον Ντελ’Άτι να παραιτηθεί.

Μετά την αποχώρηση του Ντελ’Ατί την Τετάρτη, ο Pomes τον ευχαρίστησε. «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι αρκετό για να κλείσει αυτή η δυσάρεστη υπόθεση, αποκαθιστώντας ένα πιο ήρεμο πολιτικό κλίμα για τα θεσμικά μας όργανα, αλλά και για τον ίδιο τον καθηγητή Ντελ’Ατί».

*Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024