Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο Predator: Δικαίωση του Θ.Κουκάκη απέναντι στο Δημόσιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σκάνδαλο Predator: Δικαίωση του Θ.Κουκάκη απέναντι στο Δημόσιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Επιταχύνεται η συζήτηση της προσφυγής του δημοσιογράφου στο ΕΔΔΑ κατά του ελληνικού δημοσίου για την παράνομη παρακολούθηση από Predator-ΕΥΠ

Με αξιοσημείωτη ταχύτητα προχωρά η προσφυγή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά του ελληνικού δημοσίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την παρακολούθηση του το καλοκαίρι του 2020 από το παράνομο λογισμικό Predator και την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΔΔΑ έχει ήδη επικοινωνήσει με τους διαδίκους, προτείνοντας είτε το ελληνικό δημόσιο να αποζημιώσει τον προσφεύγοντα είτε η υπόθεση να συνεχίσει στη δικαστική οδό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο έγινε γνωστό πως η υπόθεση των υποκλοπών έχει φτάσει στο ΕΔΔΑ, με την προσφυγή του Κουκάκη κατά του ελληνικού δημοσίου να γίνεται δεκτή.

Αναμένοντας απάντηση από ΝΣΚ

Το ΕΔΔΑ έστειλε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) σειρά λεπτομερέστατων ερωτημάτων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τόσο του δημοσιογράφου αλλά και γενικώς, και για τα ισχύοντα στο εγχώριο νομικό πλαίσιο, παραπέμποντας σε πάγια νομολογία του για την παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και του άρθρου 13 για το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ενώπιον εθνικής αρχής.

Η διορία για να παρέχει το ΝΣΚ τις σχετικές απαντήσεις είναι 6 εβδομάδες και σημειώνεται ότι δεν έχει λήξει ακόμη.

Στο μεταξύ όμως, το ΕΔΔΑ επανήλθε στους δυο διαδίκους, ακολουθώντας την τυπική οδό, δηλαδή προτείνοντας τα δυο μέρη είτε να επιλύσουν τη διάφορα τους εξωδικαστικά είτε η υπόθεση να πάρει το δρόμο της εκδίκασης από το ΕΔΔΑ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΕΔΔΑ είναι να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στον δημοσιογράφο 7.500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση και 1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα του.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, τα ποσά αυτά αποτελούν και το συνηθισμένο ελάχιστο ποσό που προτείνει το Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι πληροφορίες λένε πως «η υπόθεση Κουκάκης» κατά Ελλάδας θα φτάσει στο ακροατήριο κανονικά, με τη διαδικασία ανταλλαγής επιχειρημάτων να αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Ως τότε, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επώνυμοι φορείς, εθνικοί και διεθνείς, και φυσικά πρόσωπα θα επικοινωνήσουν στο ΕΔΔΑ την πρόθεση τους να υποστηρίξουν την υπόθεση υπέρ του δημοσιογράφου.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024