Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η τέχνη υμνεί τον έρωτα

Όταν η τέχνη υμνεί τον έρωτα

Σπουδαίοι εικαστικοί δεν θα μπορούσαν να μην υμνήσουν τον έρωτα και την αγάπη μέσω των έργων τους.

Το φιλί και ο έρωτας αποτέλεσαν έμπνευση για τους περισσότερους καλλιτέχνες ανά τον πλανήτη, σε πολλές εποχές ενώ δεν είναι λίγοι που τα χρησιμοποίησαν ως αλληγορικά σύμβολα.

Gustav Klimt, Το Φιλί

Ίσως το πιο διάσημο φιλί στον δυτικό κόσμο είναι το «The Kiss» (1907-1908), του Gustav Klimt. Ανήκει στη λεγόμενη «Χρυσή Περίοδο» του Αυστριανού ζωγράφου και θεωρείται το πιο δημοφιλές έργο του, καθώς και ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα της Art Nouveau εποχής. Ο πίνακας παρουσιάζει ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο σε χρυσό φόντο, με τον άντρα να φιλά τρυφερά τη γυναίκα. Φημολογείται, μάλιστα, πώς πρόκειται για τον ίδιο τον καλλιτέχνη και τη σύντροφό του Emilie Flöge. Το έργο αποτελεί ωδή στον έρωτα, την τρυφερότητα και την ρομαντική αγάπη, η οποία βρίσκεται σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

Francesco Hayez

Francesco Hayez, Το Φιλί

Αποτελεί το πιο γνωστό έργο του ιταλού καλλιτέχνη Francesco Hayez. Ο πίνακας αποτελεί σύμβολο του ιταλικού Ρομαντισμού και αντιπροσωπεύει το πνεύμα του Risorgimento. Πρόκειται για ένα ζευγάρι από το Μεσαίωνα, που αγκαλιάζεται ενώ φιλούν ο ένας τον άλλο. Συγκεκριμένα, το φιλί αντιπροσωπεύει την ένωση Ιταλίας και Γαλλίας, γεγονός που επέφερε την Ιταλική ενοποίηση του 19ου αιώνα. Το φιλί υμνεί την ελευθερία και την πατριωτική αγάπη.

Auguste Rodin

Auguste Rodin, Το Φιλί

Το μνημειώδες μαρμάρινο γλυπτό απεικονίζει τους Paolo Malatesta και Francesca da Rimini, δύο εραστές που σκοτώθηκαν από τον εξοργισμένο σύζυγο της Francesca. Παρμένοι από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, το έργο απεικονίζει το φιλί τους καθώς διάβαζαν μαζί την ιστορία του Lancelot και της Guinevere. Τα κομψά και εύπλαστα σώματα έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τον τραχύ σκαλιστό βράχο στον οποίο κάθονται. Πρόκειται για μία από τις πιο ειλικρινείς – και πιο δημοφιλείς – εικόνες σαρκικού έρωτα στην ιστορία της Tέχνης.

Henri Toulouse-Lautrec

Henri Toulouse-Lautrec, Στο κρεβάτι, Φιλί

Ο Toulouse-Lautrec γοητευμένος από τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού και τακτικός θαμώνας σε μπαρ, καμπαρέ και πορνεία, φιλοτέχνησε το πορτραίτο δύο γυναικών- πιθανότατα ιερόδουλων-, αγκαλιασμένων, να χάνονται σε ένα φιλί. Ο Lautrec προσπαθούσε να συλλάβει τις μικρές, τρυφερές στιγμές της ζωής των γυναικών που συναντούσε και το έκανε με ανθρωπιά και ευαισθησία. Ένθερμος υποστηρικτής της διαφορετικότητας, μας αποκαλύπτει τις κρυμμένες ζωές των queer γυναικών του 19ου αιώνα.

René Magritte

René Magritte, Οι Εραστές

Το έργο του Magritte θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά αριστουργήματα του σουρεαλισμού στη ζωγραφική. Ο Βέλγος ζωγράφος αφήνει επίτηδες το έργο του ανοιχτό σε διάφορες ερμηνείες, παρουσιάζοντας δύο φιγούρες με τα πρόσωπά τους καλυμμένα από ένα λευκό ύφασμα, ανίκανες να επικοινωνήσουν και ακουμπήσουν τα χείλη τους πραγματικά. Σε αντίθεση με το έργο του Klimt, ο Magritte τοποθετεί τις δύο μορφές μέσα σε ένα δωμάτιο, εντείνοντας την ατμόσφαιρα μυστηρίου στο έργο του.

Edvard Munch

Edvard Munch, Το Φιλί

Η σκοτεινή ατμόσφαιρα του “The Kiss” αντιπροσωπεύει το αίσθημα αμφιθυμίας που χαρακτηρίζει τον Munch. Το φιλί των δύο εραστών συμβολίζει την ένωσή τους, αλλά και την απώλεια της αυτονομίας τους και της ύπαρξής τους ως ανεξάρτητες οντότητες. Μία εξπρεσιονιστική απεικόνιση που εξωτερικεύει το πάθος, ταυτοχρόνως με τον τρόμο που προκύπτει μέσα από την παραμόρφωση των προσώπων.

πηγή: monopoli.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024