Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Spiegel: Οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στριμώχνουν την κυβέρνηση

Spiegel: Οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στριμώχνουν την κυβέρνηση

«Οι νέες αποκαλύψεις αναγκάζουν τώρα θείο και ανιψιό να δώσουν εξηγήσεις», σημειώνει το Spiegel, αναφερόμενο στα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην Ευρώπη χαρακτηρίζει την υπόθεση των υποκλοπών το Spiegel σε εκτενές ρεπορτάζ που συνυπογράφουν τέσσερις δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

«Η ονομαστική εορτή ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων πολιτικών αποδείχθηκε μοιραία για έντεκα ανθρώπους με επιρροή στη χώρα», υπογραμμίζει το Spiegel, αναφέροντας πως «νέες αποκαλύψεις στριμώχνουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να δώσει τώρα εξηγήσεις».

«Οι νέες αποκαλύψεις αναγκάζουν τώρα θείο και ανιψιό να δώσουν εξηγήσεις»

Ακολούθως αναλύει έγγραφα σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, τα οποία παρουσίασαν οι «Reporters United» και τα προώθησαν στο Spiegel και διεθνείς εταίρους του από τον ερευνητικό οργανισμό European Investigative Collaborations (EIC).

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Το περιοδικό γράφει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την «επόμενη ανατροπή στο «ελληνικό Watergate», ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην Ευρώπη. Στη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ασκείται έτσι όλο και μεγαλύτερη πίεση».

«Ο ισχυρός πολιτικός δεν είναι άλλος από τον Γρηγόρη Δημητριάδη»

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως «ο ισχυρός πολιτικός, του οποίου η ονομαστική εορτή βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο, δεν είναι άλλος από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη. (…) Στις 25 Ιανουαρίου 2021, ο Δημητριάδης έλαβε πολλά μηνύματα με ευχές για την ονομαστική του εορτή. Μία ημέρα αργότερα, έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, η εισαγγελέας που ήταν αρμόδια για την ΕΥΠ και ένας πρώην επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, έλαβαν μήνυμα από τον αριθμό τηλεφώνου του ανιψιού του πρωθυπουργού. Στο μήνυμα ήταν συνημμένη μια ψηφιακή ευχαριστήρια κάρτα. Εκείνοι που έκαναν κλικ στον σύνδεσμο, έχασαν τον έλεγχο του τηλεφώνου τους».

Στο μεταξύ η ελληνική Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει εντοπίσει 92 στόχους του παράνομου λογισμικού, παρατηρεί το Spiegel. «Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν ορισμένους από αυτούς μέσω παραδοσιακής τηλεφωνικής παρακολούθησης, γεγονός που αναπόφευκτα οδήγησε στο ερώτημα, κατά πόσο το κράτος χρησιμοποίησε το Predator και εναντίον των ίδιων των πολιτών του, πολιτικών και επικριτών της κυβέρνησης», αναφέρει το περιοδικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν μπορεί να αρνηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μυστική υπηρεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά το Spiegel, καθώς ο ίδιος έθεσε την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το καλοκαίρι του 2019.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Δημητριάδης, λέει το γερμανικό περιοδικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως καμία υπηρεσία του ελληνικού κράτους δεν έκανε χρήση του Predator, γράφει το περιοδικό – ο Δημητριάδης αρνείται επίσης τις κατηγορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, «οι νέες αποκαλύψεις αναγκάζουν τώρα θείο και ανιψιό να δώσουν εξηγήσεις».

Σχετικά με την «αναβάθμιση» της υπόθεσης και τη διαβίβαση της έρευνας στον Άρειο Πάγο, οι συντάκτες είναι μάλλον απαισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης.«Η απόφαση αυτή κατέστρεψε και την τελευταία ελπίδα για μία ανεξάρτητη διερεύνηση της υπόθεσης κατασκοπείας. Και αυτό διότι ο ανώτατος εισαγγελέας της Ελλάδας διορίζεται απευθείας από την κυβέρνηση. Θεωρείται ένας θεσμός πιστός στην κυβέρνηση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες: Deutsche welle

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024