Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Τριανταπέντε κράτη αποφάσισαν «περισσότερη δράση» έναντι της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας

Υποκλοπές: Τριανταπέντε κράτη αποφάσισαν «περισσότερη δράση» έναντι της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας

Η διακήρυξη υπογράφηκε από 35 κράτη σε διάσκεψη που διοργανώθηκε από τη Βρετανία και τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού.

Ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει από την χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία τόσο σε χώρες όσο και τεχνολογικούς κολοσσούς που αναλαμβάνουν δράση για να θωρακιστούν.

Με επικεφαλής τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft και Meta, υπογράφηκε την Τρίτη (06/02) κοινή δήλωση στην οποία αναγνωρίζεται η «ανάγκη για περισσότερη δράση» για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης εργαλείων κατασκοπείας στο διαδίκτυο.

Η διακήρυξη υπογράφηκε από 35 κράτη σε διάσκεψη που διοργανώθηκε από τη Βρετανία και τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων, την κλοπή φωτογραφιών και την εξ αποστάσεως λειτουργία καμερών και μικροφώνων.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κατασκοπευτικού λογισμικού εγείρει ανησυχίες

Η συμφωνία αναφέρει ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κατασκοπευτικού λογισμικού εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι διευρύνει τη «δυνητική δεξαμενή κρατικών και μη κρατικών φορέων με πρόσβαση» σε ισχυρά εργαλεία κατασκοπείας.

Η διακήρυξη καλεί τους υπογράφοντες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία με νόμιμο και υπεύθυνο τρόπο, να εισάγουν περισσότερη εποπτεία και να δημιουργούν μεγαλύτερη διαφάνεια με τους εμπορικούς προμηθευτές κατασκοπευτικού λογισμικού.

Οι υπογράφοντες προειδοποίησαν ότι η μη επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στο εν λόγω λογισμικό αυξάνει τον κίνδυνο κακόπιστων φορέων που ασκούν κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας μόνιμη δικαιολογία των κυβερνήσεων

Οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού συχνά αναφέρουν ότι τα προϊόντα τους προορίζονται για χρήση από κυβερνήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί με σκοπό την παραβίαση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών, προσώπων που σχετίζονται με αντιπολίτευση της εκάστοτε χώρας που χρησιμοποιήθηκαν και δημοσιογράφων.

Δυστυχώς, η χώρα μας έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια με την υπόθεση των υποκλοπών (Predator) να αποτελεί κηλίδα στο κράτους δικαίου και την Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς απολογούμενη.

Πριν το Predator, απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO όταν βρέθηκε να έχει μολύνει τα τηλέφωνα διαφόρων ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και ο περιορισμός στο δικαίωμα στη βίζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μια νέα πολιτική περιορισμού όσων κάνουν κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Με δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοινώθηκε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εφαρμόσει περιορισμούς στο δικαίωμα στη βίζα για πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται σε κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού αναφέρονται και στο λογισμικό Predator και εταιρείες όπως η Cytrox και η Intellexa.

Άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει επισήμως θέσει σε «μαύρη λίστα» αυτές τις εταιρείες, δηλαδή έχει προσθέσει στην Entity List που περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες, τις οργανώσεις και τα άτομα που θεωρούνται ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια η τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024