Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Πανούσης: «Η Εκκλησία δεν είναι πολιτικός φορέας να ζητά ονομαστική ψηφοφορία - Θα χάσει από αυτό»

Γ. Πανούσης: «Η Εκκλησία δεν είναι πολιτικός φορέας να ζητά ονομαστική ψηφοφορία – Θα χάσει από αυτό»

«Είναι λάθος και εκβιαστικό - Ο πολιτικός που παίρνει γραμμή από τον μητροπολίτη είναι μπακάλης» λέει ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός

Για τον νέο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ καθώς και τη θέση της Εκκλησίας μίλησε ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Γιάννης Πανούσης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι πέραν της ψήφισης, το θέμα είναι πώς η κοινωνία θα ζυμώσει αυτές τις νέες καταστάσεις.

«Το αίτημα για διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους πάντα υφέρπει ως αντέρεισμα – Θα μπορούσε η πολιτεία να το προβάλει απειλώντας και αυτή»

«Δεν εννοώ ζητήματα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, μίσους και τέτοια ή διακρίσεων», είπε και εξήγησε: «Εννοώ πώς ακριβώς θα ζήσουμε με τις νέες καταστάσεις, γιατί αυτά παράγουν και άλλα φαινόμενα. Δεν είναι δηλαδή το ζήτημα ποιο δικαίωμα, ποια ισότητα, ποια αξιοπρέπεια γεννούν οι νέοι θεσμοί όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Το ζήτημα είναι το ποια είναι η συνέχεια».

«Ας υποθέσουμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες υποφύλα κάτω από το άνδρας και γυναίκα και το βλέπει κανένας στα αεροδρόμια σε ξένες χώρες κλπ. Αυτό όμως, το μέτρο θα έχει και ουρές. Με άλλα λόγια, στα αναγνωστικά στο σχολείο, στους διάφορους χώρους αναψυχής, ψυχαγωγίας και λοιπά. Άρα, έχουμε να δούμε και άλλες επιπτώσειςω – και δεν το λέω με κάποιο αρνητικό πρόσημο – και άλλες διαφοροποιήσεις που είναι ο γάμος, η υιοθεσία και η τεκνοθεσία» πρόσθεσε.

«Δεν ωφελούν οι δευτερογενείς συγκρούσεις εξουσίας»

Εν συνεχεία, αναφορικά με τις δηλώσεις της Εκκλησίας που αφορούν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Πανούσης υπογραμμίζει ότι «η θέση της Εκκλησίας είναι η θέση της Εκκλησίας. Όταν η Εκκλησία μπαίνει σε τέτοια, γίνεται πολιτικός φορέας. Αυτό ήταν κακό».

«Συγκρούσεις θεσμών και συγκρούσεις εξουσιών δεν είναι διαφοροποίηση της κοινωνίας και δεν έχουν σχέση με το νομοσχέδιο»

Και πρόσθεσε: «Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Αν υποστηρίζεις τη θρησκεία και αν υποστηρίζεις πολιτικές κινήσεις της Εκκλησίας, αυτό ήταν λάθος και είναι εντός εισαγωγικών και εκβιαστικό, με την έννοια δηλαδή ότι σε βοηθάμε να εκλεγείς στη Βέροια και αν ψηφιστείς εκεί δεν θα εκλεγείς ποτέ (…)».

Με την ίδια έννοια, συνέχισε ο κ. Πανούσης, «θα μπορούσε και η πολιτεία να κάνει αντίστοιχους εκβιασμούς στην Εκκλησία, πράγμα το οποίο δεν ωφελεί την κοινωνία σε καμία περίπτωση, να μπούμε δηλαδή σε δευτερογενείς συγκρούσεις, οι οποίες δεν είναι συγκρούσεις, δεν είναι διαφοροποίηση της κοινωνίας, αλλά είναι συγκρούσεις θεσμών και συγκρούσεις εξουσιών. Αυτά δεν έχουν κανένα νόημα και σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

«Χάνουμε την ουσία»

Ακολούθως είπε: «Είναι μια σύγκρουση εξουσιών αυτό που συμβαίνει με την Εκκλησία, αλλά και εσωτερικών της Εκκλησίας όπως και πολιτικής κυριαρχίας και αυτό είναι το λάθος, διότι εκεί η Εκκλησία θα χάσει. Δεν είμαστε τώρα σε καθολική Εκκλησία. Είναι άλλη η Ορθόδοξη. Εκεί θα χάσει από το να παίξει αυτό το παιχνίδι συν το ότι το αίτημα για διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους πάντα υφέρπει ως αντέρεισμα. Θα μπορούσε η πολιτεία να προβάλει απειλώντας και αυτή. Αυτά είναι λάθη, όλα. Δεν είναι αυτό το νομοσχέδιο. Χάνουμε δηλαδή, την ουσία ενός νομοσχεδίου με τις κοινωνικές, συμβολικές, ζητήματα ισότητας, αξιοπρέπειας, φύλων και πάμε τώρα σε ζητήματα ποιος μαλώνει με ποιον και γιατί».

«Αν προσέξατε, σε όλα τα κόμματα γίνονται εσωτερικές αναταράξεις» ανέφερε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: «Λες και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα πέσει ο αρχηγός, θα αλλάξει η ισορροπία των μεν και των δε. Άρα λοιπόν, βάσει ενός νομοσχεδίου αρχίζουν δηλαδή να γίνονται πολιτικές ίντριγκες».

Όσον αφορά για την στάση των πολιτικών εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου ο κ. Πανούσης ήταν σαφής: «Αν κάποιος έχει μια βαθιά πεποίθηση, βαθιά πεποίθηση όμως, την οποία έχει εκφράσει με διάφορους τρόπους την τελευταία εικοσαετία, δεκαετία, τότε πράγματι μπορεί να πει εγώ για λόγους συνείδησης δεν ψηφίζω. Αν κάποιος όμως το κάνει, γιατί τον ειδοποίησε ο Μητροπολίτης ή γιατί μέτρησε τα κουκιά της περιοχής του, μεσυγχωρείτε αλλά αυτός δεν είναι εκπρόσωπος του λαού, είναι ένας μπακάλης, ας πούμε της πολιτικής».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024