Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό πίεση η Μελόνι μετά τη σύναξη νεοφασιστών στη Ρώμη - Ποια η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Υπό πίεση η Μελόνι μετά τη σύναξη νεοφασιστών στη Ρώμη – Ποια η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Εκατοντάδες άνδρες χαιρετούσαν φασιστικά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Τζόρτζια Μελόνι μετά το βίντεο που κυκλοφόρησε και δείχνει εκατοντάδες άντρες να χαιρετούν φασιστικά κατά την διάρκεια εκδήλωσης στη Ρώμη. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καλείται από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να απαγορεύσει τις νεοφασιστικές ομάδες.

Σύμφωνα με το Guardian, το πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω από την πρώην έδρα του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός νεοφασιστικού κόμματος που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τελικά μετεξελίχθηκε στο κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας του Μελόνι.

Στο βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο, οι άνδρες στέκονται σε σειρές κάνοντας τον χαιρετισμό με το σκληρό χέρι και φωνάζοντας τρεις φορές «παρών». Στη συνέχεια ένας από αυτούς φωνάζει «Για όλους τους πεσόντες συντρόφους»! – μια τυπική κραυγή συσπείρωσης των νεοφασιστών.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Ρώμη, 7 Ιανουαρίου 2024. Μοιάζει με το 1924», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Elly Schlein, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. «Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Οι νεοφασιστικές ομάδες πρέπει να διαλυθούν, όπως ορίζει το σύνταγμα».

Ο Carlo Calenda, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Azione, δήλωσε: «Το βίντεο αποτελεί ντροπή σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία» Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση στους εισαγγελείς για «απολογία φασισμού».

Απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα

Το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι κατέλαβε την εξουσία μετά την «πορεία προς τη Ρώμη» τον Οκτώβριο του 1922 και τον Απρίλιο του 1924 εξασφάλισε μια ηχηρή νίκη στις γενικές εκλογές προτού σβήσει το πολυκομματικό σύστημα της Ιταλίας. Η αναδιοργάνωση του φασιστικού κόμματος του Μουσολίνι απαγορεύτηκε από το μεταπολεμικό σύνταγμα της Ιταλίας, το οποίο επίσης απαγόρευσε την επίδειξη της φασιστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας.

Ωστόσο, νεοφασιστικές ομάδες όπως το MSI, που ιδρύθηκε από τον Τζόρτζιο Αλμιράντε, υπουργό της κυβέρνησης του Μουσολίνι, κατάφεραν να παρακάμψουν την απαγόρευση χρησιμοποιώντας διαφορετικό όνομα και ισχυριζόμενες ότι είναι νέες πολιτικές δυνάμεις. Ο πολιτικός απόγονος του MSI, οι Αδελφοί της Ιταλίας, ιδρύθηκε από τον Μελόνι, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022.

Πώς σχολίασαν το γεγονός αυτό τα κόμματα της συμπολίτευσης

Τη Δευτέρα, ο Φάμπιο Ραμπέλι, μέλος των Αδελφών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής, δήλωσε ότι το κόμμα είναι «έτη φωτός μακριά» από τη νεοφασιστική εμφάνιση. Είπε ότι παρόλο που οι Αδελφοί της Ιταλίας δεν έχουν αποκηρύξει «τη μνήμη των τριών αγοριών που δολοφονήθηκαν βάρβαρα πριν από 46 χρόνια», «δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαδηλώσεις».

«Δεν είναι το στυλ μας, δεν είναι η φιλοσοφία μας», πρόσθεσε ο Ραμπέλι. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ηγείται της Forza Italia, συμμάχου του Μελόνι στον συνασπισμό, δήλωσε ότι κάθε εορτασμός της δικτατορίας πρέπει να καταδικαστεί. Ο ετήσιος εορτασμός των δολοφονιών της Acca Larentia επιτρέπεται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

«Αυξομειώνονται οι εκδηλώσεις αυτές κάθε χρόνο»

«Το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η ανοιχτά απολογητική επίδειξη του φασισμού επιτρέπεται στην Ιταλία, ενώ στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όλοι θα είχαν συλληφθεί», δήλωσε ο Paolo Berizzi, δημοσιογράφος της La Repubblica που έχει γράψει εκτενώς για την ακροδεξιά στην Ιταλία. Μια παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιείται στο Μιλάνο κάθε Απρίλιο για να τιμηθεί ένας νεοφασίστας μαχητής που σκοτώθηκε εκεί.

«Συμβαίνουν κάθε χρόνο, με χαιρετισμούς και άλλα φασιστικά τελετουργικά, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία», δήλωσε ο Berizzi. «Ακόμα και όταν πρόκειται για αριστερή κυβέρνηση. Αυτό είναι μια κρατική ντροπή».

Ο Berizzi δήλωσε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε τέτοιες εκδηλώσεις αυξομειώνεται κάθε χρόνο. «Αλλά με τους έγκυρους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μελόνι να εξαπολύουν φασιστική νοσταλγία σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό ίσως οδήγησε σε μεγαλύτερους αριθμούς [στη Ρώμη] φέτος».

Δείτε το βίντεο

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024