Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
GQG: Επενδύει 2,8 δισ. δολάρια στη Μέση Ανατολή – Μειώνει στο μισό τις επενδύσεις στην Κίνα

GQG: Επενδύει 2,8 δισ. δολάρια στη Μέση Ανατολή – Μειώνει στο μισό τις επενδύσεις στην Κίνα

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων GQG που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 105 δισ. δολαρίων εδώ και ενάμισι χρόνο επενδύει στην περιοχή.

Συμμετοχές ύψους 2,8 δισ. δολαρίων έχει συγκεντρώσει το GQG και τις τοποθετεί σε εταιρείες στη Μέση Ανατολή μειώνοντας την θέση του στην Κίνα στο μισό περίπου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, που ιδρύθηκε από τον Rajiv Jain, πρώην κορυφαίο στέλεχος στην Vontobel Asset Management, εδώ και ενάμισι χρόνο επενδύει στην περιοχή, καθώς οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και προσεγγίζουν φιλικά τις επιχειρήσεις.

«Υπάρχουν ελπίδες για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες εξ ορισμού θα ανοίξουν την οικονομία» εξηγεί ο Jain, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 105 δισ. δολαρίων. «Υπάρχει μια πραγματική πρόθεση για άνοιγμα και μετάβαση μακριά από το πετρέλαιο». H εταιρεία έγινε γνωστή για το μεγάλο contrarian bet που πήρε πέρυσι  στον ινδικό όμιλο Adani. Με τον όρο contrarian bet εννοούμε όταν οι επενδυτές στοιχηματίζουν σκόπιμα ενάντια στις επικρατούσες τάσεις της αγοράς, πουλώντας όταν οι άλλοι αγοράζουν και αγοράζοντας όταν οι περισσότεροι επενδυτές πωλούν.

Πέρυσι οι Financial Times ανέφεραν ότι η υψηλή συγκέντρωση ιδιοκτησίας της εταιρείας καθιστούσε δύσκολη την αγορά των μετοχών.

Οι επενδύσεις του Jain στην περιοχή περιλαμβάνουν μερίδιο ύψους 1 δισ. δολαρίων στην IHC, τον εισηγμένο στα ΗΑΕ όμιλο με αξία 246 δισ. δολαρίων, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα καλό μέσο για να αποκτήσει έκθεση στην ισχυρή ανάπτυξη της περιοχής. Πέρυσι οι Financial Times ανέφεραν ότι η υψηλή συγκέντρωση ιδιοκτησίας της εταιρείας καθιστούσε δύσκολη την αγορά των μετοχών. Ο Jain δήλωσε ότι το ελεύθερο πακέτο μετοχών (free float)  παρέχει άφθονη ρευστότητα.

Μειώνοντας τη συμμετοχή στην Κίνα

H αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος της GQG για τη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει τη γεωγραφική σύνθεση των τοποθετήσεων της. Σήμερα είναι διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στη Μέση Ανατολή από ό,τι στην Κίνα. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή θέσης σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιπροσώπευε το 40% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας για τις αναδυόμενες αγορές.

Η υπερβολικά μεγάλη στάθμιση της Κίνας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών δημιούργησε δυσκολίες στους διεθνείς επενδυτές των διεθνών επενδυτών το περασμένο έτος, καθώς η οικονομία της επιβραδύνθηκε και οι εμπορικές εντάσεις, ιδίως με τις ΗΠΑ, παρέμειναν υψηλές. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 27% του εμβληματικού δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI, σε σύγκριση με το 17% που είναι το ποσοστό της Ινδίας και μόλις  8% της Μέσης Ανατολής συν της Τουρκίας.

Μόλις το 5% των επενδύσεων της GQG στις αναδυόμενες αγορές είναι πλέον σε κινεζικές εταιρείες. Τα στοιχήματα αυτά επικεντρώνονται σε κρατικούς ομίλους, όπως η ανθρακωρύχος China Shenhua Energy και η πετρελαϊκή εταιρεία PetroChina, και όχι στις τεχνολογικές επιχειρήσεις που συνήθως προτιμούν οι ξένοι επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

Ο Jain τονίζει ότι οι κυρώσεις της Κίνας σε κλάδους που συχνά κυριαρχούνται από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα καθιστούν δύσκολες τις επενδύσεις εκεί. Τον περασμένο μήνα, τα ξαφνικά σχέδια του Πεκίνου για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης βιντεοπαιχνιδιών εξαφάνισαν το 12%, ή περίπου 41 δισ. δολάρια, από την αγοραία αξία του τεχνολογικού γίγαντα Tencent μέσα σε μία ημέρα.

«Αυτό κάνει τους πάντες νευρικούς όσον αφορά την Κίνα» λέει χαρακτηριστικά «Λένε ότι δεν θα το κάνουν αυτό, αλλά μετά το κάνουν».

Επενδύοντας σε τσιπ

Οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα παγκοσμίως, ιδίως ο τομέας των τσιπ, είναι επίσης μεταξύ των μεγάλων στοιχημάτων της εισηγμένης στην Αυστραλία GQG, καθώς η ζήτηση για μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ αυξάνεται, ιδίως για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πέντε έως οκτώ φορές πιο απαιτητική σε μνήμη, οπότε είμαστε αισιόδοξοι για τα τσιπ», εκτιμά ο Jain, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι η τρέχουσα δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η GQG  επένδυσε στη δημόσια εγγραφή της βρετανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ ARM στη Νέα Υόρκη, ύψους 5 δισ. δολαρίων, τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο.

Για τον ίδιο λόγο αύξησε τη συμμετοχή της στην Nvidia το τέταρτο τρίμηνο, παρόλο που οι μετοχές είχαν ήδη υπερδιπλασιάσει την τιμή τους εκείνο το έτος.

Η Nvidia ήταν βασικός μοχλός της περσινής χρονιάς που ονομάστηκε «Magnificent Seven» και περιλάμβανε επίσης τις Apple, Tesla, Microsoft, Amazon, Amazon, Facebook μητρική Meta και Alphabet. Ο Jain συνόψισε τις θέσεις του ια την τεχνητή νοημοσύνη ως ότι θα προτιμούσε να σκέφτεται μια «υπέροχη πεντάδα» χωρίς την Apple και την Tesla.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024