Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΔΔΑ: Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πλημμελή έρευνα σε βιασμό τουρίστριας

ΕΔΔΑ: Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πλημμελή έρευνα σε βιασμό τουρίστριας

Ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας χαιρετίζει την νίκη ως «ηθική» μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι η διαδικασία «υπολείπεται των απαιτούμενων προτύπων».

Μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να διεξάγουν αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τον ισχυρισμό της για βιασμό, κέρδισε μια ηχηρή νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια δικάσιμο που κατέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι εναντίον Ελλήνων υπόπτων.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κατάθεση της υπόθεσης, η καταγγέλλουσα, από το Δυτικό Γιορκσάιρ, δήλωσε ενθουσιασμένη όταν έμαθε ότι το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο επέκρινε την Ελλάδα για την ποινική διαδικασία που, όπως είπε, «υπολείπεται των απαιτούμενων προτύπων». Περιγράφοντας την απόφαση ως «μνημειώδη ηθική νίκη», ο δικηγόρος της δήλωσε ότι όχι μόνο εξέθεσε τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης, αλλά θα δημιουργήσει και προηγούμενο σε μια εποχή που περισσότεροι τουρίστες από ποτέ επισκέπτονται τη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς μεταφραστή, χωρίς νομική υποστήριξη και με άνδρα γιατρό για την εξέταση, την ώρα που υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τον κατεγγελόμενο ως δράστη στο ίδιο δωμάτιο

Ο Μίκαελ Πόλακ, του οποίου η ομάδα νομικής βοήθειας Justice Abroad ανέλαβε την υπόθεση, δήλωσε στον Guardian: «Είναι ενθουσιασμένη … πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελπίδα μας είναι ότι θα βοηθήσει άλλες γυναίκες να αποφύγουν να περάσουν το ίδιο πράγμα, δεδομένης της δημοτικότητας της Ελλάδας μεταξύ των παραθεριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

H Πάργα έμελλε να είναι το μέρος που σημάδεψε την νεαρή Βρετανίδα.

Όλα λάθος

Η γυναίκα, που αναφέρεται ως κα Χ, από το Dewsbury, βρισκόταν σε διακοπές με τη μητέρα της στην Πάργα, μια παραθαλάσσια πόλη στη βορειοδυτική Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα το περιστατικό.

Κατέθεσε μήνυση εναντίον ενός μπάρμαν του ξενοδοχείου, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με την κατάθεση να την έσπρωξε σε ένα δωμάτιο του προσωπικού και να την κακοποίησε σεξουαλικά. Ο ύποπτος κρατήθηκε για τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η γυναίκα, η οποία ήταν τότε 18 ετών, αναγκάστηκε να τον αναγνωρίσει προσωπικά σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση που λειτούργησε ως δευτερογενής κακοποίηση με υπαιτιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε μια δήλωση που τονίζει τις «σημαντικές ελλείψεις» της έρευνας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιέγραψε την έκταση των τραυμάτων που είχε η καταγγέλλουσα μετά την υποτιθέμενη επίθεση. «Ελήφθησαν δείγματα αίματος και η σωματική εξέταση που διενεργήθηκε από άνδρα γιατρό αποκάλυψε μώλωπες στα πόδια, τους μηρούς και τα γεννητικά της όργανα και διάτρηση του υμένα», ανέφερε. Η αστυνομία συνόδευσε την καταγγέλλουσα σε αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη της Πρέβεζας, όπου της «είπαν ότι έπρεπε να υπογράψει έγγραφα στα ελληνικά», αν και ελλείψει επίσημης μετάφρασης η γυναίκα δεν είχε ιδέα για το τι της ζητούσαν να βάλει την υπογραφή της, άκουσε το δικαστήριο.

Οι αρχές όχι μόνο δεν προστάτεψαν την τότε δεκαωκτάχρονη, αλλά την επανατραυμάτισαν με τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη

Ο ύποπτος αρνήθηκε τον βιασμό, ισχυριζόμενος ότι το σεξ ήταν συναινετικό, και αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης.Ένα χρόνο αργότερα, τοπικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν «επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης», αφού η αστυνομία έπαυσε την έρευνά της. Καθ’ όλη τη διάρκεια, είπε ο Πόλακ, η γυναίκα δεν ενημερώθηκε ούτε ενημερώθηκε για τις διαδικασίες, εν μέρει επειδή κανένας δικηγόρος δεν ήταν πρόθυμος να την εκπροσωπήσει σε τοπικό επίπεδο.

Τον Ιούλιο του 2021 η γυναίκα προσέφυγε στο δικαστήριο του Στρασβούργου, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές είχαν παραβιάσει το καθήκον τους να την προστατεύσουν ως θύμα έμφυλης βίας. «Το δικαστήριο όχι μόνο αποφάνθηκε ότι οι αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα, αλλά διαπίστωσε επίσης ότι παραβιάστηκαν διάφορα δικαιώματά της ως θύμα να ενημερώνεται για το τι συνέβαινε», δήλωσε ο Μίκαελ Πόλακ. «Αυτό που λέει αυτή η υπόθεση είναι ότι οι παραθεριστές πρέπει να έχουν τα δικαιώματά τους προστατευμένα όταν συμβαίνει κάτι τρομερό όπως ο βιασμός».

Η ελληνική κυβέρνηση που εναντιώθηκε στην προσφυγή της νεαρής γυναίκας, υποστήριξε ότι η καταγγελία της Χ είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα και ότι οι νομικές διαδικασίες είχαν ακολουθηθεί σχολαστικά. Οι επτά δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας δικαστής, ο Ιωάννης Κτιστάκης, τόνισαν ότι «οι αρχές δεν ενημέρωσαν τη γυναίκα για τα δικαιώματά της ως καταγγέλλουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός της για νομική συνδρομή, παρόλο που εκείνη είχε δηλώσει ρητά ότι ήθελε να διωχθεί και να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος».

Ο Βρετανός δικηγόρος κέρδισε την δίκη αποδεικνύοντας την πλημμελή προστασία της πελάτισσάς του και την ελλειπή απονομή δικαιοσύνης.

Σοβαρά συστημικά λάθη που στάθηκαν εμπόδιο στην απονομή δικαιοσύνης

«Η οικεία φύση του θέματος, η νεαρή ηλικία της προσφεύγουσας και το γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών της σε ξένη χώρα, απαιτούσαν μια ευαίσθητη προσέγγιση από τις αρχές», ανέφεραν, σημειώνοντας ότι οι υπάλληλοι δεν έλαβαν επίσης μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω τραυματοποίηση της καταγγέλλουσας.

«Δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να διευκρινιστούν οι ασυμφωνίες ή να εκτιμηθεί η ψυχική κατάσταση και οι προσωπικές συνθήκες της προσφεύγουσας … Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησαν την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία στην πραγματικότητα δεν διέψευδε την εκδοχή της προσφεύγουσας για τα γεγονότα, δεν ήταν μεμονωμένα λάθη αλλά σημαντικές ελλείψεις», πρόσθεσαν οι δικαστές.

Ακόμα και μετά την κρίση του δικαστηρίου πως η Ελλάδα δεν χειρίστηκε καλά τα στοιχεία

Πηγή: Guardian

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024