Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λαγωνικός του Αφγανιστάν: Τρυφερός και στοργικός με την οικογένεια του

Λαγωνικός του Αφγανιστάν: Τρυφερός και στοργικός με την οικογένεια του

Ο σκύλος της φυλής Λαγωνικός του Αφγανιστάν μαγνητίζει τα βλέμματα στο πέρασμά του με το αρχοντικό παράστημα και το μεταξένιο τρίχωμά του. Ας τον γνωρίσουμε!

Ο σκύλος της φυλής Λαγωνικός του Αφγανιστάν αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους του και θα φερθεί με… κομψότητα στα παιδιά.

Προσωπικότητα – χαρακτήρας

«Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές φυλές σκύλων, o Λαγωνικός του Αφγανιστάν (Afghan Hound), ή Άφγκαν, είναι ένας περήφανος και αξιοπρεπής αριστοκράτης, εξαιρετικής ομορφιάς.

Σήμερα, ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν χρησιμοποιείται, κυρίως, σαν σύντροφος. Είναι πολύ τρυφερός και στοργικός με την οικογένεια του, αλλά επιφυλακτικός με τους ξένους.

Έχει ανεξάρτητη φύση και θα υπακούσει τον κηδεμόνα του όταν πραγματικά το θελήσει», αναφέρουν οι εκτροφείς της φυλής, Άλκης Παπαδόπουλος και Θησέας Κόκκινος.

Είναι δραστήρια σκυλιά και χρειάζονται καθημερινή άσκηση

Ο εκτροφέας της φυλής, Άλκης Παπαδόπουλος

Παρά τη βασιλική εμφάνισή του, όπως λένε, το Άφγκαν μπορεί να γίνει άκρως διασκεδαστικό. Αφοσιώνεται στους ανθρώπους του και είναι κατάλληλο για οικογένειες, καθώς δεν θα φέρει τα παιδιά σε δύσκολη θέση. Αλλά και το παιδί, θα πρέπει να σεβαστεί την ανεξαρτησία του Άφγκαν.

Ανάγκες και περιποίηση

«Τα Άφγκαν προτιμούν να ζουν κοντά με την οικογένειά τους. Μέσα στο σπίτι είναι χαλαρά και ήρεμα. Φυσικά, είναι δραστήρια σκυλιά και χρειάζονται καθημερινή άσκηση, η οποία ιδανικά περιλαμβάνει έναν μεγάλο περίπατο ή, ακόμα καλύτερα, ελεύθερο τρέξιμο σε περιφραγμένο χώρο», επισημαίνουν οι εκτροφείς.

Καθότι λαγωνικό οράσεως με έντονο το ένστικτο του κυνηγού, η βόλτα, όπως τονίζουν οι εκτροφείς, θα πρέπει να γίνεται πάντα με λουρί. Κι αυτό γιατί, εάν αντιληφθεί ένα μικρόσωμο ζώο ως θήραμα, θα το κυνηγήσει, με κίνδυνο να χαθεί ή να τραυματιστεί.

«Η ψηλή, ασφαλής περίφραξη είναι απαραίτητη εάν σκοπεύετε να ασκείτε το Άφγκαν σας σε μια αυλή, καθώς είναι αρκετά ικανό στις αποδράσεις. Η συνεχής εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη, και πρέπει να γίνεται πάντα με θετικό τρόπο.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο μακρύς, μεταξένιος μανδύας ενός ενήλικου λαγωνικού του Αφγανιστάν απαιτεί τακτική περιποίηση. Μέσα στην εβδομάδα χρειάζεται βούρτσισμα για να παραμένει το τρίχωμα χωρίς κόμπους, αλλά και καθαρό από φύλλα ή άλλα στοιχεία από τη βόλτα.

Ο εκτροφέας της φυλής, Θησέας Κόκκινος

Απαιτείται, επίσης, τακτικό μπάνιο, με σαμπουάν και μαλακτικό. Τα κουτάβια έχουν πιο κοντό και θαμπό τρίχωμα, το οποίο αλλάζει κατά την ενηλικίωση και απαιτεί λιγότερη φροντίδα. Τα Άφγκαν δεν έχουν διπλό μανδύα, οπότε δεν μαδάνε εποχικά, όπως άλλες φυλές», διευκρινίζουν οι εκτροφείς.

Μορφολογία – υγεία

Είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, ενημερώνουν οι εκτροφείς, και ξεχωρίζει, εκτός από το πλούσιο και μεταξένιο του τρίχωμα, για τον μακρύ του λαιμό, τα εκφραστικά του μάτια, το βαθύ του στήθος και το δαχτυλίδι στο τέλος της ουράς του.

Είναι μια πολύ υγιής φυλή, και η διάρκεια της ζωής τους είναι, περίπου, 12-14 χρόνια

Το ύψος ενός αρσενικού Λαγωνικού του Αφγανιστάν στο ακρώμιο κυμαίνεται μεταξύ 68 και 74 εκ., ενώ του θηλυκού, από 63 έως 69 εκ.
Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά, όπως λευκό/κρεμ, γκρι/μαύρο, χρυσό, αλλά και συνδυασμοί χρωμάτων, όπως το μαύρο-πύρινο, το ραβδωτό και το ντόμινο.

Είναι μια πολύ υγιής φυλή, και η διάρκεια της ζωής τους είναι, περίπου, 12-14 χρόνια.

Όπως όλοι οι σκύλοι με βαθύ στήθος, το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι επιρρεπές στη συστροφή στομάχου, μία ξαφνική και απειλητική για τη ζωή του κατάσταση. Οπότε, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα, για το πώς μπορούν να το αποφύγουν, και τι πρέπει να κάνουν εάν συμβεί.

Ιστορία

Όσο για την ιστορία της φυλής, οι εκτροφείς διηγούνται:

«Ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι ένα λαγωνικό οράσεως και έχει καταγωγή από το Αφγανιστάν. Αν και, σύμφωνα με έρευνες, προϋπήρχε σε μία περιοχή ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ. Και από εκεί, μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ένας αρχαίος μύθος αναφέρει ότι ήταν το ζευγάρι των σκύλων, που αντιπροσώπευσε το είδος στην κιβωτό του Νώε.

Είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων και χρησιμοποιούταν για φύλαξη κοπαδιών, αλλά και για κυνήγι άγριων θηραμάτων, όπως λαγών, ελαφιών, γαζέλων και αιλουροειδών».

Και, όπως λένε οι εκτροφείς Άλκης Παπαδόπουλος και Θησέας Κόκκινος: «Με την αριστοκρατική του εμφάνιση, την αεροδυναμική του κίνηση και το αγέρωχο βλέμμα του, ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται δικαίως ως ο βασιλιάς των σκύλων!».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024