Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο υποκλέψας του υποκλέψαντος στην ΕΥΠ - Ο ρόλος του predator

Ο υποκλέψας του υποκλέψαντος στην ΕΥΠ – Ο ρόλος του predator

Το άγνωστο παρασκήνιο της λεωφόρου Κατεχάκη - Πώς στελέχη της ΕΥΠ παρακολουθούσαν άλλα - Το «Predator» που παγίδευε στελέχη, οι ρυθμιστές των απορρήτων κονδυλίων και τα SMS - παγίδα

Η παρακολούθηση υψηλόβαθμων στελεχών και δικαστικών της ΕΥΠ από την… ΕΥΠ -μέσω του Predator – αποτελεί ίσως μία από τις πλέον σημαντικές διαστάσεις στο «σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών». Η εντυπωσιακή ενδοϋπηρεσιακή μεθόδευση για την παγίδευση των τηλεφώνων της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ, ενός εκ των δύο υποδιοικητών της, του υπευθύνου ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών αλλά και μιας δραστήριας πράκτορα της ίδιας υπηρεσίας σχετίζεται με το άγνωστο παρασκήνιο στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη, το οποίο και αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».

Μάλιστα, οι πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι «στόχος» των παρακολουθήσεων μέσα στην EYΠ ήταν ακριβώς εκείνοι που δημιουργούσαν εμπόδια στη «γέφυρα» ΕΥΠ – Predator και βρίσκονταν εκτός του δικτύου των παράνομων συνεννοήσεων. Οπως αποκαλύπτουν οι πληροφορίες, ένα από τα παρακολουθούμενα στελέχη της ΕΥΠ από την ΕΥΠ είχε αρμοδιότητα τον έλεγχο των απόρρητων κονδυλίων των μυστικών υπηρεσιών (σ.σ.: μέσω των οποίων πιθανολογείται ότι πληρώθηκε το παράνομο λογισμικό), η οποία και τελικά του αφαιρέθηκε.

Στα γραφεία της ΕΥΠ στη λεωφόρο Κατεχάκη έδιναν παρών και υπάλληλοι εταιρειών που σχετίζονταν με το Predator.

Ακόμα, τα στελέχη της ΕΥΠ που έπεσαν θύματα υποκλοπών ερευνούσαν τον λόγο για τον οποίο έχουν εξαφανιστεί πολλούς μήνες από την υπηρεσία τους συγκεκριμένα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

Επρόκειτο για πράκτορες – αποσπασμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – για τους οποίους φαίνεται να προκύπτει εκ των υστέρων ότι απασχολούνταν με τη «γέφυρα» ΕΥΠ και ελλήνων ή ισραηλινών διαχειριστών του Predator. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν το να στέλνονται τα SMS εξαπάτησης, να συλλέγονται και να επεξεργάζονται τα δεδομένα από την παγίδευση των τηλεφώνων.

Τα… μεταπτυχιακά!

Σε όσους ερευνούσαν την υπόθεση, η απάντηση που έπαιρναν για τους απόντες αποσπασμένους στην ΕΥΠ αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν «μην τους ψάχνετε και μην ασχολείστε, κάνουν… μεταπτυχιακά»!

Ολα τα παραπάνω βέβαια αποτελούν ήδη αντικείμενο διεξοδικών ερευνών των δικαστικών αρχών. Ακόμα, έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι στα γραφεία της ΕΥΠ στη λεωφόρο Κατεχάκη έδιναν παρών και υπάλληλοι εταιρειών που σχετίζονταν με το Predator. Κι αυτό γιατί οι ίδιες εταιρείες σχετίζονταν και με την προμήθεια αλλά και με τη συντήρηση του νέου συστήματος νόμιμων συνακροάσεων που είχε αποκτήσει η ΕΥΠ!

Επιπλέον, ερευνάται και η προμήθεια εκατοντάδων καρτών κινητής τηλεφωνίας από την αρμόδια υπηρεσία για την κυβερνοασφάλεια της ΕΥΠ – με έδρα στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής – που έγινε με επιχείρημα την εξαΰλωση ιχνών, σε έρευνες των μυστικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο. Ο προϊστάμενος της εν λόγω υπηρεσίας μάλιστα απομακρύνθηκε από τη θέση του για άγνωστο – μέχρι σήμερα – λόγο.

Ποιους παρακολουθούσαν στην ΕΥΠ

Στα παραπάνω, η είδηση της παρακολούθησης των κινητών τεσσάρων στελεχών της ίδιας της ΕΥΠ δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση.

Πρώτο εξ αυτών είναι η παγίδευση του κινητού της εποπτεύουσας εισαγγελέως κυρίας Βασιλικής Βλάχου που είχε τοποθετηθεί στην ΕΥΠ με εισήγηση σημαντικών προσώπων που δεν είχαν καμιά σχέση με πρόσωπα που φέρονται να σχετίζονται με τη μεθόδευση του Predator. Η υποκλοπή των δεδομένων από τη συσκευή της ξεκίνησε με SMS που της στάλθηκε και περιλάμβανε «ευχαριστήριο» link για ευχές από τον τηλεφωνικό αριθμό πολιτικού προσώπου. Η κυρία Βλάχου φαίνεται να είχε απορρίψει δεκάδες αδικαιολόγητα αιτήματα για παρακολουθήσεις με το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ που επεδίωκαν ύποπτα κέντρα εντός και εκτός της λεωφόρου Κατεχάκη.

Στο «στόχαστρο» του Predator βρέθηκε κι o ένας εκ των υποδιοικητών της ΕΥΠ με πολυετή υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, ο κ. Βασίλης Γκρίζης, ο οποίος θεωρείται επίσης εκτός «δικτύου» που σχετιζόταν με το παράνομο λογισμικό. Σε βάρος του κ. Γκρίζη έγιναν δύο απόπειρες να παγιδευτεί το τηλέφωνό του – η πρώτη στα τέλη του 2020 με SMS που περιείχε link με δημοσίευμα εφημερίδας για απόπειρα δολοφονίας ιδιώτη από αριθμό κινητού «μιας χρήσης» που φέρεται να ανήκει σε Αφγανό που έμενε στη Μυτιλήνη και η δεύτερη το 2021 – ωστόσο ο ίδιος φαίνεται ότι δεν «άνοιξε» τα links των μηνυμάτων που πήρε και άλλαξε σύντομα συσκευές. Ο υποδιοικητής της ΕΥΠ συχνά ζητούσε ενημερώσεις για περίεργες επιλογές στην υπηρεσία του, την απουσία ομάδας αστυνομικών που συσχετίστηκε με το κατασκοπευτικό λογισμικό κ.λπ.

Επίσης εντός της ΕΥΠ παρακολουθήθηκε με το Predator ο διοικητής της υπηρεσίας ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών αρμόδιος μόνο για τον έλεγχο ασφαλείας των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ αλλά και την εποπτεία για τυχόν παρανομίες του προσωπικού. Θεωρείται επίσης πρόσωπο εκτός της επιρροής των εμπλεκομένων στην υπόθεση των υποκλοπών. Τέλος, SMS-«δόλωμα» είχε σταλεί σε γυναίκα στέλεχος της ΕΥΠ που είχε προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες σε βάρος πρώην διοικητικών στελεχών και είχε μεταταχθεί σε αστυνομική υπηρεσία.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024