Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Bella Figura»: Πόκερ, ανθρώπινες σχέσεις και η ανάγκη μας να δείχνουμε όμορφοι κάτω από τις μάσκες

«Bella Figura»: Πόκερ, ανθρώπινες σχέσεις και η ανάγκη μας να δείχνουμε όμορφοι κάτω από τις μάσκες

«Το έργο θίγει θέματα σχέσεων. Υπαρξιακές αγωνίες και αδιέξοδα καθώς και την αγωνία του χρόνου που περνάει και της φθοράς που επιφέρει στο σώμα» εξηγεί η πρωταγωνίστρια Φαίη Ξυλά

Λέμε ψέματα κάθε μέρα. Λέμε ψέματα στους άλλους, λέμε ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Ένα απλό παράδειγμα της παραπάνω πρότασης αποτελεί ο εξής διάλογος, τον οποίο αναπαράγουμε ξανά και ξανά κάθε μέρα. «- Τι κάνεις; – Καλά». Μοιάζει γνώριμο γιατί όλοι το κάνουμε.

Κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι μας βάζουμε το ατσαλάκωτο πρόσωπό μας, φοράμε μια μάσκα ευτυχίας, προβάλλουμε την ιδεατή εικόνα μας και προσπαθούμε να ξεγελάσουμε –πρώτα- τον εαυτό μας και –στη συνέχεια- τους γύρω μας.

Η ζωή μας μοιάζει σαν μια παρτίδα πόκερ, όπου ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να ξεγελάσει τους συνομιλητές του, δίνοντας μια διαφορετική εντύπωση για τα… φύλλα που έχει στα χέρια του.

Όλα αυτά περιγράφει με αλληγορικό τρόπο η παράσταση «Bella Figura». Το έργο της της Γιασμίνα Ρεζά, το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», τολμά να κοιτάξει στα μάτια όλα τα σκληρά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ακόμα κι αυτά που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν παραδεχόμαστε στους εαυτούς μας.

«Το έργο θίγει θέματα σχέσεων. Υπαρξιακές αγωνίες και αδιέξοδα καθώς και την αγωνία του χρόνου που περνάει και της φθοράς που επιφέρει στο σώμα» θα πει στο in η Φαίη Ξυλά αναφερόμενη στην παράσταση που πρωταγωνιστεί.

Ένας τέλειος οικογενειάρχης που έχει ερωμένη, μια τέλεια παράλληλη σχέση που ζηλεύει τη σύζυγο, μια τέλεια οικογενειακή ατμόσφαιρα με ανθρώπους στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού, καθώς και «ευτυχισμένα» γηρατειά που… τρέμουν τον θάνατο, όλοι αυτοί κάθονται στο ίδιο τραπέζι και τρώνε όντας ευτυχισμένοι μέσα στην άγνοιά τους.

«Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στην καθημερινότητα τους μπορεί να ζουν σε μια πλασματική πραγματικότητα. Είτε από ανάγκη να ανήκουν κάπου, να ενταχθούν σε ένα σύνολο, είτε γιατί δεν αντέχουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, είτε από άγνοια, είτε από φόβο και ανασφάλεια. Αυτό δεν τους κάνει κακούς αλλά αδύναμους και άδικους προς τον εαυτό τους» θα σχολιάσει η Φαίη Ξυλά.

Κι αν μας τύχει ένα κακό φύλλο τι κάνουμε;

Όπως και σε μια παρτίδα πόκερ, έτσι και στο «Bella Figura», όταν η ζωή στέλνει ένα κακό φύλλο στους πρωταγωνιστές εκείνοι επιλέγουν να μπλοφάρουν. Στη ζωή, όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Όταν οι άνθρωποι που έχω επιλέξει να είναι δίπλα μου μπλοφάρουν δεν ξανά παίζω μαζί τους. Τώρα αν μου έρθει κακό χαρτί δεν πειράζει στην επόμενη παρτίδα μπορεί να μου έρθει το καλύτερο» θα εξηγήσει όλο νόημα η Φαίη Ξυλά.

Γιατί έχουμε όλοι την ανάγκη να δείχνουμε τέλειοι;

Και τελικά τι κρύβεται πίσω από την ανάγκη όλων μας να δείχνουμε τέλειοι;

«Δεν νομίζω ότι όλοι έχουν την ανάγκη να φαίνονται τέλειοι και είναι και αδύνατον να συμβεί γιατί οι άνθρωποι είμαστε ατελείς» θα σχολιάσει η Φαίη Ξυλά, για να καταλήξει πως το σημαντικότερο πράγμα είναι «να αναγνωρίζει κάποιος τα τρωτά του σημεία, να τα αποδέχεται και να προσπαθεί να βελτιώσει τον εαυτό του χρειάζεται κόπο και ψυχική ανθεκτικότητα» και αυτό είναι κάτι που «δεν είναι εύκολο».

Η υπόθεση του Bella Figura

Στο νέο έργο της Γιασμίνα Ρεζά η δράση εκτυλίσσεται στον ανοιχτό αέρα έξω από ένα εξοχικό εστιατόριο. Όλα συμβαίνουν μέσα σε μία-μιάμιση ώρα. Ένας άντρας και μια γυναίκα διαπληκτίζονται μέσα σ’ ένα πάρκινγκ. Ο Μπορίς προσπαθεί να πείσει την ερωμένη του, Αντρεά, ανύπαντρη μητέρα και τεχνικό σε φαρμακευτική εταιρεία,να βγει από το αμάξι. Έχει κάνει πριν από λίγο τo λάθος να της αποκαλύψει ότι το εστιατόριο που την πήγε, του το συνέστησε η ίδια η σύζυγός του.

Τα πράγματα δε θα αργήσουν να γίνουν χειρότερα. Ενώ ο Μπορίς δε βλέπει την ώρα να τελειώσει η βραδιά, ένα ακόμα ζευγάρι κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή: ο Ερίκ και η παιδική φίλη της γυναίκας του, Φρανσουάζ, συνοδευόμενοι από τη μητέρα του Ερίκ, την Υβόν, που γιορτάζει τα γενέθλιά της. Ένα πολύπλοκο, αστείο και σκληρό παιχνίδι εξουσίας θα ξεκινήσει προς όλους και για όλα και κανείς δεν πρόκειται να βγει αλώβητος απ’ αυτό.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024