Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης Διοικητής Επιχειρήσεων της ΕΕ στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης Διοικητής Επιχειρήσεων της ΕΕ στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Η επιχείρηση θα έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ επανεξέταση θα διενεργηθεί εγκαίρως πριν από τη λήξη της παρούσας απόφασης

Προ των πυλών βρίσκονται οι ανακοινώσεις για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» για την αντιμετώπιση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων ΕΕ, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο  θα βρίσκεται στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ η επιχείρηση πήρε το όνομά της από τα αρχαία ελληνικά

Στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ τονίζεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να συνοδεύει πλοία, να παρέχει επίγνωση της θαλάσσιας κατάστασης και να προστατεύει σκάφη έναντι επιθέσεων πολλαπλών τομέων στη θάλασσα, ενώ θα πρέπει να παραμείνει αμυντικός ο χαρακτήρας.

Όπως είχε υπογραμμίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και είχε εξηγήσει ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, με τη δράση της να είναι ανάλογη με την απειλή. Επίσης, η επιχείρηση θα πρέπει να ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας).

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ επανεξέταση θα διενεργηθεί εγκαίρως πριν από τη λήξη της παρούσας απόφασης.

Την ανακοίνωση για την προσφορά του στρατηγείο της Λάρισας, είχε κάνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών. Ο υποδιοικητής αναμένεται να είναι Γάλλος, ενώ την εν πλω διοίκηση θα έχει η Ιταλία, η οποία θα συμμετέχει επίσης με φρεγάτα. Με φρεγάτες θα συμμετάσχουν επίσης τόσο το Βέλγιο όσο και η Γερμανία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024