Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τα σίγουρα «ναι» είναι 17 στους 32 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επικεντρωθεί σε πέντε βουλευτές που θεωρούν πως μπορούν να «καμφθούν»

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας στο ΠΑΣΟΚ ασχολούνται κοινοβουλευτικά με την ψήφιση της εξίσωσης του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και στην τεκνοθεσία για όλα τα ζευγάρια – η επερχόμενη αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι η τελευταία για το θέμα πριν από την έλευση του νομοσχεδίου για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Και είναι ένα θέμα που έχει ήδη απασχολήσει πολύ τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι μετά την πρώτη αναγνωριστική κουβέντα συμμετείχαν σε άλλη μια, όπου είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις σε επιστήμονες και νομικούς-γνώστες του αντικειμένου.

Οι συζητήσεις για τα ομόφυλα έχουν προξενήσει εντάσεις, τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων όσο και τις μέρες ανάμεσά τους, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση μασάζ από τα ηγετικά στελέχη.

Οι πληροφορίες λένε πως μια πιο σκληρή στη στάση της ομάδα βουλευτών παραμένει επιφυλακτική ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ άλλοι φέρονται να το ξανασκέφτονται.

Σε κάθε περίπτωση, διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν – αυτή τη στιγμή, τα σίγουρα «ναι» είναι 17 στους 32 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν μετά την σημερινή συνεδρίαση, ενώ η επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη, που έχει επικεντρωθεί σε πέντε βουλευτές που θεωρεί πως μπορούν να «καμφθούν», είναι ο αριθμός των διαφωνούντων να έχει πέσει σε μονοψήφιο την ημέρα της ψήφισης.

Και, όπως και να έχει, να μην υπάρξει κανείς που να επιλέξει το «όχι» αντί για την αποχή – έτσι ώστε τα προβλήματα των διαφοροποιήσεων να μην πέσουν στην αντιπολίτευση, την ώρα που η κυβέρνηση μετράει τις δικές της πληγές και φαίνεται πως «περνάει» το νομοσχέδιο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, δηλαδή με διαφορετική από τη γαλάζια πλειοψηφία.

Οι συζητήσεις για τα ομόφυλα έχουν προξενήσει εντάσεις, τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων όσο και τις μέρες ανάμεσά τους, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση μασάζ από τα ηγετικά στελέχη.

Και αφορούν ειδικά το γεγονός ότι στους βουλευτές με ενστάσεις περιλαμβάνονται δύο με θεσμικό ρόλο μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα – ειδικά η γραμματέας της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ωστόσο έχει επιλέξει να μην τοποθετηθεί ακόμη δημοσίως ως προς το τι θα πράξει στην ψηφοφορία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι την 5η Οινική Εκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024»

Διάλογος για την Παιδεία

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποδόμησης του μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησης, στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να ανοίξουν τον διάλογο για την Παιδεία και τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση:

Στην εκδήλωση του ινστιτούτου InSocial στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον διευθυντή του ινστιτούτου Νίκο Χριστοδουλάκη και τον αρμόδιο τομεάρχη Στέφανο Παραστατίδη, οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος, Ξενοφών Κοντιάδης και Κώστας Μποτόπουλος, οι καθηγητές και διδάσκοντες Αγγελική Γαζή, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Βασίλης Μάγκλαρης, Γιώργος Λιτσαρδάκης, Ευγενία Μπουρνόβα και Ηλίας Τζαβαλής, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης – περιλαμβάνεται και πάνελ φοιτητών, με συντονιστή τον Γιώργο Τσούμα.

«Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας μπορεί να αναπτύξει και ποιοτικά το δημόσιο αγαθό της Παιδείας αλλά και να εμποδίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την εμπορευματοποίηση της Παιδείας» ανέφερε σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές ο Νίκος Ανδρουλάκης («Καρφί»), ενώ σχολιάζοντας το νομοσχέδιο ο Παραστατίδης επισήμανε πως «στα λόγια είναι «μη κερδοσκοπικά», στην πράξη όμως είναι «business as usual»».

Η τακτική των επιχειρημάτων και των αντιπροτάσεων έκανε την εμφάνισή της και την Παρασκευή στη συζήτηση για την κοινωνική στέγη, όπου η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να «ανοίξει» οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πέραν του ερωτήματος, ενώ στο τέλος κάποιες κεντροαριστερές προτάσεις όπως αυτή για την κατάργηση της Golden Visa υιοθετήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024