Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ρομπέν των Δασών των funds: Μοιραστείτε τα κέρδη με τους...

Ο Ρομπέν των Δασών των funds: Μοιραστείτε τα κέρδη με τους…

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Calstrs καλεί τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να κάνουν καλύτερη δουλειά στο μοίρασμα των κερδών

Ο Κρίστοφερ Αϊλμάν είναι επικεφαλής επενδύσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία, στην Calstrs. Διαχειρίζεται 327 δισ. δολάρια και υπήρξε από τους πρωτοπόρους που επέλεξαν να τοποθετήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για να πετύχει μεγαλύτερες αποδόσεις. Λίγο προτού αποχωρήσει από τη θέση του κάλεσε τα στελέχη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να μοιράζονται τον πλούτο που δημιουργούν με τους εργαζόμενους στις εταιρείες που αγοράζουν.

Τα σχόλια του έρχονται μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης του κλάδου των εξαγορών, κατά την οποία πολλοί υπεύθυνοι για τις συμφωνίες απέκτησαν μεγάλες περιουσίες από τις υψηλές  αμοιβές που χρέωσαν σε επενδυτές, όπως η Calstrs.

Ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία

Οι ιδρυτές και τα κορυφαία στελέχη ομίλων όπως η Blackstone, η KKR και η Apollo Global Management έχουν αποκομίσει κέρδη από την αύξηση της αξίας των μετοχών τους που ξεπέρασαν τα 40 δισ. δολάρια από τις αρχές του περασμένου έτους, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται συνεχίζουν να ενισχύονται.

«Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια δεν έχουν μοιραστεί αρκετά τα έσοδα» τονίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Αϊλμάν, ο οποίος πρωτοστάτησε να στραφεί η Calstrs στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια πριν από δύο δεκαετίες και τώρα κατέχει 50 δισ. δολάρια στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

«Είναι υπέροχο που βγάζουν χρήματα για τους συνταξιούχους μας, που είναι εκπαιδευτικοί και για άλλα ταμεία» είπε. «Αλλά πρέπει επίσης να μοιράζονται τον πλούτο με τους εργαζόμενους αυτών των εταιρειών και με τις κοινότητες στις οποίες επενδύουν».

Στο μικροσκόπιο ο κλάδος

Ο κλάδος των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών, των ακτιβιστών και των επενδυτών.  Ο λόγος είναι ότι αυξάνεται η επιρροή τους, καθώς πέρα από τις εξαγορές πλέον στρέφονται στη χορήγηση δανείων σε τομείς που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από τις τράπεζες ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτό τον κλάδο έχουν εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα.  Απασχολούν 12 εκατ. εργαζόμενους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Επενδύσεων.

Η Calstrs, η οποία έχει αυξήσει το μερίδιο των κεφαλαίων που επενδύσει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια από περίπου 10% το 2020 σε σχεδόν 16% σήμερα, έχει δεχθεί πιέσεις από ακτιβιστές για τις επενδύσεις της με την Blackstone.

Η PSSI, επιχείρηση καθαριότητας που ανήκει στην  Blackstone, διατάχθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί παιδική εργασία μετά από έρευνα του Υπουργείου Εργασίας του 2022. Η απάντηση της κορυφαίας των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ήταν ότι «τάσσεται απερίφραστα κατά των παραβιάσεων της παιδικής εργασίας, οι οποίες είναι πλήρως αντίθετες με τις αξίες μας και τις πολιτικές προσλήψεων της ίδιας της PSSI».

Ο Αϊλμάν επισημαίνει ότι ο κλάδος έχει «δημιουργήσει αντιδράσεις» εναντίον και πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά. Επιπλέον αποκάλυψε ότι η Calstrs έχει ασκήσει παρασκηνιακά πιέσεις σε διαχειριστές όπως η Blackstone για τις επενδύσεις τους. «Πηγαίνουμε απευθείας για να κάνουμε συζητήσεις, απλώς δεν το έχουμε ανακοινώσει στον Τύπο»

H χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια μείωσαν τις αποδόσεις των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ποιοι μοιράζουν τα κέρδη

Ορισμένοι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που τους ανήκουν μπορούν να συμμετέχουν στα κέρδη, εάν η εταιρεία έχει καλές επιδόσεις.

Ο όμιλος εξαγορών KKR με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές έχουν μοιραστεί μεταξύ περισσότερων από 60.000 εργαζομένων στις εταιρείες χαρτοφυλακίου του από το 2011.

Πέρυσι, η εταιρεία δεσμεύτηκε να προσφέρει προγράμματα μετοχών σε όλους τους εργαζόμενους στις συμφωνίες εξαγοράς που προέρχονται από το ταμείο ιδιωτικών μετοχών της Βόρειας Αμερικής ύψους 19 δισ. δολαρίων και σε όλα τα μελλοντικά κεφάλαια στην περιοχή.

Περισσότεροι από δύο δωδεκάδες όμιλοι εξαγορών, συμπεριλαμβανομένων των Apollo, TPG, Warburg Pincus και Advent International, έχουν δεσμευτεί στο σχέδιο με την ονομασία Ownership Works, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει πλούτο άνω των 20 δισ. δολαρίων για τους εργαζόμενους έως το 2030.

Ωστόσο ο συνδυασμός της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδόσεις των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

«Όταν ξεκίνησα υποθέσαμε ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα απέφεραν έως και 500 μονάδες βάσης έναντι των δημόσιων, στη συνέχεια το μειώσαμε στις 300» εξηγεί ο Αϊλμάν, ο οποίος είναι επικεφαλής επενδύσεων από το 2000 και ετοιμάζεται να αποχωρήσει. «Αναρωτιέμαι αν είναι τώρα πιο ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα αποφέρουν πραγματικά μόνο περίπου 150 μονάδες βάσης έναντι των δημόσιων».

Πρόσθεσε ότι οι αμοιβές είναι υψηλές και θα έπρεπε να μειωθούν ωστόσο  εκτιμά ότι η καθαρή απόδοση αξίζει ακόμα και ότι το ταμείο λαμβάνει μέτρα για τη μείωση αυτών των εξόδων.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024